In Alblasserwaard werkt de provincie Zuid-Holland met grondeigenaren, gemeente, waterschap en natuurorganisaties samen aan natuurgebieden en ecologische verbindingszones. Dit gebeurt als onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland (NNN).
In Alblasserwaard werkt de provincie Zuid-Holland met grondeigenaren, gemeenten, waterschap en natuurorganisaties samen aan natuurgebieden en ecologische verbindingszones. Dit gebeurt als onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland (NNN).
De Alblasserwaard is een uitgestrekt veenweidegebied, begrensd door de rivieren de Lek, de Merwede en de Noord. De waard wordt doorsneden door sloten en vaarten en 2 kleine riviertjes, de Alblas en de Giessen. Voor de afwatering van dit gebied zijn 2 grote vaarten gegraven: de Groote of Achterwaterschap en de Nieuwe Waterschap.
In de Alblasserwaard werkt de provincie samen met partners aan de versterking van het Natura 2000-gebied Boezems Kinderdijk.
Hoge Boezems Kinderdijk en Blokweer
De polders Hoge Boezems Kinderdijk en Blokweer zijn onderdeel van Natura 2000-gebied Boezems Kinderdijk. In een groot deel van Boezems Kinderdijk is al natuur. Het is een belangrijk broedgebied van de purperreiger en de snor, die in het rietmoeras hun nesten bouwen. Ook de porseleinhoen vindt hier een plek om te broeden. Daarnaast overwinteren hier de smient, krakeend en slobeend.
Voor deze kwetsbare vogelsoorten is het belangrijk dat hun leefgebied wordt vergroot. Vandaar dat we de polders Hoge Boezems Kinderdijk (35 hectare) en Blokweer (70 hectare) als natuurgebied gaan inrichten. Hier komen soortenrijke graslanden en natuurvriendelijke oevers. Daarmee wordt de natuur van het Natura 2000-gebied versterkt. De beide polders bestaan nu nog voornamelijk uit agrarisch grasland.
Bij de ontwikkeling van de twee polders houden we rekening met de waarden van het UNESCO-Werelderfgoed Kinderdijk.
Samenwerking
De provincie werkt samen met:
- Stichting Wereld Erfgoed Kinderdijk
- Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed
- Natuur- en vogelwacht de Alblasserwaard
- Gemeenten Alblasserwaard en Molenlanden
- Waterschap Rivierenland
- Oasen
- Staatsbosbeheer
Stand van zaken
De provincie is in gesprek met alle grondeigenaren. De natuurdoelen voor het Natura 2000-gebied Boezems Kinderdijk kunnen niet gehaald worden zonder natuurontwikkeling in Hoge Boezems Kinderdijk en Blokweer. Dat betekent dat het gebruik en de inrichting van deze polders gaan veranderen. Wat er precies gaat veranderen en welke mogelijkheden er zijn voor de huidige eigenaren, is onderwerp van de gesprekken.
In 2025 worden onderzoeken in het veld gedaan. Op basis van deze onderzoeken wordt een schetsontwerp gemaakt voor de natuurinrichting van de twee polders. Naar verwachting is het schetsontwerp in het najaar van 2025 klaar. Dan wordt het besproken met betrokkenen.
Meedenken
Geïnteresseerden kunnen tijdens het ontwerpproces meedenken en hun reactie geven. Wil je hiervan op de hoogte blijven? Neem contact op met projectleider Joost Rink, via het ContactCentrum.
Volledige schadeloosstelling
De provincie wil graag samenwerken met de grondeigenaren in Hoge Boezems Kinderdijk en Blokweer. Eigenaren kunnen zelf natuur ontwikkelen op eigen grond en krijgen daarbij hulp en subsidie van de provincie.
Eigenaren die grond bezitten in het gebied op de kaart komen in aanmerking voor volledige schadeloosstelling. Dat hebben Provinciale Staten besloten in 2024. Volledige schadeloosstelling betekent dat grondeigenaren extra vergoeding krijgen voor hun onkosten als ze hun grond aan de provincie verkopen.