Hoewel de lucht in Zuid-Holland steeds schoner wordt en we voldoen aan de Europese normen, zetten wij de komende jaren in op verdere verbetering. Dit doen we samen met het Rijk en de gemeenten.
Luchtvervuiling
De regels volgens de wet voor fijnstof en stikstofdioxide worden in Zuid-Holland gehaald. Maar hoe meer we de schadelijke stoffen die in de lucht komen weten te verminderen, hoe beter dat is voor onze gezondheid en de natuur.
Maatregelen
Om de luchtkwaliteit te verbeteren, zijn Europese, nationale, regionale en gemeentelijke maatregelen nodig. In de Voortgangsrapportage Luchtkwaliteit in Zuid-Holland 2023 staan de meetresultaten voor de hele provincie en de maatregelen die wij nemen om de luchtkwaliteit zo goed mogelijk te maken. Dit doen we onder andere door:
- vergunningen voor wat in de lucht terechtkomt ‘strenger’ te maken
- luchtkwaliteit mee te nemen bij onze inkoop en aanbestedingen
- het aanmoedigen van schoon personen- en goederenvervoer
- te werken aan de energietransitie* en mobiliteit van goede kwaliteit
*De energietransitie is de overgang van het gebruik van fossiele energie uit de verbanding van steenkool, aardolie en aardgas naar energie uit onuitputtelijke bronnen. Denk hierbij aan de wind, zon, aarde, waterkracht en materialen van plantaardige of dierlijke afkomst (bijv. hout of mest).
Regionale en lokale ondersteuning
We proberen gemeenten en inwoners te helpen om zicht te krijgen op de plaatselijke luchtkwaliteit en op maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dit doen we door mee te werken aan luchtkwaliteitprogramma’s van de gemeenten en door inwoners op verschillende locaties in de provincie zelf de luchtkwaliteit te laten meten.
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de aanpak om de luchtkwaliteit te verbeteren, wij ondersteunen hen hierbij. In de aanpak worden ook dingen die je als bewoner doet en die slecht zijn voor het milieu meegenomen. Denk bijvoorbeeld aan houtstook. Dit blijkt vooral een van de veroorzakers van fijnstof.
Schone Lucht Akkoord
Ook al voldoen we aan de Europese normen, verbeteren kan altijd. De provincie neemt dan ook sinds 2020 samen met het Rijk, overige provincies en verschillende gemeenten deel aan het Schone Lucht Akkoord (SLA). Daarin is afgesproken in 2030 te voldoen aan de advieswaarden voor luchtkwaliteit van de World Health Organisation uit 2005. Het tweede doel is het behalen van een positieve verandering in de gezondheidstoestand van onze inwoners. We streven naar een verbetering van 50% ten opzichte van 2016. Benieuwd hoe wij deze doelstellingen willen bereiken? Kijk dan op de pagina van het Schone Lucht Akkoord.
Eigen bijdrage
Je kunt ook zelf maatregelen nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Neem bijvoorbeeld de fiets, kies voor het openbaar vervoer of stap over op een elektrische auto. Ook kun je helpen door geen vuurwerk af te steken, een elektrische barbecue te gebruiken en geen houtkachel te stoken. Wanneer je wel hout stookt, kun je dit het beste doen door rekening te houden met de stooktips.
Via het stookalert kun je zien wanneer de weeromstandigheden voor het stoken van hout nadelig zijn en wanneer dit wordt afgeraden. Dit is bijvoorbeeld zo bij windstil of mistig weer.
Meer informatie
- Meer tips over hoe je kunt helpen met het verbeteren van de luchtkwaliteit vind je op de website van Milieu Centraal.
- De Rijksoverheid beschrijft op haar website verschillende soorten luchtvervuiling.
Uitleg gegevens provinciale verwachtingen 2023
Bekijk het document Onderbouwing van de gegevens voor de prognoses voor verkeer op provinciale wegen voor de Monitoringsronde 2023. Met vragen over dit document kun je contact opnemen met Michael Evers, [email protected].
Wilt u contact met ons? Kijk dan op de contactpagina.