De provincie trekt samen op met alle andere overheidslagen, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Waar mogelijk verbinden we partijen, ondersteunen we met kennis of financiering en stimuleren onderzoek en innovatie.
Klimaatadaptief bouwen
Hoe zorgen we ervoor dat onze gebouwen bestand zijn tegen de weersextremen van de toekomst? Zuid-Hollandse overheden, de bouwsector en kennisinstellingen ontwikkelden samen de uitgangspunten voor klimaatbestendig bouwen en legden deze vast in het convenant Klimaatadaptief Bouwen.
Tientallen gemeenten en organisaties uit de bouw en de maatschappelijke sector hebben zich inmiddels aangesloten. Je vindt de uitgangspunten, handreikingen, kennis en praktijkvoorbeelden op www.bouwadaptief.nl. In samenwerking met andere regio’s als MRA, Utrecht, Gelderland en Brabant zoeken we naar kansen en mogelijkheden voor een breed gedragen landelijke aanpak.
Huurwoningen
Samen met de woningbouwcorporaties en partners zoals de groene huisvesters werken we aan klimaatbestendige huurwoningen. Download de Prestatieafspraken en klimaatadaptatie in Zuid-Holland (pdf) en het rapport Financiële instrumenten voor klimaatadaptieve renovatie van woningcorporatiebezit.
Lees meer
Samenwerking
Klimaatadaptatie is een opgave voor alle overheidslagen, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Daarom trekt de provincie met al deze partijen op bij de veranderende weersomstandigheden. Waar mogelijk verbinden we partijen, ondersteunen we met kennis of financiering en stimuleren onderzoek en innovatie.
De provincie werkt samen met gemeenten in werkregio’s en waterschappen op basis van het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie. De opgaven waar gemeenten voor staan zijn groot: het versnellen van de uitvoering en de borging in gemeentelijke beleid. Voor nieuwe ruimtelijke plannen worden water en bodem steeds meer leidend.
Klimaatadaptief bouwen
Provincie Zuid-Holland heeft sinds 2018 een voortrekkersrol vervuld in de totstandkoming van het convenant klimaatadaptief bouwen . Samen met diverse partijen heeft dit onder meer geresulteerd in een stappenplan op www.bouwadaptief.nl.
In samenwerking met andere regio’s als MRA, Utrecht, Gelderland en Brabant zoeken we naar kansen en mogelijkheden voor een breed gedragen landelijke aanpak, waarbij ook aandacht is voor bestaande bouw.
Huurwoningen
Samen met de woningbouwcorporaties en partners zoals de groene huisvesters werken we aan klimaatbestendige huurwoningen. Download de Prestatieafspraken en klimaatadaptatie in Zuid-Holland (pdf).
Lees meer onder het kopje Deltaprogramma. Hier staat ook het Convenant Klimaatadaptief bouwen.
Onderzoek en innovatie
Klimaatverandering brengt nieuwe uitdagingen met zich mee voor het waterbeheer en de inrichting van steden. Dit vraagt om vernieuwende oplossingen. Daarom stimuleert, faciliteert en regisseert de provincie Zuid-Holland innovaties die te maken hebben met water.
Dit doen we onder andere als één van de partners in het VP-Delta-programma. Floodproof Holland en The Green Village in Delft zijn beschikbare proeftuinen waar duurzame innovaties op zowel het gebied van waterveiligheid als op het gebied van klimaatadaptatie in de gebouwde omgeving worden getest. Onderzoekers, studenten, startups, ondernemers en overheden werken er aan innovatieopgaven, met de focus op waterveiligheid, klimaatadaptatie, circulariteit en duurzame energie.
Daarnaast ondersteunt de provincie Zuid-Holland klimaatinnovaties door deel te nemen aan het programma Startup in Residence Intergov. Het doel van dit programma is om waardevolle innovaties te realiseren voor maatschappelijke vraagstukken. Overheden slaan hier de handen ineen en benutten de innovatieve kracht van startups.
Bekijk de video Klimaatadaptatie: Hittestress.
Klimaatadaptatie en energietransitie
Provincie en gemeenten in Zuid-Holland investeren de komende jaren stevig in een duurzame, haalbare en betaalbare energievoorziening voor iedereen. Door deze maatregelen slim te verbinden met maatregelen voor klimaatadaptatie, voorkomen we hogere investeringslasten in de toekomst. Ook draagt het bij aan toekomstbestendige wijken, die zowel groen als duurzaam zijn.
De noodzaak om bestaande wijken en gebouwen van het aardgas af te halen, kan een kick-off zijn om de openbare ruimte opnieuw in te richten met meer groen en ruimte voor waterberging. Budget voor herstel en herinrichting is al onderdeel van veel uitvoeringsprojecten.
Andersom kunnen maatregelen voor klimaatadaptatie het draagvlak vergroten voor ingrijpende en overlast gevende maatregelen die nodig zijn voor de energietransitie. Klimaatadaptatie maatregelen vergroten vaak de aantrekkelijkheid van een gebouw of een omgeving: er ontstaat extra groen en speel- en recreatieplekken. Wanneer we innovatieve warmtesystemen gebruiken om actief te koelen, vergroot dit het wooncomfort in gebouwen.
Verbinden
Onze ambities voor de energietransitie en klimaatadaptatie willen wij op 4 manieren met elkaar verbinden:
- Stimuleren klimaatadaptieve herinrichting bij uitvoering aardgasvrij maken van wijken door gemeenten
- Klimaatadaptatiemaatregelen in de gebouwde omgeving, zoals bomen, dragen bij aan het reduceren van hittestress en de energievraag
- Klimaatopgaven meenemen in de integrale gebiedsaanpak van nieuwe opweklocaties voor zon of wind
- Bestrijden van hittestress door het leveren van duurzame en energiezuinige koude aan de gebouwde omgeving
De stresstesten die provincie en gemeente uitvoeren in het kader van klimaatadaptatie bieden een goede basis voor het combineren van klimaatadaptatie en energietransitie. De provincie werkt aan de energietransitie via het programma ‘Schone Energie voor Iedereen’. Zie ook onze Swiper over klimaatadaptatie en energietransitie.
Deltaprogramma
De provincie Zuid-Holland is actief in verschillende deelprogramma’s van het nationale Deltaprogramma. In het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie is provincie Zuid-Holland een van de voorlopers, met initiatieven zoals het Convenant Klimaatadaptief Bouwen en de ontwikkeling van de klimaatatlas.
De klimaatatlas heeft veel Zuid-Hollandse gemeenten geholpen bij de het doen een stresstest voor klimaatadaptatie. Binnen het Deltaprogramma Zoetwater is provincie Zuid-Holland coördinerende provincie voor de zoetwaterregio West-Nederland. Samen met de partners in de zoetwaterregio hebben we een strategie en maatregelenpakket opgesteld om de regio beter weerbaar te maken tegen tekorten aan zoetwater.