Verbeteren fietsroutes tussen Gouda en RotterdamWaarom doen we dit?

Betere fietsverbindingen zorgen ervoor dat mensen sneller de fiets in plaats van de auto pakken. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid en het milieu, het draagt ook bij aan de bereikbaarheid van de provincie Zuid-Holland. Door de fietsroutes tussen Gouda en Rotterdam te verbeteren ontstaat een comfortabel, veilig en vlot alternatief voor de drukke A20 en N210/N219.

De provincie Zuid-Holland, de gemeenten Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Zuidplas en Gouda en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) werken samen aan het verbeteren van de fietsroutes. De Fietsersbond adviseert over de route en de mogelijke verbeteringen. Het Rijk, gemeenten, de provincie en MRDH betalen gezamenlijk de verbeteringen.

Hoe doen we dit?

We gaan bestaande fietspaden op onderdelen verbeteren en met elkaar verbinden. Verbeteren houdt bijvoorbeeld in dat we nieuw asfalt aanleggen, het pad verbreden of zorgen voor betere verlichting en voorrang voor fietsers waar dat kan. De verbeterde route wordt ruim 21 kilometer lang en verbindt Gouda, Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel, Capelle aan den IJssel en Rotterdam. Op verschillende plekken sluit de route aan op OV-haltes, zoals enkele metrohaltes van de RET. De NS-stations Gouda en Rotterdam Centraal liggen beiden dicht bij het einde van de route.

Wat heb ik eraan?

Wie bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer over de drukke A20 en/of N210/N219 moet, kan straks kiezen voor een comfortabel, veilig en gezond alternatief. Dat geldt zeker voor mensen die afstanden tot 20 kilometer moeten afleggen. Veel scholieren gaan in de regio naar school. Zij kunnen straks veiliger naar school fietsen.

De betrokken gemeenten voeren zelf de werkzaamheden aan de fietspaden uit. Voor een actueel overzicht van de werkzaamheden en eventuele verkeershinder of omleidingen kunt u terecht op de website van uw gemeente.

Wanneer gebeurt dit?

De te verbeteren fietspaden en de noodzakelijke verbeteringen zijn grotendeels vastgesteld en uitgewerkt. In de gemeenten Capelle aan den IJssel en Rotterdam zijn al enkele verbeteringen uitgevoerd. In de gemeente Zuidplas worden de te nemen verbeteringen in 2021 met de bewoners nader besproken. Een groot deel van de werkzaamheden start in 2022. De volledige route is naar verwachting in 2023 verbeterd.

Op de hoogte blijven

Wilt u meer weten over dit project? Neem direct contact met ons op of neem contact op met uw gemeente.


Voorkeurstracé verbeterde fietsroute

Voorkeurstracé snelfietsroute F20 Gouda - Rotterdam

Kaart van het voorkeurstracé van de verbeterde fietsroute tussen Gouda en Rotterdam. De volledige kaart is beschikbaar als pdf, via onderstaande link.