Een duurzaam bedrijventerrein is zo ingericht zodat de belasting op het milieu zo klein mogelijk is. Bijvoorbeeld door het terrein groen en klimaatadaptief in te richten. Door zo min mogelijk energie te verbruiken. En door energie duurzaam op te wekken. De provincie wil bedrijventerreinen in Zuid-Holland duurzamer maken en daarmee voorbereiden op de toekomst is. Dit is 1 van de 3 uitgangspunten, ofwel beleidslijnen, van onze bedrijventerreinenstrategie.
Als provincie zorgen we dat we aantrekkelijke, goed functionerende en toekomstbestendige bedrijventerreinen hebben voor werkgevers, werknemers en bedrijven. We combineren dit ook met andere grote maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie en klimaatadaptatie. Samen met onze partners dragen we bij aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat met bedrijventerreinen van goede kwaliteit. Lees hieronder van welke instrumenten je gebruik kunt maken.
Hulp en subsidieregelingen om energie te besparen
Op bedrijventerreinen wordt veel energie verbruikt. Tegelijkertijd zijn op daken en restgronden veel mogelijkheden om duurzame energie op te wekken. Ondernemers weten niet altijd waar ze moeten beginnen met het besparen van energie en wat voor hen (financieel) aantrekkelijk is. Daar biedt de provincie oplossingen voor met de keuzehulp duurzaam mkb en subsidies.
- Subsidie voor het duurzamer maken van bedrijventerreinen
Ondernemers kunnen subsidie krijgen voor de verduurzaming van bedrijventerreinen als ze met meerdere ondernemers samenwerken aan bijvoorbeeld een energieproject. - Een andere subsidieregeling die we hebben is Zonnig Zuid-Holland. Hierbij krijgen eigenaren van grote daken subsidie als ze hun dak geschikt willen maken voor de aanleg van zonnepanelen. De subsidie geldt ook als ze hun dak beschikbaar stellen voor een energiecoöperatie.
Daarnaast heeft de Rijksoverheid regelingen die mkb-ondernemers steunen om energie te besparen. Zo is er de subsidieregeling verduurzaming mkb van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Mkb-ondernemers kunnen hiermee een gespecialiseerde adviseur inhuren voor energieadvies. Het advies gaat over het verduurzamen van de onderneming en het wagenpark.
Door bedrijventerreinen groener en klimaatadaptief te maken, heb je een gezondere en aantrekkelijkere werkomgeving
Een groen bedrijventerrein is beter voorbereid op de toekomst. Klimaatverandering veroorzaakt in heel Nederland hittestress, droogte en wateroverlast door extreem weer of overstromingen. Door de aanwezigheid van veel versteende gebouwen en een versteend openbaar gebied, kan het op bedrijventerreinen erg warm worden. Die versteende omgeving kan ook sneller zorgen voor wateroverlast. Met alle gevolgen van dien. Om dit te voorkomen is het belangrijk om een bedrijventerrein te vergroenen. Maar hoe begin je?
- Lees onze 7 tips om een bedrijventerrein te vergroenen eens door.
- Of bekijk het boekje Alles wat je wilt weten over… groene en gezonde bedrijventerreinen.
- Wil je samen met andere ondernemers het bedrijventerrein waar jullie zitten verduurzamen? Dan zijn de subsidie verduurzaming bedrijventerreinen of de subsidie planvorming bedrijventerreinen interessant.
- Werk je op een bedrijventerrein in Zuid-Holland en wil je als bedrijf werkplekken vergroenen en daar meer over leren? Dan kun je gebruikmaken van de subsidie Groen werkt beter.
- Provincie Zuid-Holland, IVN Natuureducatie, Steenbreek en Groene Cirkels Bijenlandschap werken samen met bedrijven(terreinen), gemeenten en vrijwilligers aan groene, gezonde bedrijventerreinen. We denken mee, bieden inspiratie aan werkgevers, werknemers, parkmanagers, ambtenaren, buurtbewoners en vrijwilligers. En dat niet alleen, we bieden ook subsidies – groot en klein – voor iedereen die aan de slag wil met het vergroenen van een bedrijventerrein.
