De provincie Zuid-Holland laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de huidige maatschappelijke en economische waarde van het vliegveld Rotterdam The Hague Airport en de waarde van deze locatie voor eventuele alternatieve functies. We noemen dit ook wel een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA). Een MKBA is een geschikt instrument om objectief verschillende invullingen van een locatie met elkaar te vergelijken en de maatschappelijke voor- en nadelen in kaart brengen.
5 varianten
Binnen het onderzoek wordt gekeken naar 5 varianten, namelijk:
1. Behouden van de luchthaven, met aandacht voor verduurzaming van de luchtvaart en toepassing van nieuwe luchtvaart, zoals drones.
2. De luchthaven transformeren tot een woningbouwlocatie.
3. De luchthaven transformeren tot een recreatieve en/of natuur bestemming.
4. De luchthaven transformeren tot een bedrijventerrein.
5. Een combinatie-variant van varianten 2, 3 en 4.
Waarom dit onderzoek?
De meningen in de samenleving en de politiek zijn verdeeld wanneer het gaat over het openhouden van de Rotterdam The Hague Airport. Ook binnen de huidige coalitie van de provincie Zuid-Holland zijn er partijen die de luchthaven willen behouden en partijen die voor sluiting zijn. Tijdens de onderhandelingen voor het coalitieakkoord 2023-2027 zijn de partijen daarom overeengekomen een onderzoek uit te voeren naar nut en noodzaak van de luchthaven.
De provincie realiseert zich daarbij dat het Rijk hier feitelijk over gaat. Tegelijkertijd hebben we als provincie grote belangen, onder meer als het gaat om de kwaliteit van de leefomgeving, ruimtelijke ordening, overlast, economie en bereikbaarheid. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek kan de maatschappelijke discussie beter worden gevoerd en kan de provincie een onderbouwde eigen mening vormen over de toekomst van de luchthaven en deze inbrengen bij de luchthaven en het Rijk.
Tijdspad
De provincie start met het opstellen van de kaders voor onderzoek en aanbestedingsproces.
De provincie start het aanbestedingstraject en gunning van de opdracht aan bureau(s).
Het onderzoek wordt uitgevoerd.
Er wordt een second opinion gevraagd.
Het onderzoeksrapport is beschikbaar.
Aanbesteding
Er wordt nu invulling gegeven aan hoe het aanbestedingstraject eruit komt te zien. Zodra hierover meer bekend is, berichten we hierover op deze pagina. In zijn algemeenheid geldt dat we zoeken naar een bureau, of een consortium van bureaus, dat zowel ervaring heeft met MKBA’s, ruimtelijke ordening, als luchtvaart.