Met parallel plannen worden processen in de voorbereiding van woningbouwprojecten gelijktijdig uitgevoerd. Dit zorgt voor flinke tijdswinst ten opzichte van volgordelijk uitgangspunten bepalen, rekenen, tekenen, onderzoeken, participatie en afspraken juridisch vastleggen. Doordat parallel plannen tijdswinst oplevert, is er minder kans is op extra vertraging door veranderende omstandigheden tijdens het traject.
Momenteel duurt de periode voorafgaand aan de wettelijke (besluitvormings)procedures van woningbouwprojecten het langst. Zo kost het vaak veel tijd om te bepalen waar en wat er precies gebouwd moet worden, met welke kwaliteiten en onder welke voorwaarden. De wettelijke procedures zélf zijn dus níet de meest tijdrovende factor in de Nederlandse woningbouw.
Scrum
Bij parallel plannen maken we gebruik van een scrum-werkwijze, met gezamenlijke sessies voor alle stakeholders, beleidsdisciplines en proces- en projectsturing. In een (zeer) kort tijdbestek stellen zij gezamenlijk en vroegtijdig randvoorwaarden en planning vast. Daarbij beginnen zij op dag één met het uitzetten van onderzoeken en de participatie.
In 2024 en 2025 organiseerde de provincie Zuid-Holland twee hackathons Parallel Plannen. Hierbij brachten projectteams binnen één dag hun woningbouwproject in een stroomversnelling, doordat zij in het planproces parallel gingen schakelen.
Meer informatie
Volkshuisvesting Nederland: pilot parallel plannen.
Subsidie Vliegende Brigade
Heb je een ruimtelijke opgave waarbij expertise of extra capaciteit nodig is? De provincie helpt met de Vliegende Brigade. Lees meer en vraag subsidie aan.
Hackathon parallel plannen

Doe mee aan de Hackathon parallel plannen op 22 mei a.s.

Contact
Wil jij samenwerken met de Vliegende Brigade of heb je een vraag? Neem dan contact op met Raymond Linssen tel. 06 5006 4201 / [email protected] of met Judith Schotanus, [email protected]