Wandelroutenetwerkwandelroutenetwerk

Wandelaars in Zuid-Holland maken kennis met Hollandse landschappen en de rijke cultuurhistorie van het gebied. Wandelen geeft een gevoel van rust en ruimte. Een welkome verademing in onze verstedelijkte provincie. Kies je eigen route met de Wandelrouteplanner Zuid-Holland.

Wandelknooppuntennetwerk

Binnen het wandelroutenetwerk loop je genummerde wandeltrajecten, van knooppunt naar knooppunt. Deze kun je met elkaar combineren om zo tot een wandeling op maat te komen. Er staan informatiepanelen langs de route of op startpunten waarop een overzichtskaart en informatie over de omgeving te zien is. Je kunt je route zo onderweg bepalen of van tevoren uitstippelen in de digitale Wandelrouteplanner Zuid-Holland. De wandelrouteplanner is net verschenen in een nieuw format. De nieuwe wandelroute app (voorheen Wandelen123) is nog in ontwikkeling.

Wandelrouteplanner

Gebruik je de wandelrouteplanner Zuid-Holland al? Bepaal vanuit huis je eigen wandelroute, in de buurt of verderop in de provincie. Ook kun je kiezen voor een themaroute langs bijvoorbeeld diverse bezienswaardigheden. In de planner vind je bovendien informatie over:

  • parkeerplaatsen
  • treinstations
  • informatiepanelen
  • Toeristische Overstappunten (TOP’s)
  • Toegankelijkheid in het broedseizoen

Print de route uit of laad deze op je smartphone! De routes zijn veelal ook via een uitvouwkaart beschikbaar.

De wandelroute app (voorheen Wandelen123) voor op je smartphone is nog in ontwikkeling. Deze is binnenkort ook weer gratis te downloaden.

De planner is ontwikkeld in samenwerking met de landelijke wandelorganisatie Wandelnet en de diverse initiatiefnemers van de wandelroutenetwerken in de regio’s.

Het wandelroutenetwerk, de planner en de app worden mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Zuid-Holland.

Meldpunt

Komt u tijdens uw wandeling zaken tegen die u graag bij ons wilt melden, dan kunt u dit doen via het centrale meldpunt van het Wandelroutenetwerk Zuid-Holland . Wij stellen uw suggesties en ervaringen zeer op prijs.

Wandelroutenetwerken

In alle regio’s van Zuid-Holland vind je wandelroutes, herkenbaar aan dezelfde bewegwijzering. Inmiddels is een 4.400 km uniform en provinciedekkend en bewegwijzerd wandelroutenetwerk in onze provincie aangelegd. Daarin is Zuid-Holland uniek!

In Zuid-Holland is er ook een provinciedekkend fietsknooppuntennetwerk aangelegd en werken we verder aan een uitgebreid vaarwegennetwerk. Zo kunnen toeristen en recreanten volop genieten van ons afwisselende landschap, in onze dichtbevolkte provincie. En dat biedt ook weer kansen voor ondernemers.

Wandelroutebord-close-up-

Toeristisch overstappunt

Een Toeristisch overstappunt (TOP) is een handig startpunt voor uw wandeltocht. Elke TOP is goed bereikbaar met de auto en de fiets.

Je kunt hier veilig en gratis je auto of fiets parkeren. Vanaf elke TOP kun je bewegwijzerde wandel- en/of fietsroutes volgen. Er is informatie aanwezig over de omgeving en je kunt er even uitrusten. De TOP’s zijn van een afstand herkenbaar door een groene stalen riethalm van 5,5 meter hoog. Op www.toproutenetwerk.nl vind je een overzicht van de locaties van de TOP’s, een kaartje en achtergrondinformatie.

Voorbeeld TOP

Landschap, recreatie en natuur

De provincie Zuid-Holland werkt aan een aantrekkelijke leefomgeving in de dichtstbevolkte provincie van Nederland. Daarbij hoort ook zorg voor het landschap, de recreatie en de natuur. Zo zorgen wij samen met onze partners voor talloze recreatiemogelijkheden, dicht bij huis. Daaronder
valt ook een goed bereikbaar provinciedekkend
wandelroute-, fiets- en vaarwegennetwerk.


Wandelroutes

Wandelroutenetwerk Zuid-Holland

Plan 4.400 kilometer wandelplezier op een eenvoudige, digitale manier!

knooppuntpaaltje-wandelroutenetwerk