Nederland wil overstappen van vervuilende energie (olie en aardgas), naar schone energie (elektriciteit uit zon en wind of warmte uit de bodem). Ook in de provincie Zuid-Holland werken we aan schone energie. Daarnaast werken we aan de een energiesysteem dat de schone energie naar de inwoners en bedrijven brengt. Daarvoor is nieuwe infrastructuur nodig, zoals warmteleidingen, elektriciteitsstations en elektriciteitskabels. Bij de planning hiervan en werkt de provincie samen met gemeenten, energieregio’s (RES-regio’s) en netbeheerders.
Netcongestie
Bij de overstap naar schone energie is er op bepaalde momenten van de dag veel meer vraag naar elektriciteit. Het elektriciteitsnet kan deze verandering niet aan. Dan is er sprake van netcongestie (actuele situatie). Dit betekent dat het elektriciteitsnet vol zit en dat ‘grootverbruikers’ geen nieuwe aansluiting kunnen krijgen of niet kunnen uitbreiden. Dat geldt voor bedrijven, maar ook voor bijvoorbeeld scholen, zwembaden of dorpshuizen. Terugleveren van duurzame elektriciteit, zoals van zonnepanelen of windmolens, kan in veel gevallen nog wel in Zuid-Holland.
Vooruit plannen
Door netcongestie kunnen bedrijven niet groeien en wordt de woningbouw moeilijker. Daarom is het extra belangrijk dat we slimmer en beter gebruik maken van de elektriciteitsinfrastructuur. Om nú de goede beslissingen te kunnen nemen – bijvoorbeeld waar wordt het elektriciteitsnet als eerste verzwaard – is het nodig dat we de toekomst zo goed mogelijk ‘voorspellen’. Hoeveel vraag en aanbod van energie is er in 2050? De mogelijkheden staan in het Toekomstbeeld Energiesysteem Zuid-Holland 2050.
Samen met de netbeheerders en gemeenten heeft de provincie Zuid-Holland ook een plan opgesteld met alle projecten die nodig zijn om het toekomstbeeld waar te maken. Dit is het provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat, pMIEK 2.0. Dit plan is vastgesteld door het provinciebestuur. Het gaat over de projecten (voor elektriciteit, warm water en waterstof) die de provincie het belangrijkst vindt voor de samenleving. Netbeheerders geven deze belangrijke projecten voorrang.
Sneller, slimmer, alles in een plan
De provincie werkt op drie manieren aan verbetering van de energieinfrastructuur.
- Sneller bouwen: om sneller te kunnen bouwen, zorgt de provincie dat er ruimte beschikbaar komt en dat er vergunningen voor het werk worden gegeven.
- Beter benutten en slimmer maken: als we slimmer omgaan met het bestaande elektriciteitsnet kan er veel meer. De provincie deelt daarom kennis over lokale samenwerkingen tussen gebruikers en producenten van energie (energiehubs). De provincie Zuid-Holland zet energieregisseurs in om energiehubs te helpen.
- Integraal programmeren: we kijken de projecten voor nieuwe infrastructuur zo goed mogelijk kunnen passen bij andere ontwikkelingen in de provincie: wonen, werken en verplaatsen: alles in één plan.
Energieraad Zuid-Holland
In de Energieraad komen de plannen van de netbeheerders en overheden samen, zodat die eerder en beter op elkaar afgestemd kunnen worden.
In de Energieraad Zuid-Holland worden zaken besproken die het hele energiesysteem in de provincie aangaan. De raad houdt de voortgang van projecten uit het pMIEK in de gaten en kijkt hoe problemen met netcongestie het best kunnen worden aangepakt.
In de Energieraad zit de gedeputeerde energie van de provincie Zuid-Holland, de directeuren van de netbeheerders TenneT, Westland Infra, Gasunie, Liander en Stedin, bestuurlijke vertegenwoordiging vanuit de zeven RES-regio's en van het ministerie van KGG
Heb je vragen? Neem dan contact op met het team energie-infrastructuur via [email protected].