
Soms is het niet mogelijk om de hele reis van A naar B met de fiets af te leggen. Bijvoorbeeld omdat de afstand simpelweg te groot is. Dat betekent niet dat de fiets geen goed alternatief kan zijn voor een deel van de route.
Bijvoorbeeld van een P+R-terrein aan de rand van de stad naar huis, of van het station naar het werk op een bedrijventerrein. Sterker nog: vaak legt u dit soort afstanden met de fiets juist sneller af! Daarom willen we het makkelijker maken om uit de auto of het openbaar vervoer over te stappen op de fiets: of dat nu uw eigen fiets of een deelfiets is.
Op deze pagina vindt u meer informatie over projecten die het makkelijk maken om een deel van de reis met de fiets afleggen. Heeft u een idee of wilt u een subsidie aanvragen? U vindt alle informatie op de pagina Samen werken aan bereikbaarheid.
Fietsparkeren bij stations
Het openbaar vervoer kan een prettig alternatief zijn voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer met de auto. Maar wat als de organisatie waar je werkt net buiten de stad ligt? Veel mensen fietsen al op de eigen fiets naar het station of de bushalte, maar nog weinig mensen leggen het laatste deel van hun reis, dus vanaf het aankomststation of bushalte, af met een eigen of een deelfiets. Door te investeren in betere fietsparkeervoorzieningen bij OV-knooppunten en het makkelijker te maken een deelfiets te gebruiken, stimuleren we reizigers de reis af te leggen met het openbaarvervoer in combinatie met de fiets.
Uitvoering bestuursakkoord Fietsparkeren bij stations
Steeds meer mensen gebruiken de fiets om naar een OV-knooppunt te reizen, om daar over te stappen op trein, bus of ander openbaar vervoer. Dit leidt tot een groeiende behoefte aan fietsparkeerplekken bij dit soort punten. In het ‘Bestuursakkoord Fietsparkeren bij stations’ is landelijk afgesproken om hier werk van te maken. De provincie Zuid-Holland wil dat alle tekorten in Zuid-Holland gezamenlijk worden opgelost.
In de periode tot 2030 zijn in de provincie Zuid-Holland – buiten de metropoolregio Rotterdam Den Haag – naar verwachting 10.000 extra parkeerplekken voor fietsen nodig. Om het fietsparkeerprobleem aan te pakken, werkt de provincie het bestuursakkoord samen met de gemeenten verder uit.
Plan van Aanpak Fietsparkeren bij stations
In het voorjaar en de zomer van 2017 heeft de provincie het fietsparkeerprobleem samen met de gemeenten en ProRail bij alle stations onderzocht. Bij 15 stations bleek er inderdaad een nieuwe opgave te zijn. Daarnaast moeten op een aantal andere stations nog nieuwe fietsparkeerplekken komen vanuit het Actieplan Fietsparkeren.
Vervolgens zijn voor de stations verschillende oplossingen bedacht. Deze plannen vormen samen het provinciaal ‘Plan van Aanpak Fietsparkeren bij stations’. Dit plan wordt overhandigd aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat. In de loop van 2018 vindt de concrete uitwerking van het plan plaats.
Betrokken partijen
Bij het project Fietsparkeren zijn behalve de provincie alle gemeenten buiten het gebied van de metropoolregio Rotterdam Den Haag betrokken. De provincie trekt het proces om te komen tot een gezamenlijk plan van aanpak. Daarnaast ondersteunt zij de gemeenten bij het opstellen van een aanpak voor de handhaving van weesfietsen. En de provincie financiert de vervolgonderzoeken die nodig zijn om voor alle stations een voorkeursvariant te ontwikkelen.
P+ Fiets
Een herkenbaar beeld voor mensen die in een binnenstad wonen: overvolle straten en weinig ruimte om te parkeren. Of voor mensen die werken of een klant moeten bezoeken in een binnenstad: als je al een parkeerplek vindt, betaal je de hoofdprijs voor je parkeerkaartje. Waarom niet de auto aan de rand van de stad parkeren, en dan met de fiets naar huis, je werk of de klant? Bij een P+Fiets is dit mogelijk. Je kunt er veilig je auto en/of eigen fiets stallen, maar pakt net zo gemakkelijk een deelfiets. De provincie bekijkt welke mogelijkheden er zijn om meer P+Fiets-projecten te ontwikkelen.