In de Zuid-Hollandse Omgevingsvisie staat de bescherming en verbetering van de kwaliteit en toekomstbestendigheid van de fysieke leefomgeving centraal.
De provincie maakt – samen met haar partners – werk van een duurzame, schone, stille en veilige leefomgeving.
De provincie maakt in de uitvoering gebruik van de instrumenten vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH).
De provincie maakt in de uitvoering gebruik van de instrumenten vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). Met als doel: het voorkomen en wegnemen van milieuknelpunten. Daarnaast verbeteren deze instrumenten de kwaliteit van de leefomgeving, zonder dat de provincie de economische belangen uit het oog verliest.
Klachten en Meldingen
Heb je een klacht of wil je een melding doen? Dat kan via de pagina Klachten en meldingen.
Bevoegd gezag
De provincie is het bevoegde gezag voor de uitvoering van de VTH-taken bij een groot aantal bedrijven en activiteiten in Zuid-Holland. Dat gebeurt in het kader van de volgende wetten:
- de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)
- de Wet milieubeheer (Wm)
- het Besluit risico’s zware ongevallen (Brzo)
- de Wet hygiëne en veiligheid van badinrichtingen en zwemgelegenheden (Whvbz)
- de Wet luchtvaart (Wlv)
- de Waterwet (Ww.)
- de Wet bodembescherming (Wbb)
- verschillende groene wetten, zoals de Wet Natuurbescherming
Omgevingsdiensten
Er zijn in Zuid-Holland 5 omgevingsdiensten: Zuid-Holland Zuid, West-Holland, Midden-Holland, Haaglanden en DCMR Milieudienst Rijnmond.
Zij voeren in opdracht van de provincie de VTH-taken uit. De omgevingsdiensten houden zich daarnaast bezig met het beoordelen van (voor)ontwerpbestemmingsplannen op provinciale belangen, zoals externe veiligheid. Ook houden zij milieu-informatie bij voor geluid, lucht en bodemsanering.
Vergunningen
Onder vergunningverlening wordt in deze context ook verstaan: het verlenen van ontheffingen, toestemmingen en andere beschikkingen op grond van de wetten, waarvoor de provincie het bevoegde gezag is.
In de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) staat de omgevingsvergunning centraal. Een omgevingsvergunning is 1 vergunning waarin alles wat te maken heeft met bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu wordt geregeld. Hierdoor is er ook sprake van 1 procedure onder de verantwoordelijkheid van 1 bevoegd gezag (1-loket).
In de meeste gevallen is de gemeente het bevoegde bestuursorgaan, maar er zijn uitzonderingen. De provincie is in een aantal bij wet vastgelegde situaties bevoegd gezag voor het afgeven van omgevingsvergunningen, zoals voor zware milieubelastende bedrijven die vallen onder de richtlijn industriële emissies en het Besluit risico's zware ongevallen 1999. De provincie is ook belast met de controle op de naleving van deze vergunningen.
De Wet milieubeheer beoogt de integrale bescherming van het milieu. De wet bepaalt aan welke voorwaarden een bedrijf moet voldoen om een vergunning te krijgen. Een hoog niveau van bescherming is hierbij vereist. Daarom worden eisen gesteld aan de bedrijven zelf om nadelige gevolgen die zij kunnen veroorzaken te voorkomen of zo veel mogelijk te beperken.
Toezicht en handhaving
De toezicht- en handhavingstaken hebben betrekking op groen, water, milieu en bouw. De provincie houdt onder meer toezicht bij grote industriële - en afvalbedrijven, vuurwerkevenementen, zwembaden, zwemwater, grondwateronttrekkingen, koude/warmteopslagen, ontgrondingen, (nazorg) bodemsaneringen, natuurbeschermingsgebieden, de wildbeheerseenheden en luchtvaartbesluiten.
Handhaving levert een bijdrage aan een duurzame leefomgeving door het houden van toezicht op de naleving van (milieu)wetten en regels bij bedrijven en locaties waar de provincie bevoegd gezag is. Bij overtreding van wet- en regelgeving zet de provincie bestuursrechtelijke middelen (waaronder dwangsom) en/of strafrechtelijke handhavingsmiddelen (proces-verbaal) in. Daarnaast richt de provincie zich samen met de omgevingsdiensten op de samenwerking met onder andere het Openbaar Ministerie, gemeenten, waterschappen en de rijksoverheid.
De omgevingsdienst Midden-Holland verzorgt voor de hele provincie tussen 1 mei en 1 oktober, zwemwaterseizoen, de publieksvoorlichting over veilig zwemmen in natuurwater. Kijk op de pagina over zwemwater.
Beleid VTH-zaken
Gedeputeerde Staten hebben het uitvoeringskader - de nota Vergunningverlening Toezicht en Handhaving 2018-2021(PDF) - vastgesteld.
De nota VTH is het uitvoeringskader voor de 5 omgevingsdiensten die in opdracht van Gedeputeerde Staten de VTH-taken uitvoeren. De nota VTH bevat de provinciale visie, koers en sturing en de daarbij behorende uitvoeringskaders voor vergunningverlening, toezicht en handhaving tot 1 januari 2024. Hierin staat onder andere het actualiseringsbeleid voor vergunningen en hoe wordt opgetreden tegen overtredingen. Verder gaat de nota VTH in op de wijze waarop burgers en andere belanghebbenden over de resultaten van toezicht en handhaving worden geïnformeerd. In de nota VTH wordt verwezen naar de kaders voor de uitvoering van de thema’s externe veiligheid en bodemsanering. Hiervoor zijn aparte beleidsregels opgesteld. Bij externe veiligheid gaat het over de omgang met de verantwoording van het groepsrisico bij vergunningverlening, toezicht en handhaving. Bij bodemsanering gaat het om regels voor het uitvoeren van onderzoek naar en saneren van bodemverontreinigingen op grond van de Wet bodembescherming (Wbb).





Omgevingsdiensten
Kijk voor meer informatie op de websites van de Omgevingsdiensten hieronder.
Chemours
Chemours in Dordrecht is een van de bedrijven die onder het bevoegd gezag van de provincie valt. Het bedrijf maakt onder andere stoffen waardoor producten water- en vetafstotend worden. Handig, maar voor de ontwikkeling ervan zijn PFAS gebruikt. Deze stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid en de omgeving, en breken niet of nauwelijks af in het milieu. Vanwege de schadelijke gevolgen doet de provincie er alles aan om de uitstoot bij Chemours te verminderen.
Nieuws
Geen pagina's gevonden.
Wilt u contact met ons? Kijk dan op de contactpagina.