De provincie Zuid-Holland kiest ervoor om het hele voedselsysteem als één geheel te bekijken en op die manier in te grijpen waar nodig. Binnen verschillende programma’s werken we aan een lokaal, gezond, innovatief voedselsysteem waarin we zonder verspilling voedsel produceren en consumeren. Dit doen we aan de hand van 7 heldere ambities.
Onderwerpen
1. Voedsel uit de regio
Voedsel dat dichtbij is geproduceerd, zorgt voor minder transport, meer transparantie en sterkere banden tussen boeren en inwoners. In Zuid-Holland zetten we in op korte ketens en regionale afzet. Dat versterkt niet alleen de economie, maar draagt ook bij aan duurzaamheid en een toekomstbestendige voedselproductie in de tuin- en landbouw.
2. Inwoners eten zich gezond
Gezonde voeding is de basis voor een gezond leven. We stimuleren bewustwording, educatie en de beschikbaarheid van gezond en betaalbaar voedsel voor iedereen. Door samen te werken met scholen, zorginstellingen en verschillende maatschappelijke initiatieven maken we gezonde keuzes makkelijker.
3. Zuid-Holland als gidsregio voor toekomstbestendige voedselproductie
De toekomst van voedselproductie vraagt om innovatie, samenwerking en durf. Zuid-Holland neemt hierin het voortouw. We ontwikkelen een innovatief voedselsysteem dat bestand is tegen klimaatverandering en past binnen de draagkracht van de aarde. Van korte ketens en natuur inclusieve oplossingen tot nieuwe eiwitten en hoogtechnologisch oplossingen.
4. Zero-waste in Zuid-Holland
Voedselverspilling tegengaan is een van de meest directe manieren om impact te maken. Zuid-Holland werkt aan een circulair voedselsysteem waarin reststromen worden benut, verspilling wordt voorkomen en afval nieuwe waarde krijgt. Van boer tot bord en weer terug.
5. Toekomstperspectief voor agrarische ondernemingen
Boeren zijn onmisbaar in het voedselsysteem van morgen. Daarom ondersteunen we agrarische ondernemers in de transitie naar duurzamere bedrijfsmodellen. Dat betekent ruimte voor innovatie, nieuwe verdienmodellen en beleid dat perspectief biedt – nu en in de toekomst.
6. Nieuwe eiwitbronnen
De eiwittransitie is een essentieel onderdeel van duurzamere voedselproductie. In Zuid-Holland stimuleren we de ontwikkeling en alternatieve eiwitten. Dit draagt bij aan het ontwikkelen van hoogwaardige eiwitten om aan de groeiende vraag te voldoen, gezondheid én klimaatdoelen.
7. Biotechnologie maakt Zuid-Holland leidend in duurzame voedselproductie
Zuid-Holland heeft alles in huis om een koploper te zijn in biotechnologie. Er zijn sterke kennisinstellingen en innovatieve bedrijven. Vooral in Delft en Leiden zitten veel biotechnologische bedrijven bij elkaar. Ook zijn er goede campussen waar start-ups en groeibedrijven werken aan nieuwe technieken. Zij gebruiken biotechnologie om op een duurzame manier grondstoffen te maken. Deze grondstoffen helpen bij het bouwen aan een toekomstbestendig en minder belastend voedselsysteem. Denk bijvoorbeeld aan technieken zoals precisiefermentatie en celkweek.