Ga naar de inhoud

Translate page

We use WeGlot to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language


Provincie Zuid-Holland (naar homepage)
Zoeken
Direct naar
  • Home
  • Onderwerpen
    • Circulair
    • Digitaal Zuid-Holland
    • Economie
    • Energie
    • Erfgoed en cultuur
    • Gezondheid en welzijn
    • Internationaal
    • Klimaatadaptatie
    • Kwaliteit openbaar bestuur
    • Luchtvaart
    • Milieu
    • Natuur en Landschap
    • Omgevingsbeleid
    • Recreatie, toerisme en sport
    • Ruimte
    • Verkeer en Vervoer
    • Voedsel
    • Water
    • Woningbouw
  • Actueel
    • Bekendmakingen
    • Nieuws
    • Nieuwsbrieven
    • N-wegen
    • Participatie
    • Podcast
    • Provinciaal archief
    • Verkeersinformatie
  • Politiek en bestuur
    • Provinciale Staten
    • Gedeputeerde Staten
    • Commissaris van de Koning
    • GS-Besluiten
    • Begroting Zuid-Holland
    • Coalitieakkoord 2023-2027
    • Declaraties en dienstreizen
    • Geodata en kaarten
  • Online regelen
    • Belastingen en leges
    • Bezwaren en klachten
    • Informatie
    • Meldingen en verzoeken
    • Leges infrastructuur
    • Overig
    • Provinciale regelingen
    • Subsidies
    • Ter inzage
    • Vergunningen
  • Contact
  • Organisatie
  • Werken voor
Direct naar
  • Contact
  • Organisatie
  • Werken voor
  1. Home ›
  2. Actueel ›
  3. Nieuws ›
  4. Gezonde lunch op werk zorgt voor daling in ziektes en uitval
Deel dit op
  • Delen op Facebook
  • Delen op X
  • Delen op LinkedIn

Lees voor

Gezonde lunch op werk zorgt voor daling in ziektes en uitval

Gepubliceerd op 13 november 2025


Een gezonde lunch aanbieden op het werk loont. Het levert gezondheidswinst op voor werknemers en is financieel aantrekkelijk voor de maatschappij als geheel. Denk bijvoorbeeld aan de alsmaar stijgende zorgkosten. Juist voor werkgevers loont het om een gezonde werklunch aan te bieden. Dit blijkt uit een kosten-batenanalyse, uitgevoerd door Gibbs Analytics Consulting, in opdracht van de Nieuwe Lunch Cultuur. Provincie Zuid-Holland ondersteunt de lunchbeweging en de resultaten uit het rapport.

De resultaten van de kosten-batenanalyse laten zien dat het aanbieden van een gezonde lunch op de werkvloer een duidelijke positieve invloed heeft op de volksgezondheid. Als werknemers structureel een gezondere lunch eten, daalt de kans op overgewicht en obesitas met gemiddeld 11 procent, op diabetes type 2 met 7,6 procent en op hart- en vaatziekten met 9,6 procent. Omgerekend naar de omvang van de Nederlandse beroepsbevolking betekent dit ruim 200.000 gevallen van overgewicht, bijna 100.000 gevallen van diabetes type 2 en meer dan 350.000 gevallen van hart- en vaatziekten minder.

Maatschappelijke baten

De maatschappelijke baten van het aanbieden van een gezonde werklunch bedragen tussen de € 9,0 en € 11,5 miljard per jaar, afhankelijk van de gekozen gezonde lunchvariant (Schijf van Vijf of Eat Lancet). Dit betekent dat elke geïnvesteerde euro op termijn 2,4 tot 3 keer wordt terugverdiend. De baten bestaan uit een combinatie van economische en sociale effecten: minder ziekteverzuim, minder arbeidsongeschiktheid, hogere productiviteit, minder vervroegde uitstroom en een hogere kwaliteit van leven.

