In 2030 is 20% van de woningen aardgasvrij, nieuwbouwwoningen worden aardgasvrij en energieneutraal opgeleverd. Dat zijn de afspraken die gemaakt zijn in het klimaatakkoord. In Ook de glastuinbouwsector heeft de ambitie om in 2040 energieneutraal te zijn. Tegelijkertijd willen we ook dat onze verwarming betaalbaar en betrouwbaar blijft. Daarom zet de provincie zich in om het aanbod van duurzame warmte te vergroten, we ondersteunen gemeenten en de tuinbouwsector bij de overgang naar duurzame verwarming en werken aan een robuust en toegankelijk warmtetransportsysteem. Bekijk hier onze projecten voor en met gemeenten, tuinbouw en particulieren.
Gebouwde omgeving
De provincie zet zich in om gemeenten te ondersteunen bij de transitie naar duurzame verwarming.
Zuid-Hollandse warmtebronnen
Zuid-Holland beschikt over veel eigen warmtebronnen waar je in principe de hele provincie mee zou kunnen verwarmen.
Transport en opslag
Wij zetten ons in voor een robuust, open en voor alle partijen toegankelijk warmtetransportnet. Daarnaast ondersteunen we de ontwikkeling van opslagmogelijkheden.
Energieneutrale glastuinbouw
De glastuinbouwsector is goed op weg om de afspraken te realiseren die in het landelijk klimaatakkoord zijn gemaakt: De provincie ondersteunt de Greenport daarbij.
Isoleren en energie besparen
Isoleren en warmte besparen is de meest effectieve manier om CO2 uitstoot te verminderen en draagt bij aan een lagere energierekening en comfortabeler huis.
Warmtemagazine
Zuid-Hollandse warmte maakt het verschil. Dit magazine gaat over de verwarming van de gebouwde omgeving en de glastuinbouw in Zuid-Holland. We hebben een grote warmtevraag, weinig ruimte om duurzame elektriciteit op te wekken en een zwaar belast elektriciteitsnet. Voor verwarming zoeken we dus naar andere oplossingen: lokale en regionale warmtebronnen.