Gezondheid is de basis voor een goed leven. De provincie maakt daarom werk van het beschermen en bevorderen van een gezonde en veilige leefomgeving voor alle inwoners in Zuid-Holland.
Onze projecten
We werken vanuit de opgave Gezond en Veilig aan een omgeving die inwoners als prettig ervaren. Een omgeving die uitnodigt tot gezond gedrag en beschermt tegen negatieve invloeden, zoals grond-, water- of luchtvervuiling, veiligheidsrisico’s, geluids- en wateroverlast. Een omgeving die ook beschermt tegen de toenemende last van hitte door een tekort aan groen. We hebben in onze opgave speciale aandacht voor kwetsbare groepen en wijken. Die groepen inwoners die vaak in een meer ongezonde omgeving leven. Het concept positieve gezondheid gebruiken wij hiervoor als leidraad. Wij verstaan daarmee onder gezondheid, niet de afwezigheid van ziekte, maar de zelfregie, veerkracht, netwerk en betekenisgeving van mensen. Wij richten onze leefomgeving zo in dat het positief ondersteunend werkt aan de gezondheid van al onze inwoners. Bekijk het Coalitieakkoord.
Tweede voortgangsrapportage
Onderzoekers, artsen, boeren, architecten, natuurorganisaties, bedrijven, waterschappen, gemeenten en de GGD’en dachten met ons mee over gezondheid en een gezonde leefomgeving.
Bekijk de resultaten in de tweede voortgangsrapportage aan PS.
Samen aanpakken
Alleen samen kunnen wij de leefomgeving gezonder en veiliger maken. De provincie werkt hieraan samen met GGD’en, omgevingsdiensten, bedrijven, universiteiten, onderzoekinstellingen, scholen en andere overheden. Soms door partijen bij elkaar te brengen, nieuwe ideeën aan te jagen of door plannen met mensen en geld te versterken. De provincie vindt het belangrijk zoveel mogelijk samenwerking met de inwoners aan te moedigen. Zelf iets kunnen doen aan de eigen leefomgeving helpt meteen mee bij hoe gezond en krachtig mensen zich voelen.
Taken provincie
De provincie heeft verschillende taken waarmee zij werkt aan een gezonde en veilige leefomgeving. Zo beschermt de provincie de inwoners tegen lucht- en bodemvervuiling, gevaarlijke stoffen en geluid- en stankoverlast. Ook werkt de provincie aan oplossingen voor de klimaatveranderingen, onder andere door samen met partijen af te spreken hoe wij woningen bouwen die tegen hitte, hoosbuien en bodemdaling kunnen. Maar ook de aanleg van natuur in de buurt van de stad. Of groen op bedrijventerreinen verbetert een gezonde leefomgeving, die uitnodigt om te bewegen.
Bekijk onze milieuaanpak
Bekijk onze klimaataanpak
Bekijk onze recreatieaanpak
Milieu
De provincie zet zich in voor een veilige en leefbare omgeving voor haar inwoners. De lucht, het water en de bodem zijn van goede kwaliteit en de geluidsoverlast dringen wij zoveel als mogelijk terug. Wij verbeteren de veiligheidsrisico’s en houden ze minimaal op het huidige niveau.
Klimaatadaptatie
We willen graag veilig en comfortabel blijven wonen en werken in Zuid-Holland, ook als het klimaat verandert. Daarom bereiden we ons voor op de effecten van klimaatverandering zoals wateroverlast, hittestress, verzilting en funderingsschade door bodemdaling.
Sport en Recreatie
De provincie investeert in een leefomgeving die geschikt is om te bewegen, te sporten en te recreëren. Zo dragen we bij aan een gezonde, weerbare en vitale bevolking in een beweegvriendelijk en recreatief Zuid-Holland.
Gezondheidskaart Zuid-Holland
Gezondheidskaart Zuid-Holland brengt het verschil en de verhouding van de verschillende regio’s in beeld als het gaat om gezondheid. De regio’s met een lichtblauwe kleur scoren bovengemiddeld goed, de regio’s met een donkerblauwe kleur gemiddeld en de regio’s met een paarse kleur scoren lager dan gemiddeld. De provincie zet zich in om de gezondheidsverschillen te verkleinen.
Documenten
- Tweede voortgangsrapportage Gezond en Veilig - december 2022 (pdf, 4.6 MB)
- Startnotitie Gezond en Veilig (pdf, 890 kB)
- Inventarisatie Gezonde leefomgeving (pdf, 1.1 MB)
- Verkenning gezonde leefomgeving Zuid-Holland beschermen & bevorderen van de gezonde leefomgeving (pdf, 3.3 MB)
- Gezond Zuid-Holland 2040 - 4 Verhaallijnen (pdf, 28 MB)