
Draagt een nieuwe verbinding tussen de N208 en de A44 ten zuiden van Lisse en Lisserbroek aantoonbaar bij aan de bereikbaarheid van de regio en aan het verminderen van verkeer in de dorpskernen? Dat onderzoeken we. Daarbij kijken we ook of er hiermee een snellere verbinding ontstaat voor verschillende vormen van vervoer, zoals fiets, openbaar vervoer en auto. We werken nauw samen met de andere overheden in de regio. Ook vindt er overleg plaats met bewoners en belangenorganisaties.
Start van het onderzoek
Het onderzoek is in de zomer van 2024 gestart. We bevinden ons nu in de initiatiefase, de beginfase van het project. In deze fase doen we onderzoek naar de haalbaarheid en het resultaat van een mogelijk nieuwe verbinding.
Hoe doen we onderzoek?
De provincie Zuid-Holland coördineert het onderzoek naar de nieuwe verbinding en ingenieursbureau Witteveen + Bos voert de verschillende studies binnen het onderzoek voor ons uit.
Witteveen + Bos heeft de knelpunten op het gebied van bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid in de regio inzichtelijk gemaakt. Aan de hand van twee mogelijke opties (varianten) worden er nu aanvullende berekeningen uitgevoerd en een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) gemaakt. Dat wil zeggen: we onderzoeken of de bereikbaarheid verbetert als we een nieuwe verbinding aanleggen en of de kosten hiervoor goed zijn uit te leggen aan de samenleving.
Binnen het projectgebied:
- Onderzoeken we op welke plek de nieuwe verbinding zou kunnen komen.
- Hebben we de problemen (knelpunten) in kaart gebracht en werken deze nu uit in een knelpuntenanalyse. Deze knelpunten zijn onder andere naar voren gekomen:
- Lisserbrug: veel verkeer, lange wachttijden voor de brug, geluidsoverlast omliggende wegen.
- Rotondes N208 Sassenheim: veel verkeer en overstekende fietsers, geluidsoverlast voor omwonenden.
- N208 tussen Lisse en Sassenheim: veel verkeer in combinatie met op- en afritten percelen, geluidsoverlast voor omwonenden.
- Snelweg A44: vaak files tijdens de spits, de weg voldoet niet aan de huidige richtlijnen.
- Vergelijken we verschillende mogelijkheden / varianten met elkaar en kijken of de knelpunten hiermee worden opgelost.
- De vergelijking doen we op basis van een maatschappelijke kosten-batenanalyse. De MKBA helpt bij het maken van beleidskeuzes.
- Binnen het onderzoek kijken we ook hoe we ervoor kunnen zorgen dat toekomstige weggebruikers de (mogelijk) nieuwe route kiezen in plaats van de bestaande wegen in de dorpskernen.
Kaart met daarop ingetekend de 2 mogelijkheden voor een nieuwe verbinding die we nu onderzoeken. Aan de hand hiervan kunnen we de berekeningen goed uitvoeren.
Besluiten
Als alle onderzoeksresultaten klaar zijn, besluiten provinciale staten en gemeenteraden of het zinvol is om verder te gaan met een vervolgtraject. Dit besluit wordt waarschijnlijk eind december 2025 genomen.
Planning (onder voorbehoud)
Initiatiefase
Legenda
- Afgelopen
- Huidig
- Aankomend
Juli - december 2024 (Status: Afgelopen)
Input ophalen en subvarianten bepalen.
Mei 2025 (Status: Huidig)
Informatiebijeenkomst eerste resultaten onderzoek. Omwonende en belanghebbende ontvangen hiervoor een uitnodiging
April - juni 2025 (Status: Huidig)
Doorrekenen varianten en uitvoeren MKBA.
Juli - september 2025 (Status: Aankomend)
Afronden MKBA
Oktober – december 2025 (Status: Aankomend)
Voorbereiden besluitvorming (voorbereidingsbesluit).