Zuid-Hollandse Omgevingsverordening
De Zuid-Hollandse Omgevingsverordening (ZHOV) is 15 december 2021 vastgesteld door Provinciale Staten. Hiermee is een belangrijke stap gezet in de voorbereiding op de komst van de Omgevingswet. In de ZHOV zijn de regels over de fysieke leefomgeving van de provincie opgenomen. In de verordening staat aangegeven wat wel en niet is toegestaan: mag bijvoorbeeld op een bepaalde locatie een bedrijf worden uitgebreid of kan dat niet vanwege een nabijgelegen natuurgebied. De regels gaan gelden vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet en zijn een voortzetting van de regels die onder het huidige recht gelden. Die inwerkingtreding van de Omgevingswet en daarmee ook de ZHOV is beoogd op 1 januari 2023. De komende tijd zal na behandeling in de Eerste Kamer duidelijk worden of de invoeringsdatum ook daadwerkelijk 1 januari 2023 zal worden.
Statenbesluit Vaststelling Zuid-Hollandse Omgevingsverordening
Vaststelling Zuid-Hollandse Omgevingsverordening
Zuid-Hollandse Omgevingsverordening - regels
- Zuid-Hollandse Omgevingsverordening - regels
- Bijlage II: Geo-informatieobjecten
- Bijlage XI, onder A: kwaliteitscriteria 2_1.pdf
- Bijlage XI, onder A: vth wabo kwaliteitscriteria versie 2 2 2019 deel b.pdf
Zuid-Hollandse Omgevingsverordening - toelichting
Statenbesluit Delegatiebesluit ZHOV
Statenbesluit Verordening nautisch beheer
- Statenbesluit Verordening nautisch beheer
- Verordening nautisch beheer Zuid-Holland 2022
- Toelichting Verordening nautisch beheer Zuid-Holland 2022
De Zuid-Hollandse Omgevingsverordening bevat geen grote inhoudelijke veranderingen ten opzichte van de huidige voorafgaande regels. Wel is de terminologie zoveel mogelijk hetzelfde gehouden als die van de Omgevingswet. Daarbij veranderen soms de juridische instrumenten, constructies en wettelijke formuleringen, waardoor aanpassing van de regels nodig is. Ook heeft het Rijk op een aantal onderwerpen inhoudelijke veranderingen doorgevoerd, waardoor de noodzaak of mogelijkheid voor de provincie om regels te stellen veranderd is. Daardoor zijn ook aanpassingen doorgevoerd. De omzetting is zo gelijkwaardig mogelijk gedaan. Bekijk de toelichting om hier meer over te lezen.
Proces
De ZHOV is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met diverse betrokkenen. Het proces kende verschillende stappen:
- Ambtelijke consultatie
In deze eerste stap is iedereen benaderd die zich betrokken voelt bij de verordening, zoals mede-overheden, ondernemers, maatschappelijke organisaties en bewoners.
- Formele terinzagelegging
Bij deze tweede stap heeft de verordening formeel ter inzage gelegen conform de uitgebreide openbare voorbereidingsprocedure op grond van artikel 16.32 van de Omgevingswet.
- Verwerken zienswijzen en besluitvorming door Gedeputeerde Staten
Op 5 juli 2021 hebben Gedeputeerde Staten het Statenvoorstel voor de ZHOV vastgesteld. De stukken zijn daarna aangeboden aan Provinciale Staten. Alle zienswijzen die tijdens de terinzagelegging zijn binnengekomen zijn beantwoord en verwerkt in de vorm van een Nota van Beantwoording. Ook is de ontwerp-ZHOV aangepast aan de zienswijzen, voortschrijdende inzichten door de inmiddels definitieve gepubliceerde Omgevingswet-wetgeving. Daarbij zijn ook onvolkomenheden hersteld.
- Provinciale Staten ronden besluitvorming af
In Provinciale Staten heeft de definitieve besluitvorming plaatsgevonden. Op 29 september 2021 en 24 november 2021 is de ZHOV en het bijbehorende delegatiebesluit in de Integrale Commissie van Provinciale Staten besproken. In de PS vergadering van 15 december 2021 is de ZHOV en het delegatiebesluit als hamerstuk vastgesteld.
- Vervolg
Nu de ZHOV is vastgesteld door PS moet deze nog officieel bekendgemaakt worden om in werking te kunnen treden. Het is de ambitie om deze Bekendmaking te doen op door de Omgevingswet voorgeschreven manier zodat de ZHOV ook in het digitaal stelsel Omgevingswet (DSO-LV) wordt gepubliceerd. Op dit moment worden hiermee tests uitgevoerd in de pre-productieomgeving. Wanneer er naar tevredenheid is geoefend met publiceren zal de ZHOV ook officieel bekend gemaakt worden conform de eisen van de Omgevingswet. De planning is dit uiterlijk 2 maanden voor de start van de Omgevingswet (nu beoogd 1 januari 2023) gereed te hebben. Tot die tijd zijn de vastgestelde stukken te vinden op deze pagina.
Aanvulling en wijziging ZHOV2022
Omdat de invoering van de Omgevingswet tijdens het totstandkomingsproces van de ZHOV 2 keer is uitgesteld is voor de tussenliggende periode een wijzigings- en aanvullingsproces gestart. Hiermee:
- worden (later gestarte) beleidsrijke wijzigingen (van de regels onder het huidige recht) en technische verbeteringen doorgevoerd
- komt er flexibiliteit richting de inwerkingtreding van de Omgevingswet
- kan ingespeeld worden op mogelijke laatste wijzigingen van de Rijksregelgeving
Planning
- In mei/juni 2021 is een ambtelijk concept ter consultatie beschikbaar gesteld
- Begin 2022 is het Ontwerp wijziging ZHOV 2022 ter inzage gelegd en richting de inwerkingtreding van de Omgevingswet stelt Provinciale Staten de wijziging/aanvulling van de ZHOV vast. Deze planning is onder voorbehoud van zekerheid over de definitieve inwerkingtreding van de Omgevingswet
Vragen?
Heeft u vragen over de Zuid-Hollandse Omgevingsverordening? Mail dan naar omgevingsverordening@pzh.nl.