Provincie en gemeente bundelen krachten in strijd tegen voedselverspilling
Provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam slaan de handen ineen om voedselverspilling structureel terug te dringen. Op 9 oktober ondertekenden gedeputeerde Mariëtte van Leeuwen (Voedsel) en wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) het officiële partnerschap met de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. De partijen hebben afgesproken om organisaties niet alleen financieel te steunen, maar ook praktisch te helpen.
Daarbij kan worden gedacht aan het versterken van netwerken, het delen van kennis en ondersteuning bij het inzetten van voedseloverschotten op de juiste plekken. Zo kunnen succesvolle initiatieven verder groeien. En dat is hard nodig: in Nederland verdwijnt maar liefst 20 procent van al het geproduceerde voedsel in de prullenbak.
Opschalen van successen
De Provincie Zuid-Holland en gemeente Rotterdam willen succesvolle projecten en experimenten verder professionaliseren en op meer plekken in de praktijk brengen. Daarbij wordt bewust gekeken welke aanpak op welk niveau – van individu tot overheid – het beste werkt. Een belangrijke stap hierin is het partnerschap met de landelijke stichting Samen Tegen Voedselverspilling, die samenwerkt met onder andere Wageningen University, het Voedingscentrum en een netwerk van ruim 110 bedrijven en organisaties.
Veel initiatieven in Rotterdam
Wethouder Zeegers: “Er gebeurt al veel in Rotterdam. Met behulp van de provincie en de gemeente worden voedseloverschotten bijvoorbeeld steeds vaker benut door wijkrestaurants, scholen, buurtinitiatieven en initiatieven als Shareaty.”
Shareaty levert bijvoorbeeld voedseloverschotten aan sociale keukens in de stad. Buurtkoelkasten zorgen ervoor dat bewoners elkaar kunnen helpen met vers en voedzaam eten. Het resultaat: minder verspilling én een sterke lokale gemeenschap.
Een ander mooi Rotterdams voorbeeld is Het Nieuwe Nassen: een beweging van Rotterdamse restaurants, voedselondernemers, natuur-inclusieve boeren en brancheorganisaties die samen de voedseltransitie op de kaart zetten. En via het landelijke reststromenplatform Foodsource kunnen voedselproducenten, zoals telers, hun overschotten en reststromen aanbieden en er tegelijkertijd nog aan verdienen.
Duurzame en sociale impact
De ondertekening van het partnerschap vond plaats in Buurthuiskamer Studio Delfshaven: een plek midden in de stad, waar dagelijks wordt ervaren hoe belangrijk het is om eten niet weg te gooien, maar te delen. Vooral in Zuid-Holland en met name Rotterdam is voedselarmoede nog steeds een groot probleem. “De strijd tegen voedselverspilling is niet alleen een kwestie van duurzaamheid, maar ook van gezond verstand en sociaal bewustzijn”, aldus gedeputeerde Van Leeuwen.
Doe mee
Van inwoners die bewuster boodschappen doen, tot bedrijven die slim omgaan met restproducten en overheden die met beleid en ondersteuning helpen: op elk niveau zijn er kansen om voedselverspilling tegen te gaan en tegelijkertijd geld te besparen.
De gemeente Rotterdam en de Provincie Zuid-Holland roepen bedrijven, organisaties en inwoners op om mee te doen. Dat kan op allerlei manieren: door kennis te delen, een initiatief op te starten of aan te haken. Inwoners kunnen bijvoorbeeld bewuster boodschappen doen of samen met buren een buurtkoelkast adopteren. Horecaondernemers kunnen zich aansluiten bij Het Nieuwe Nassen, en logistieke bedrijven kunnen meedoen via Foodsource. Zo werken we samen aan een toekomst zonder voedselverspilling.