Meest gestelde vragen: Duin- en Bollenstreek en Haarlemmermeer
Welke aandachtspunten nemen jullie mee in de studies naar bereikbaarheid, leefbaarheid en verkeersveiligheid?
- De verzamelde input van belanghebbenden
- De behoeften en wensen van reizigers, vervoerders en inwoners.
Belangrijk is dat mensen zelf de keuze kunnen maken hoe ze willen reizen: met de fiets, het openbaar vervoer of met de auto. - Ruimtelijke ontwikkelingen (nieuwe woningen)
- Economische ontwikkelingen (nieuwe bedrijven)
- De natuur; flora en fauna
- Hoe de verschillende maatregelen in het landschap passen (onder andere cultuurhistorisch)
- Geluid, fijnstof en verkeersveiligheid
- Bij alle oplossingen kijken we naar nut en noodzaak. We laten de effecten doorrekenen, kijken of de oplossingen/maatregelen het gewenste effect hebben en wat de kosten zijn (grove kostenraming).
- Een duurzame oplossing; de te nemen maatregelen moeten de situatie aantoonbaar verbeteren voor nu en de toekomst.
Wat gebeurt er met de resultaten van de studies?
De uitkomsten en verkenningen leiden tot een voorkeur van de partners voor één alternatief. Dit alternatief wordt voorgelegd voor besluitvorming.
Is er voldoende budget beschikbaar?
Er is geld beschikbaar, maar helaas niet voldoende om alle maatregelen uit te kunnen voeren. Daarnaast zijn er wensen van de gemeenten voor de langere termijn waarvoor nog geen geld beschikbaar is.
Waarom werken zoveel partijen samen binnen dit programma?
Het gaat om een groot gebied en om maatregelen die voor een deel over de grenzen van de gemeenten, de regio Noordelijke Duin- en Bollenstreek en over de provinciegrens Zuid-Holland heen gaan. Om die reden werken de partijen samen. De verschillende deelprojecten zijn onder de partners verdeeld.
Hoeveel verkeer rijdt er gemiddeld op de wegen?
Als je wil weten hoeveel auto’s er per dag op een weg rijden, bekijk dan het overzicht(opent in nieuw venster).
Hoe zijn de keuzes voor deze drie deelprojecten tot stand gekomen?
In 2020 is met de gemeenten een plan van aanpak gemaakt onder de naam ‘Mobiliteitsmaatregelen Noordelijke Duin- en Bollenstreek’. Februari 2021 stemden Provinciale Staten van Zuid-Holland (PS) in met het plan van aanpak. Het resultaat is een gezamenlijk pakket wensen en acties voor de korte, middellange en lange termijn. Daarbij zitten ook voorstellen hoe deze verbeteringen (voor een deel) betaald kunnen worden.
Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben het pakket maatregelen voor de zomer van 2022 ontvangen. Alle vormen van vervoer (lopen, fiets, openbaar vervoer en auto) maken deel uit van het overeengekomen maatregelenpakket. Gemeente Haarlemmermeer is inmiddels ook aangehaakt.
Is de Piekberging Haarlemmermeerpolder een geschikte plek voor een nieuwe verbinding?
Op dit moment lijkt een specifieke locatie bij de piekberging Haarlemmermeerpolder niet geschikt. Onder meer door de hoge kosten en de verschillende technische uitdagingen.
Hoe kan ik me aanmelden voor de nieuwsbrief?
Aanmelden voor de nieuwsbrief kan door een mail te sturen naar [email protected]. Vermeld hierin je naam en e-mailadres en dat je de nieuwsbrief wil ontvangen.