Luchtkwaliteit
Schone lucht is belangrijk voor een gezonde leefomgeving en gezondheid van mensen. Hoewel de lucht de laatste jaren steeds schoner wordt, zitten er nog schadelijke stoffen in. Daarom nemen provincie, Rijk en gemeenten maatregelen.
Wat doet de provincie?
Om de luchtkwaliteit te verbeteren zijn Europese, nationale, regionale en gemeentelijke maatregelen nodig. In de Voortgangsrapportage Luchtkwaliteit in Zuid-Holland 2020 staan de maatregelen die de provincie Zuid-Holland neemt. Hierin staan ook de meetresultaten voor de hele provincie. Deze maatregelen richten zich vooral op het beperken van de uitstoot van de industrie en het verkeer (over weg en water). Zo stimuleert de provincie schoon personen- en goederenvervoer, werken we aan schone opwekking van energie en warmte en zien we er op toe dat bedrijven aan alle voorschriften voldoen. Ook proberen we inwoners en gemeenten te helpen om zicht te krijgen op de lokale luchtkwaliteit en op maatregelen om die luchtkwaliteit te verbeteren. Dat doen we onder meer met ‘citizen science’ (inwoners die zelf de lokale luchtkwaliteit meten) en het mede ontwikkelen van gemeentelijke luchtkwaliteitprogramma’s.
Schone Lucht Akkoord
De provincie Zuid-Holland heeft samen met het Rijk, andere provincies en gemeenten het Schone Lucht Akkoord ondertekend. Het doel van het Schone Lucht Akkoord (SLA) is de gezondheidsschade door luchtvervuiling in 2030 met 50% te verminderen. Dit sluit aan bij de ambitie van de Wereldgezondheidsorganisatie. Wilt u lezen hoe wij deze ambitieuze doelstelling willen realiseren? Kijk dan op de pagina van het Schone Lucht Akkoord.
Wat is luchtverontreiniging?
Luchtverontreiniging ontstaat bij allerlei menselijke activiteiten. Vooral het beperken van de uitstoot van stikstofdioxide en fijnstof is van belang voor een goede luchtkwaliteit. Beide worden veroorzaakt door het verkeer en de industrie. De wettelijke normen voor fijnstof worden overal in Zuid-Holland gehaald; voor stikstofdioxide zijn er nog een klein aantal overschrijdingen van de wettelijke normen in Rotterdam. Overigens is ook als we onder de minimumeisen van de Europese Unie blijven nog gezondheidsschade mogelijk. Hoe meer we de uitstoot weten te beperken, hoe beter dat is voor onze gezondheid.
Wat kunt u zelf doen?
U kunt zelf ook maatregelen treffen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Neem bijvoorbeeld de fiets, kies voor het openbaar vervoer of stap over op een elektrische auto. Ook kunt u bijdragen door geen vuurwerk af te steken, geen barbecue op houtskool te gebruiken en geen houtkachel te stoken. Wanneer u wel hout stookt kunt dit het beste doen met inachtname van de stooktips.
Als u de stookalert downloadt kunt u zien wanneer de weersomstandigheden ongunstig zijn voor het stoken van hout en wanneer houtstook wordt afgeraden.
Voor overige tips over wat u zelf kunt doen om luchtvervuiling te beperken verwijzen we naar de site van Milieu Centraal.
Meer informatie
Op de site van de rijksoverheid worden verschillende soorten luchtvervuiling uitgebreid beschreven.
Mijn luchtkwaliteitsapp geeft aan wanneer de luchtkwaliteit in uw omgeving aanleiding kan zijn tot gezondheidsklachten: (iOs en Android).
Onderbouwing gegevens provinciale prognoses 2022
Wilt u het document Onderbouwing gegevens provinciale prognoses 2022 ontvangen, dan kunt u dit aanvragen bij Tim Overkamp-Ruijs, twj.overkampruijs@pzh.nl.
Wilt u contact met ons? Kijk dan op de contactpagina.