In 2022 komt er voor Zuid-Holland één digitale bron van informatie over vergunningen beschikbaar voor bevoegd gezag, omgevingsdiensten, bedrijven en burgers. Hiermee is er een altijd actueel inzicht in de (milieu)vergunningvoorschriften die gelden voor bedrijven die de provincie Zuid-Holland als bevoegd gezag hebben. Op deze pagina vind je informatie over het programma Altijd Actuele Digitale Vergunning (AADV), verantwoordelijk voor deze ontwikkeling.
Verandering
Het programma AADV speelt in op de komst van de Omgevingswet. Via het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) is het straks mogelijk om in te zien welke regels op een locatie gelden. Vanwege de complexiteit van de ‘provinciale’ vergunningen worden de regels uit deze vergunningen nog niet ontsloten via het DSO. De provincie Zuid-Holland en DCMR zijn de uitdaging aangegaan om dit wel mogelijk te maken. Door de vergunningen te digitaliseren en vast te leggen in één digitale bron ontstaat de mogelijkheid om de regels die vastliggen in ‘onze’ vergunningen gestructureerd te ontsluiten via het DSO. We zijn in het gat gesprongen dat het Rijk heeft laten liggen.
Structureren van de aanvraag
De bedrijven waar de provincie het bevoegd gezag voor is, zijn vaak groot en bestaan uit veel installaties en activiteiten. De vergunningaanvragen van deze bedrijven zijn in veel gevallen dan ook uitgebreid en complex. Met het AADV-programma zijn we de uitdaging aangegaan deze complexiteit te verminderen door het digitaliseren en structureren van de aanvraag.
Door toepassing van een digitale en eenduidige structuur wordt de aanvraag transparanter en de beoogde verandering inzichtelijker. Daarbij kan een bedrijf deze digitale aanvraag ook gebruiken als een register voor volgende beoogde wijzigingen die doorgevoerd worden in het ‘digitale aanvraagregister’. De vergunningverlener is door deze transparante en inzichtelijke aanvraag beter in staat om binnen de wettelijke termijnen een vergunning af te geven.
Robuuste vergunning
Tegelijkertijd wordt binnen het programma onderzocht of het mogelijk is om op basis van ‘checks & balances’ meer ruimte te kunnen bieden aan een bedrijf en zo tot een meer robuuste vergunning – een vergunning die minder onderhevig is aan veranderingen – te komen. Belangrijke uitgangspunten hierbij zijn dat de veiligheid en het milieu niet in het geding zijn en de vergunning nog steeds te handhaven blijft. Dit geeft minder administratieve lasten voor zowel bedrijven als de overheid.
Digi-V®
De digitale bron van vergunninginformatie heet Digi-V®. Dit door het programma AADV ontwikkelde systeem biedt een helder en altijd actueel inzicht in de vigerende vergunde situatie, gebaseerd op data. Je ziet in één oogopslag welke regels gelden voor welk bedrijf en welke veranderingen zijn doorgevoerd. Een enorme kwaliteitsverbetering voor het bevoegd gezag en het bedrijf! Een basisversie van Digi-V® is af en aan DCMR Milieudienst Rijnmond ter beschikking gesteld. Samen werken we verder aan de ontwikkeling ervan.
De applicatie kan op termijn met functionaliteiten uitgebreid worden, bijvoorbeeld voor aansluiting op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Informatie over de vergunde situatie wordt snel verkregen en het is een bron van informatie waar het bijvoorbeeld gaat over stoffen en uitstoot.
Versterking informatiepositie
Het programma AADV levert een belangrijke bijdrage aan de versteviging van het proces van Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving. Iets waar ook diverse onderzoeken en rapporten over zijn verschenen van o.a. de commissie-Van Aartsen en de Algemene Rekenkamer. Zij doen diverse aanbevelingen, onder meer over de kwaliteit van informatie. Het programma heeft dit al onderkend en werkt door digitalisering en het structureren van de aanvraag mee aan de verbetering van de informatiepositie van overheid, bedrijfsleven en inwoners. Waarmee het naadloos aansluit op de adviezen uit bovengenoemde rapporten.
Stip op de horizon
De oplossingen die worden bedacht, zijn niet alleen bruikbaar voor de meest risicovolle Brzo-bedrijven, maar voor alle vergunningplichtige bedrijven van provincies en gemeenten. Vanaf 2022 wordt Digi-V® dan ook ingevoerd bij alle Zuid-Hollandse omgevingsdiensten voor alle milieuvergunningen waar de provincie bevoegd gezag voor is. Digi-V® komt vanaf volgend jaar ook beschikbaar voor overige provincies waarmee een ‘Landelijke Voorziening’ kan ontstaan met aansluiting op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Contact
Meer weten? Toegang tot projectresultaten? Stel je vraag via aadv@pzh.nl.
Publicaties
Nieuwsbrieven
Wil je de nieuwsbrief van AADV ontvangen? Meld je aan via: aadv@pzh.nl.
Video's
- De Altijd Actuele Digitale Vergunning (mei 2019, animatie)
- Opbrengst project 3.1 Structuur in de Aanvraag (7 juli 2020, animatie)
- Eerst werkende versie Digi-V® (3 februari 2021)
- Ons verhaal (10 maart 2022)
- Demo Raadpleegomgeving Digi-V® (31 maart 2022)
- Demo Muteer-editomgeving Digi-V® (31 maart 2022)