Groeifondsaanvraag 2021 voor werklandschappen van de toekomst
IVN Natuureducatie heeft samen met een aantal partijen een aanvraag ingediend bij het Nationaal Groeifonds. In die aanvraag staat dat alle partijen inzetten op innovatieve vergroening van bedrijventerreinen om zo ‘werklandschappen van de toekomst’ te maken. Als provincie hebben we een intentieverklaring getekend om deze groene ambities te onderstrepen. In 2022 wordt duidelijke welke voorstellen een bijdrage ontvangen uit het beschikbare budget.
We streven ook naar circulaire bedrijventerreinen
Als provincie willen we in 2050 100% circulair te zijn. In deze circulaire samenleving worden alle grondstoffen steeds opnieuw (her)gebruikt en gebruiken we hernieuwbare grondstoffen. We streven er ook naar dat bedrijventerreinen circulair worden. Dat willen we op verschillende manieren bereiken. Dat doen we door:
- Circulaire bedrijventerrein scans
In de regio’s Midden-Holland, Zuid-Holland Zuid en de Metropoolregio Den Haag Rotterdam worden circulaire bedrijventerreinscans gemaakt. In deze scans is te zien welke reststromen op de bedrijventerreinen de meeste economische potentie hebben. Ook is te zien welke circulaire oplossingen er zijn om deze potentie te verzilveren. Goed voor de economie en voor het milieu. Samen met regionale stakeholders brengen we bedrijven bij elkaar met ‘reststroomtafels’. Daar verkennen ze businesscases. Businesscases kunnen gevormd worden voor reststromen op een bedrijventerrein, maar vaker ook tussen bedrijven op verschillende bedrijventerreinen. Dit is nodig om het benodigde volume te behalen. Daarnaast wordt er gekeken naar de ruimtelijke gevolgen van circulariteit op bedrijventerreinen, zoals verwerkingshubs.
- CIRCO-tracks
Om circulariteit op een bedrijventerrein te stimuleren, maken we gebruik van CIRCO-tracks die de provincie mede financiert. Dit is een workshop waarbij bedrijven in een circulair designproces een visie en stappenplan ontwikkelen voor nieuwe businesskansen. In deze track verkennen bedrijven van 1 bedrijventerrein de kansen. De informatie uit de circulaire bedrijventerreinenscans zijn het uitgangspunt.
- Subsidie planvorming bedrijventerreinen
Via de subsidie planvorming bedrijventerreinen krijgen bedrijventerreinen financiële steun om hun eerste plannen te maken voor circulariteit op het bedrijventerrein. Bijvoorbeeld door het inhuren van een adviesbureau bij de (her)ontwikkeling van een bedrijventerrein.
Ambassadeurs voor het samenwerken aan een duurzamer en op de toekomst gericht bedrijventerrein
Als provincie stimuleren we ondernemers op een bedrijventerrein om samen te werken en een gezamenlijke aanpak te maken voor een bedrijventerrein. Op bedrijventerreinen waar ondernemers goed met elkaar samenwerken, is het makkelijker om toekomstgerichte en duurzame maatregelen te ondernemen en de kwaliteit van bedrijventerreinen te borgen. De provincie zet ambassadeurs bedrijventerreinen in om ondernemers en gemeenten hierbij te ondersteunen.
Meer informatie vraag je op bij het team Werklocaties
Wil je meer weten over ons beleid voor het verduurzamen van bedrijventerrein in Zuid-Holland? Neem dan contact op met Leontien Cenin van team Werklocaties. Je kunt met Leontien contact opnemen door een e-mail te sturen naar l.cenin@pzh.nl of te bellen naar 0631988684.