Ongezondste provincie

“Zuid-Holland is een van de ongezondste provincies van Nederland. De helft van de volwassenen heeft overgewicht. Leefstijlziekten leiden tot hoge zorgkosten en ziekteverzuim, en bovendien bestaan er grote gezondheidsverschillen tussen bevolkingsgroepen en regio’s”, weet Mariëtte van Leeuwen, gedeputeerde Gezond&Welzijn. Tegelijkertijd is Zuid-Holland een voedselprovincie bij uitstek, met een hoogtechnologisch glastuinbouwcluster, innovatieve landbouw en toonaangevende kennisinstellingen.

Juist voor werkgevers loont het

Juist voor werkgevers loont het om een gezonde werklunch aan te bieden, zo laat de analyse zien. Denk aan minder uitstroom van medewerkers, hogere vitaliteit en duurzame inzetbaarheid, meer werkgeluk en binding met de werkgever (positief werkgeversmerk) en de kans om een positieve bijdrage te leveren aan de voedseltransitie en sociale gelijkheid. Tegelijkertijd hebben werkgevers ook te maken met kosten als ze een gratis gezonde lunch aanbieden op het werk. Dit komt omdat de Belastingdienst het aanbieden van een gratis lunch ziet als loon in natura. Dan geldt er een belastingtarief van 80 procent.

Rob Baan, initiatiefnemer van dit rapport, ziet het liefst dat werkgevers een gratis gezonde lunch kunnen aanbieden zonder dat dit wordt belast. “Werknemers hoeven alleen maar deel te nemen door de maaltijden te eten. Het gratis aanbieden is juist de ultieme verleiding.”

Kosten eerlijk verdelen

Omdat dit nog niet mogelijk is, pleit de Nieuwe Lunch Cultuur ervoor om de kosten van het aanbieden van een gezonde werklunch goed te verdelen tussen werkgevers, werknemers en overheid. Op dit moment komen de kosten van een gezonde lunch voor rekening van werkgevers en werknemers; zij betalen immers de lunch. Het huidige belastingsysteem maakt het voor werkgevers onaantrekkelijker om te investeren in het aanbieden van een gezonde lunch. Door hier slimme keuzes in te maken, kan het aanbieden van gezonde werklunches voor werkgevers een aantrekkelijkere businesscase worden, waar de hele maatschappij van profiteert.

Van Leeuwen onderschrijft dit en roept op: “Als provincie willen we inwoners helpen de gezondheid te verbeteren en gezondheidsverschillen verkleinen. In onze Voedselvisie staat de transitie naar een gezonder, duurzamer en eerlijker voedselsysteem centraal. Een gezonde lunch op het werk kan een sleutelrol spelen in de beweging naar een gezonder voedselsysteem, een gezonde samenleving en duurzame inzetbaarheid op de werkvloer. Wij roepen andere overheden, werkgevers, cateraars en het Rijk op om mee te doen.”

Wil je de kosten-batenanalyse lezen? Hier kun je het rapport aanvragen: www.nieuwelunchcultuur.nl/kosten-batenanalyse.

Dit rapport is tot stand gekomen op initiatief van Rob Baan (Koppert Cress) en uitgevoerd door Gibbs Analytics Consulting, met medewerking van o.a. Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), Leids Universitair Medisch Centrum/De Haagse Hogeschool en Topsector Life Sciences & Health (Health Holland). Opdrachtgevers zijn Veneca, GroentenFruit Huis, Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, De Nieuwe Lunch Cultuur en provincie Zuid-Holland.


Meer informatie

  • Gezondheid en welzijn
  • Volg ons op Mastodon
  • Volg ons op Bluesky
  • Volg ons op Threads
  • Volg ons op X
kok bezig met bereiding gezonde saladesKlik voor een vergroting (afbeelding: kok_bezig_met_bereiding_gezonde_salades_1.jpg)
in de keuken werken aan gezond etenKlik voor een vergroting (afbeelding: in_de_keuken_werken_aan_gezond_eten.jpg)
gezonde saladesKlik voor een vergroting (afbeelding: gezonde_salades.jpg)

Krachtig Zuid-Holland

Volg ons op sociale media

  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Mastodon
  • Instagram
  • Archief website
  • Cookies
  • Privacy
  • Toegankelijkheid
  • Ict-kwetsbaarheid melden
  • Home
  • Onderwerpen
  • Actueel
  • Politiek en bestuur
  • Online regelen
  • Organogram
  • Contact