De omgeving waarin je opgroeit, woont en werkt, heeft invloed op je gezondheid. In een gezonde wijk kun je elkaar ontmoeten, bewegen en ontspannen. In veel Zuid-Hollandse wijken is dit niet zo.
Daarom willen we onze leefomgeving gezonder maken. Hier zijn veel partijen voor nodig; van GGD tot gemeente, van inwoners tot beleidsmakers en van onderzoekers tot ontwerpers. We bundelen onze krachten en verbinden ruimtelijke ordening met gezondheid en kennis met beleid. De ervaring van onze inwoners stellen we centraal. De kennis en ervaringen die we opdoen, delen we met ons netwerk. Er gebeurt al veel! Doe je mee?
Samen bouwen we Gezond Zuid-Holland.
Gezond ontwerpen
De aanpak Gezond Ontwerpen biedt tools voor professionals uit het fysieke en sociale domein om samen met inwoners gezonde wijken te maken. De aanpak verbindt ruimtelijke ordening met gezondheid en kennis met beleid. De ervaring van onze inwoners staat altijd centraal. Zo biedt verstedelijking een kans op een gezonde leefomgeving. Gezond Ontwerpen bestaat uit verschillende bouwstenen:
- Handreiking Voorzieningenniveau voor een Gezonde Leefomgeving
- Omgekeerd Ontwerpen
- Toolkit Positieve Gezondheid op de Tekentafel
Handreiking voorzieningenniveau voor een gezonde leefomgeving
Goede voorzieningen zijn niet voor iedereen beschikbaar. We kennen de voorbeelden van eentonige woonwijken, die zonder voorzieningen zijn opgeleverd en waar de leefbaarheid van die wijk tekortschiet. Maar welke maatschappelijke voorzieningen moeten aanwezig zijn en in welke mate? Hoe kan een gemeente sturen in het voorzieningenniveau? De handreiking voorzieningenniveau voor een gezonde leefomgeving biedt houvast en inspiratie aan gemeenten, GGD’en, de provincie, en andere partijen die zich bezighouden met ruimtelijke ordening en de leefomgeving.
Omgekeerd Ontwerpen
Een gezondere leefomgeving én meer woonruimte creëren. Dat is wat we doen met Omgekeerd Ontwerpen. De aanpak versterkt en verbindt groene plekken en sociaal leven. Zo ontstaat een gezondere leefomgeving met meer ruimte om woningen, voorzieningen en werkplekken toe te voegen. De omgeving wordt levendiger en aantrekkelijker.
Meer weten? Bekijk het stappenplan omgekeerd ontwerpen.
Ook aan de slag?
Wil je ook concreet aan de slag met Omgekeerd Ontwerpen? Neem contact op met Lucas van der Velden, stedenbouwkundige bij de provincie Zuid-Holland via onze contactpagina.
Positieve gezondheid op de tekentafel
Met de toolkit Positieve gezondheid op de tekentafel kunnen inwoners meedoen hun wijk gezonder te maken. Als gebruikers van een gebied weten zij wat ze nodig hebben en waar kansen liggen. De toolkit helpt beleidsadviseurs uit het fysieke en het sociale domein om samen te werken. Deze toolkit is geschikt voor kleine verbeteringen, bijvoorbeeld in een straat, en voor grote projecten, zoals het inrichten van een hele wijk.
Bekijk de video Positieve gezondheid op de tekentafel.
Meer weten over de toolkit?
Wil je meer weten over de toolkit voor jouw gemeente of project? Neem contact op met Varshini Lachman, beleidsadviseur gezonde leefomgeving via onze contactpagina.
Lees het interview met Varshini in het magazine Gezond verstand groeit.
Positieve gezondheid - Magazine Gezond verstand groeit.
Gezond Ontwerpen in de praktijk
De provincie Zuid-Holland werkt samen met verschillende gemeenten samen om ‘Gezond Ontwerpen’ in de praktijk toe te passen en te ontwikkelen.
Wijk Sterrenburg Dordrecht
De wijk Sterrenburg in Dordrecht is onze voorbeeldcasus. Lees meer over het onderzoek in de wijk Sterrenburg in Dordrecht.
Capelle aan den IJssel
Met de gemeente Capelle aan den IJssel combineren we de aanpakken ‘positieve gezondheid op de tekentafel’ met ‘omgekeerd ontwerpen’.
In 2025 wordt gezond ontwerpen toegepast in verschillende soorten gebieden in:
- Alphen aan den Rijn,
- Sliedrecht
- Rotterdamse wijken Bospolder-Tussendijken en Spangen
- Leidse wijk Stevenshof
Lees meer over de aanpak in Ridderveld in Alphen aan den Rijn in het magazine Gezond verstand groeit.
Netwerk Groene Cirkel ‘Groene Gezonde Stad’
Radicaal vergroenen: dat is de ambitie van het netwerk Groene Cirkel ‘Groene Gezonde Stad'. In het netwerk wisselen gemeenten en hun partners kennis uit en maken zij concrete plannen voor gezonde vergroening. Hoe meer gemeenten meedoen, hoe beter.
Ga ook aan de slag met vergroening
Kijk op www.groenegezondestad.nl en ontdek handige tools om jouw stad radicaal te vergroenen. Misschien wil je gemeente meedoen maar ook als jouw gemeente (nog) niet is aangesloten kun je bij de website van Groene Cirkel Groene gezonde stad terecht voor kennis, inspiratie en ervaringen.
