
Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed
De provincie Zuid-Holland ondersteunt sinds 2021 eigenaren van maatschappelijk vastgoed met een kleine vastgoed portefeuille bij het verduurzamen van hun gebouwen. Op 1 februari 2023 startte de tweede ronde van de regeling, die is uitgebreid naar meer sectoren. Hieronder vind je alle informatie over de nieuwe regeling.
Aanmelden
Wil je weten of je in aanmerking komt voor ontzorging door de provincie? Doe de check. Of neem direct contact op met één van de duurzaamheidscoaches. Zij helpen je graag verder met de aanmeldprocedure. Je kunt je tot en met 31 mei 2023 aanmelden.
Doel
Versnelling en opschaling van de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed is nodig om de CO2-reductiedoelstellingen uit het Klimaatakkoord te halen. Voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed is verduurzaming van gebouwen een uitdaging, zeker als het om kleinere organisaties gaat waar kennis en capaciteit ontbreekt. Daarom heeft het Rijk voor alle provincies budget beschikbaar gesteld voor het opzetten van een ontzorgingsprogramma voor klein maatschappelijk vastgoedeigenaren. Het doel is hen te ontzorgen bij het verduurzamen van de gebouwen in eigendom.
In de provincie Zuid-Holland is de tweede ronde van de regeling ontzorgingsprogramma’s maatschappelijk vastgoed Zuid-Holland op 24 januari 2023 vastgesteld door het college van Gedeputeerde Staten.
De regeling
Wie komen er in aanmerking?
Gemeenten
Gemeenten binnen de provincie Zuid-Holland, met minder dan 50.000 inwoners op 1 oktober 2022, komen in aanmerking voor ondersteuning bij het verduurzamen van hun vastgoedportefeuille.
Neem contact op met duurzaamheidscoaches Abel Stern of Jelle de Jong voor meer informatie.
Hoe verduurzaam je gemeentelijk vastgoed?
In de energietransitie vervult de overheid een voorbeeldrol. Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten willen allemaal ‘launching customer’ zijn. Om te demonstreren dat verduurzamen kan én om nieuwe producten en diensten een zetje in de rug te geven. Hoe mooi zou het zijn als het gemeenten lukt om met bijvoorbeeld hun zwembaden, bibliotheken, buurthuizen, scholen en gemeentehuis CO2-uitstoot te reduceren? Of ze van het gas af te halen? Goed voorbeeld doet goed volgen. Maar de praktijk is weerbarstig, toont een nieuw onderzoek aan.
Lees verder in rapport ‘Kansen voor toekomstbestendige maatschappelijke gebouwen’.
Onderzoek ‘Schouders onder gemeentelijk vastgoed’
De provincie Zuid-Holland heeft onderzocht tegen welke uitdagingen gemeenten aanlopen als zij hun publieke vastgoed willen verduurzamen. 40 van de 50 Zuid-Hollandse gemeenten werkten aan het onderzoek mee, dat werd uitgevoerd door Schuttelaar & Partners en Green Leisure Group. Lees het volledige rapport, getiteld ‘Schouders onder gemeentelijk vastgoed’, voor een duidelijk beeld van de uitdagingen die gemeenten tegenkomen als zij hun vastgoed willen verduurzamen.
De uitdaging. Zuid-Hollandse gemeenten hebben ongeveer één gebouw in het maatschappelijk domein per 1000 inwoners in eigendom. Voor de hele provincie praat je dan al gauw over 3000 gebouwen. Ambities genoeg, maar dan. De grootste knelpunten zijn geld, personele capaciteit, en kennis. Hoe pak je de verduurzaming aan? In welke volgorde? Uit het onderzoek blijkt dat de verduurzaming nog beperkt in gang is gezet door deze knelpunten. Maar er zijn ook verschillende gemeenten met succesvolle voorbeelden. Het delen van de ervaring en kennis is een wens die bij de gemeenten leeft.
Kennis- en leerprogramma duurzaam gemeentelijk vastgoed
Als opvolging van het onderzoek bouwt de provincie aan een netwerk van gemeenten en provincie voor duurzaam gemeentelijk vastgoed. Zo zorgt de provincie dat we waar mogelijk samen op kunnen trekken, de nodige kennis kunnen verwerven en van elkaars inzichten en ervaringen kunnen profiteren.
Samen met de financiële steun waar het ministerie van BZK aan werkt en de uitbreiding van het ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed voor de minder grote gemeenten vormt dit een eerste antwoord op de gemeentelijke ondersteuningsvragen die in het onderzoek het sterkst naar voren komen.
Scholen en kinderopvang
Schoolgebouwen vervullen een belangrijke maatschappelijke voorbeeldfunctie, ook in de energietransitie. We begrijpen dat het voor kleine schoolbesturen lastig is om te weten waar te beginnen. Daarom ontzorgt de provincie deze organisaties met een ontzorgingsprogramma.
Er zijn in Zuid-Holland al mooie initiatieven gestart om schoolgebouwen te verduurzamen en beter te ventileren, zoals op de Willem de Zwijgerschool in Den Haag.
Heeft jouw schoolbestuur maximaal 15 (basisonderwijs) of 10 (voortgezet onderwijs) gebouwen in eigendom? Dan kom je mogelijk ook in aanmerking voor een ontzorgingsprogramma. Ook besturen van een kinderopvanglocatie met maximaal 10 gebouwen in eigendom komen voor de regeling in aanmerking.
