Duurzame verwarming van de gebouwde omgeving
Gemeenten zijn druk bezig met de verwarming van de gebouwde omgeving. Op onderstaande kaart zie je een overzicht van projecten in woonwijken en de verschillende soorten warmte die worden gebruikt, van restwarmte tot aardwarmte. Om gemeenten te helpen bij de keuze van de juiste warmtebron, heeft de provincie de keuzeladder warmtebronnen gemaakt.
Projecten
De provincie ondersteunt gemeenten met een team van experts, ondersteuning bij (Europese) subsidies, kennisuitwisseling en innovatie. Hieronder zie je de projecten.
Hoe verduurzaam je gemeentelijk vastgoed?
In de energietransitie vervult de overheid een voorbeeldrol. Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten willen allemaal ‘launching customer’ zijn. Om te demonstreren dat verduurzamen kan én om nieuwe producten en diensten een zetje in de rug te geven. Hoe mooi zou het zijn als het gemeenten lukt om met bijvoorbeeld hun zwembaden, bibliotheken, buurthuizen, scholen en gemeentehuis CO2-uitstoot te reduceren? Of ze van het gas af te halen? Goed voorbeeld doet goed volgen. Maar de praktijk is weerbarstig, toont een nieuw onderzoek aan.
Lees verder in rapport ‘Kansen voor toekomstbestendige maatschappelijke gebouwen’.
Samen 10 wijken voorbereiden op duurzame verwarming

Hoe werk je samen met 9 gemeenten en één provincie aan een Europees project om 10 wijken duurzaam te maken? Wethouder Jacco Knape, Hoogheemraad Thea Fierens en de projectleiders van het eerste uur vertellen erover.
Hulp voor eigenaren maatschappelijk vastgoed

De provincie heeft een Rijksbijdrage van in totaal €2 miljoen ontvangen om eigenaren van klein maatschappelijk vastgoed te helpen bij het verduurzamen van hun gebouwen. Het programma loopt tot 1 januari 2024.
Berend Potjer (gedeputeerde energie)
"Gemeenten staan voor de grote uitdaging om wijken duurzaam te gaan verwarmen. Wij zetten wij ons in om u daarbij waar mogelijk te ondersteunen. Loopt u tegen een kans of een knelpunt aan waar de provincie mogelijk iets in kan beteken, laat het ons weten!"
8 Zuid-Hollandse wijken proeftuin aardgasvrije wijken

Drie Zuid-Hollandse wijken kregen een bijdrage van het Programma Aardgasvrije wijken. Zuid-Holland heeft nu 8 proeftuinen.
10 speerpunten duurzame verwarming

De provincie zet zich in voor duurzame verwarming. Bekijk hier de 10 speerpunten.
Afwegingskader Warmtekeuze voor de gebouwde omgeving in Zuid-Holland

Welk hulpmiddel kun je als gemeente gebruiken bij het kiezen van alternatieven voor aardgas als verwarmingsbron? Lees verder in de afwegingskader voor de gebouwde omgeving (pdf, 1.6 MB) in Zuid-Holland.
Kunnen wij u helpen? Tools, subsidies, projecten

De provincie heeft tools, subsidies en kennis. We helpen u graag verder!
Ondersteuning aan gemeenten
“Wij kunnen snel en tijdelijk de expertise leveren om een gemeente verder te helpen’; lees het interview met Frank van Zelst, procesadviseur gebouwde omgeving bij de provincie.
Naar een inclusieve energietransitie

De provincie werkt aan een energietransitie waarin iedereen mee kan doen. Hieronder vindt u meer informatie waaronder een evaluatie van eerdere pilotprojecten en een analyse van TNO-CBS-ErasmusMC.