Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed

De provincie Zuid-Holland ondersteunt eigenaren van maatschappelijk vastgoed met een kleine vastgoed portefeuille bij het verduurzamen van hun gebouwen. Lees hier of u in aanmerking komt voor ontzorging.
Doel
Versnelling en opschaling van de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed is nodig met het oog op de CO2-reductiedoelstellingen uit het Klimaatakkoord. Maar voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed is verduurzaming van gebouwen vaak een uitdaging, zeker als het om kleinere organisaties gaat. Daarom heeft het Rijk voor alle provincies éénmalig €2 miljoen beschikbaar gesteld voor het opzetten van een ontzorgingsprogramma voor kleine maatschappelijk vastgoedeigenaren. Iedere provincie geeft hier eigen invulling aan.
In de provincie Zuid-Holland is de regeling ontzorgingsprogramma’s maatschappelijk vastgoed Zuid-Holland op 1 juni 2022 vastgesteld door het college van Gedeputeerde Staten. Het doel is om eigenaren van maatschappelijk vastgoed te ontzorgen met het verduurzamen van de gebouwen in eigendom.
De regeling
- Regeling ontzorgingsprogramma’s maatschappelijk vastgoed Zuid-Holland 1 juni 2021;
- Wijzigingsbesluit regeling ontzorgingsprogramma’s maatschappelijk vastgoed Zuid-Holland 15 februari 2022.
Wie komen er in aanmerking?
Gemeenten
Kleine gemeenten binnen de provincie Zuid-Holland, met minder dan 25.000 inwoners op 1 oktober 2020, komen in aanmerking voor ondersteuning bij het verduurzamen van hun vastgoedportefeuille.
De gemeenten Alblasserdam, Hardinxveld Giessendam en Midden-Delfland doen al mee.
Scholen
Schoolgebouwen vervullen een belangrijke maatschappelijke voorbeeldfunctie, ook in de energietransitie. Er zijn in Zuid-Holland al mooie initiatieven gestart om schoolgebouwen te verduurzamen, maar we begrijpen dat het voor kleine schoolbesturen lastig is om te weten waar te beginnen. Daarom ontzorgt de provincie kleine schoolbesturen met een ontzorgingsprogramma.
Heeft jouw schoolbestuur maximaal 10 (PO) of 5 (VO) gebouwen in eigendom, dan komt u mogelijk in aanmerking voor een ontzorgingsprogramma. Neem contact op met onze duurzaamheidscoach voor meer informatie.
Zorginstellingen
Zorginstellingen zijn een belangrijke schakel in een gezonde samenleving, maar zijn daarbij vaak grootverbruikers van energie. Met het verduurzamen van het vastgoed in de zorg valt veel milieuwinst te behalen. In het ontzorgingsprogramma ontzorgen we kleine zorgaanbieders in de langdurige zorg (met uitzondering van ziekenhuizen) en in de eerstelijnszorg.
Lees hier een interview m.b.t. het ontzorgingsprogramma in vakblad De Eerstelijns.
Voor kleine langdurige zorginstellingen onderzoeken we of er in lokaal samenwerkingsverband afspraken gemaakt kunnen worden over de verduurzamingsstappen. Dit doen we in regionale kenniskringen, waarin lokale afspraken tussen zorginstellingen en betrokken overheden worden gemaakt.
Komt jouw zorginstelling niet in aanmerking?
Ook grotere zorginstellingen willen wij in Zuid-Holland graag helpen. Grotere zorginstellingen kunnen deelnemen aan de regionale kenniskringen, maar komen niet in aanmerking voor een ontzorgingsprogramma vanuit deze regeling.
Culturele instellingen, Sportbedrijven, Buurt- en dorpshuizen en wijk- en gemeenschapscentra
- Culturele instellingen moeten over een culturele ANBI status beschikken (culturele algemeen nut beogende instelling) en mogen maximaal tien gebouwde onroerende zaken in eigendom hebben. Hieronder vallen bijvoorbeeld bibliotheken, filmhuizen en musea;
- Sportbedrijven moeten bestuurlijk en financieel verbonden zijn aan een gemeente en mogen maximaal twintig gebouwde onroerende zaken in eigendom hebben. Sportverenigingen vallen niet onder de doelgroep;
- Stichtingen, verenigingen of coöperaties die gebouwen met een publieksfunctie exploiteren en beheren (zoals een buurthuis, dorpshuis, wijkcentrum of gemeenschapscentrum) mogen maximaal tien gebouwde onroerende zaken in eigendom hebben. Deze publieksfunctie staat gelijk aan SBI-code 88999 uit het handelsregister.
Planning
Het programma loopt tot 1 januari 2024. De ontzorging begint zodra de aanmelding via het ondertekenen van de intentieverklaring is goedgekeurd.
Fasen
- Fase 1: Ondertekenen intentieverklaring
Als u in aanmerking komt kunt u zich aanmelden voor het Ontzorgingsprogramma door een intentieverklaring te ondertekenen. Hiermee geeft u aan samen te willen werken met de provincie Zuid-Holland bij de verduurzaming van uw vastgoedportefeuille en resultaten te willen delen als praktijkvoorbeeld. - Fase 2: Intakegesprek
Na goedkeuring van de aanmelding vindt een intakegesprek plaats. Het doel van dit gesprek is om meer inzicht te krijgen in de huidige staat van het maatschappelijk vastgoed, de ambities van u als vastgoedeigenaar voor verduurzamen en de wensen/behoeften voor ontzorging. - Fase 3: Ontzorging
Na het intakegesprek start de procesondersteuning voor de verduurzaming. Een technisch adviseur kan u ondersteunen met de volgende zaken:
Inventarisatie van het te verduurzamen vastgoed;
• Nul meting in de vorm van een energiescan;
• Een (globaal) stappenplan naar een CO2-neutraal gebouw in 2050 met een ‘tussenstop’ van 55% CO2-neutraal in 2030;
• Een voorstel voor een financieringsconstructie om de eerste stappen (tot 2030) uit het stappenplan te kunnen nemen;
• Een voorstel voor een contract met installateurs en aannemers die de betreffende stappen kunnen uitvoeren.
Let op: De bekostiging van verduurzamingsmaatregelen zelf valt hier dus niet onder.
Aanmelden
Wil je je aanmelden voor een ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed? Dat kan tot 1 november 2022. Heb je nog andere vragen over het aanmelden neem dan contact op met één van onze duurzaamheidscoaches.
Willem de Zwijgerschool gaat voor duurzaam
Contact
Wilt u zich aanmelden voor dit programma of daarover een vraag stellen? Dat kan via de duurzaamheidscoaches voor maatschappelijk vastgoed Jelle de Jong, Karen van der Ploeg en Abel Stern.