Neem contact op met duurzaamheidscoach Jelle de Jong voor meer informatie.
Zorginstellingen
Zorginstellingen zijn een belangrijke schakel in een gezonde samenleving, maar zijn daarbij vaak grootverbruikers van energie. Met het verduurzamen van het vastgoed in de zorg valt veel winst voor het klimaat te behalen. In het ontzorgingsprogramma ontzorgen we de kleinere zorgaanbieders, met uitzondering van academische en algemene ziekenhuizen. Alleen zorgaanbieders met maximaal 10 gebouwen in eigendom komen in aanmerking.
Lees hier een artikel over het ontzorgingsprogramma in vakblad De Eerstelijns.
Voor instellingen in de langdurige zorg onderzoeken we of er in lokaal samenwerkingsverband afspraken gemaakt kunnen worden over de verduurzamingsstappen. Dit doen we in regionale kenniskringen, waarin lokale afspraken tussen zorginstellingen en betrokken overheden worden gemaakt.
Neem contact op met duurzaamheidscoach Lotte Tange voor meer informatie.
Culturele instellingen
Culturele instellingen moeten over de status culturele algemeen nut beogende instelling (ANBI) beschikken en mogen maximaal 10 gebouwen in eigendom hebben om in aanmerking te komen voor een ontzorgingsprogramma. Hieronder vallen bijvoorbeeld bibliotheken, filmhuizen en musea.
Neem contact op met duurzaamheidscoach Abel Stern voor meer informatie.
Stichtingen, verenigingen of coöperaties met gebouwen met een publieksfunctie
Stichtingen, verenigingen of coöperaties die gebouwen met een publieksfunctie exploiteren en beheren (zoals een buurthuis, dorpshuis, wijkcentrum of gemeenschapscentrum) mogen maximaal 10 gebouwen in eigendom hebben om in aanmerking te komen voor een ontzorgingsprogramma. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook scouting, wildopvang, welzijnswerk, voedselbanken en speeltuinverenigingen.
Neem contact op met duurzaamheidscoach Abel Stern voor meer informatie.
Religieuze instellingen
Vanaf 1 februari 2023 komen ook religieuze of levensbeschouwelijke instellingen met maximaal 10 gebouwen in eigendom in aanmerking voor een ontzorgingsprogramma.
Neem contact op met duurzaamheidscoach Rozemarijn de Kwaasteniet voor meer informatie.
Planning
Het programma loopt tot 1 januari 2025. De eerste aanmeldingsronde loopt tot 31 mei 2023. De ontzorging begint zodra de aanmelding via het ondertekenen van de intentieverklaring is goedgekeurd.
Fasen
- Fase 1: Ondertekenen intentieverklaring
Als je in aanmerking komt kun je je aanmelden voor een ontzorgingsprogramma door een intentieverklaring te ondertekenen. Hiermee geef je aan samen te willen werken met de provincie Zuid-Holland bij de verduurzaming van uw vastgoedportefeuille en resultaten te willen delen als praktijkvoorbeeld. -
Fase 2: Intakegesprek
Na goedkeuring van de aanmelding vindt een intakegesprek plaats. Het doel van dit gesprek is om meer inzicht te krijgen in de huidige staat van het maatschappelijk vastgoed, de ambities van jou als vastgoedeigenaar voor verduurzamen en de wensen/behoeften voor ontzorging. -
Fase 3: Ontzorging
Na het intakegesprek start de procesondersteuning voor de verduurzaming. Een technisch adviseur kan je ondersteunen met de volgende zaken:- Inventarisatie van het te verduurzamen vastgoed;
- Nul meting in de vorm van een energiescan;
- Een (globaal) stappenplan naar een CO2-neutraal gebouw in 2050 met een ‘tussenstop’ van 55% CO2-neutraal in 2030;
- Een voorstel voor een financieringsconstructie om de eerste stappen (tot 2030) uit het stappenplan te kunnen nemen;
- Een voorstel voor een contract met installateurs en aannemers die de betreffende stappen kunnen uitvoeren.
Let op: De bekostiging van verduurzamingsmaatregelen zelf valt hier dus niet onder.
Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed
Sinds 2021 ondersteunt de provincie Zuid-Holland al meer dan 100 eigenaren van maatschappelijk vastgoed, zoals scholen, buurthuizen en musea, bij het verduurzamen van hun gebouwen. Op 1 februari 2023 start een tweede ronde van dit Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed.

Contact
Heb je nog vragen over het ontzorgingsprogramma? Neem dan contact op met één van de duurzaamheidscoaches voor maatschappelijk vastgoed: Jelle de Jong, Matthias van Goor, Jannick Hulst, Lotte Tange, Abel Stern en Rozemarijn de Kwaasteniet.
Rozemarijn de Kwaasteniet

Rozemarijn de Kwaasteniet, coach religieuze instellingen
0657904836
rozemarijndekwaasteniet@schuttelaar.nl
Wordt jouw vraag niet beantwoord op deze website en wil je contact met een medewerker van de provincie Zuid-Holland, neem dan contact op met Ranès Rioza: rl.rioza@pzh.nl