Stappenplan zelf aan de slag
Deze stappen doorloop je als je zelf natuur op je eigen grond wil aanleggen en beheren. Je kunt bij alle stappen hulp vragen van de provincie.
Stap 1: Welke natuur?
Voor welke planten en dieren ga je aan de slag? Dat hoef je niet zelf te bedenken. De natuurdoelen en doelsoorten zijn vaak al bepaald. Ze zijn afgeleid van het Natuurbeheerplan van de provincie. Vraag deze op bij de provincie. Kijk bij Natuurbeheerplan Zuid-Holland 2024 - Provincie Zuid-Holland.
Stap 2: Maak een plan
Maak een plan voor natuur op jouw grond. Ook wel een inrichtingsplan of investeringsplan genoemd. Dit plan is nodig om straks een subsidieaanvraag te doen. Je plan beschrijft ten minste:
- huidige situatie
- natuurdoelen
- (inrichtings-)maatregelen die hiervoor genomen gaan worden
- duidelijke kaart met het ontwerp en de locatie van wegen of paden
- welk overgangsbeheer je gaat toepassen
- tijdsplanning
- gespecificeerde begroting
- vergunningaanvragen indien van toepassing
De provincie kan helpen. De kosten die je maakt om, zoals uitvoer van onderzoek of inhuur van deskundigen, kun je later opnemen in de SKNL-subsidie-aanvraag. Na goedkeuring ontvang je deze kosten terug.
Stap 3: Goedkeuring van het plan
Voordat je het plan gaat uitvoeren is het nodig om een akkoord te krijgen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De projectleider van de provincie kan je hierbij helpen door een eerste toets te doen, een pre-toets. Nadat het plan door de RVO is geaccepteerd laat de provincie de grond taxeren om de mogelijke waardevermindering te bepalen. Daarna ontvang je een beschikking. Een beschikking is een beslissing of en hoeveel subsidie je ontvangt en onder welke voorwaarden. Met de provincie ga je naar de notaris om alles officieel te maken.
Stap 4: Buiten uitvoeren
Je kunt nu buiten aan het werk. Voer de maatregelen uit die je in het plan hebt beschreven en creëer op die manier gunstige omstandigheden voor de natuur.
Stap 5: Natuur beheren
Daarna ga je de nieuwe situatie beheren. Je werkt actief aan natuurdoelen. Bijvoorbeeld door later te maaien, maaisel af te voeren of vaker de sloten te baggeren. Bijvoorbeeld door meer of vaker bagger te verwijderen. Ook een lagere beweidingsdruk, dus aantal GVE, valt onder ander beheer.
Dit beheer heb je al beschreven in het inrichtingsplan. Hiervoor kun je een SLN-subsidie aanvragen bij de provincie. Je werkt volgens het plan en volgt ook de resultaten (monitoring).