In Midden-Delfland werkt de provincie Zuid-Holland met grondeigenaren, gemeenten, waterschap en natuurorganisaties samen aan de aanleg van natuurgebieden en ecologische verbindingszones. Dit gebeurt als onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland (NNN).
Midden-Delfland is een groene buffer tussen de dichtbevolkte steden Rotterdam, Den Haag en Delft. Hier vind je nog landelijk gebied met open polders, waar koeien grazen en fietsers en wandelaars genieten. Ook de natuur heeft hierin een plek. Midden-Delfland is een belangrijke schakel in het verbinden van de natuur van kust & duinen met de Rottemeren richting het Groene Hart. Een uitdaging hierbij is de doorsnijding van het gebied door de A4, de A13, het spoor en de Schie.
De provincie Zuid-Holland gaat, samen met partners, de bestaande natuur versterken en met elkaar verbinden. Daarmee zijn we al een eind op de goede weg.
In Midden-Delfland werkt de provincie samen met partners aan nieuwe natuur in het project Ackerdijck.
De ecologische verbindingszone Zuidrand wordt op 10 april 2024 geopend. Drie andere projecten in Midden-Delfland zijn ook al afgerond:
- Delflandhof
- Aalkeet Buitenpolder
- Noord Kethel
Ackerdijk
Hier willen we ruim 7 hectare nieuwe natuur toevoegen aan de al bestaande natuur van Ackerdijk. Die nieuwe natuur gaat ervoor zorgen dat de moeraszone, die er al ligt, beter aansluit op de faunapassage onder de A13. Hierdoor kunnen dieren, waaronder de noordse woelmuis, makkelijker en veiliger hun weg vinden.
Stand van zaken
Op dit moment wordt gekeken naar de mogelijkheden om dit project van de grond te krijgen.
Zuidrand (ecologische verbindingszone)
In Midden-Delfland zijn al grote natuur- en recreatiegebieden, zoals Broeklanden, Vlaardingse Vlietlanden en Ackerdijkse Plassen. Het verbinden van de natuur in deze gebieden is echter lastig: het gebied wordt doorsneden door o.a. snelwegen en het spoor. Met de ecologische verbindingszone Zuidrand is het gelukt om dit toch voor elkaar te krijgen. Een ecologische verbindingszone is een smalle natuurzone die ervoor zorgt dat dieren en planten niet geïsoleerd raken.
De nieuwe natuurzone, van zo’n 8 kilometer lang, bestaat uit een smalle natuurstrook langs de oevers van watergangen en een aantal kleine natuurgebiedjes, ook wel stapstenen genoemd. Hiermee worden ook de 4 faunapassages onder de A4, de A13, het spoor en de Schie met elkaar verbonden.
Zo kunnen dieren zoals de noordse woelmuis veilig van de Vlaardingse Vlietlanden naar de Ackerdijkse Plassen komen.
De faunapassages zijn een paar jaar geleden al aangelegd tijdens het project IODS, Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam. Dit project had te maken met de aanleg van de A4 door Midden-Delfland.
Hier is ook ruimte voor recreatie: liefhebbers kunnen daar fietsen en wandelen. Bij de aanleg van de Zuidrand is het wandelpad over de A4 nu doorgetrokken.
Stand van zaken
De natuurzone Zuidrand wordt op 10 april 2024 feestelijk geopend. Staatsbosbeheer gaat de natuurzone beheren.
Delflandhof
In Delflandhof, ten westen van de A4 bij Negenhuizen, is bijna 9 hectare nieuwe natuur aangelegd. Deze natuur sluit aan bij de weidevogelnatuur die is aangelegd in het kader van project IODS, Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam. Dit project had te maken met de aanleg van de A4 door Midden-Delfland.
Stand van zaken
De natuur in Delflandhof is in 2020 aangelegd en wordt beheerd door de Vereniging Natuurmonumenten.
Aalkeet Buitenpolder
Tussen Maasland en het natuur- en recreatiegebied Broekpolder is 5 hectare nieuwe natuur aangelegd door een particulier. Het gebied sluit aan bij de Broekpolder.
Stand van zaken
De natuur in Aalkeet Buitenpolder is in 2019 aangelegd.
Noord Kethel
Polder Noord-Kethel in Midden-Delfland was voor een groot deel al natuur. Natuurmonumenten heeft hier in 2023 30 hectare extra ingericht als weidevogelgebied. Veel weidevogelgrasland, wat kruiden- en faunarijk grasland en natuurvriendelijke oevers. Daar komen heel veel insecten op af, die weer als voedsel dienen voor (jonge) weidevogels zoals de grutto.
Met deze nieuwe natuur ontstaat er een groot aaneengesloten weidevogelgebied in Noord-Kethel. Natuurmonumenten beheert hier nu zo’n 200 hectare weiland. De boswachters werken hier samen met de boeren om weidevogels weer een plek te geven. En dat is hard nodig, want het gaat niet goed met de weidevogelpopulatie, terwijl soorten als de grutto en de kievit juist Nederland uitkiezen om te broeden.
Stand van zaken
De nieuwe natuur in Noord-Kethel is in 2023 aangelegd.