Ga naar de inhoud

Translate page

We use WeGlot to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Select language


Provincie Zuid-Holland (naar homepage)
Zoeken
Direct naar
  • Home
  • Onderwerpen
    • Circulair
    • Digitaal Zuid-Holland
    • Economie
    • Energie
    • Erfgoed en cultuur
    • Gezondheid en welzijn
    • Internationaal
    • Klimaatadaptatie
    • Kwaliteit openbaar bestuur
    • Luchtvaart
    • Milieu
    • Natuur en Landschap
    • Omgevingsbeleid
    • Recreatie, Toerisme en Sport
    • Ruimte
    • Verkeer en Vervoer
    • Voedsel
    • Water
    • Woningbouw
  • Actueel
    • Bekendmakingen
    • Nieuws
    • Nieuwsbrieven
    • N-wegen
    • Participatie
    • Podcast
    • Provinciaal archief
    • Verkeersinformatie
  • Politiek en bestuur
    • Provinciale Staten
    • Gedeputeerde Staten
    • Commissaris van de Koning
    • GS-Besluiten
    • Begroting Zuid-Holland
    • Coalitieakkoord 2023-2027
    • Declaraties en dienstreizen
    • Geodata en kaarten
  • Online regelen
    • Belastingen en leges
    • Bezwaren en klachten
    • Informatie
    • Meldingen en verzoeken
    • Leges infrastructuur
    • Overig
    • Provinciale regelingen
    • Subsidies
    • Ter inzage
    • Vergunningen
  • Contact
  • Organisatie
  • Werken voor
Direct naar
  • Contact
  • Organisatie
  • Werken voor
  1. Home ›
  2. Onderwerpen ›
  3. Voedsel ›
  4. Voedselvisie Zuid-Holland
Deel dit op
  • Delen op Facebook
  • Delen op X
  • Delen op LinkedIn

Lees voor

Voedselvisie Zuid-Holland



De provincie Zuid-Holland kiest ervoor om het hele voedselsysteem als één geheel te bekijken en op die manier in te grijpen waar nodig. Binnen verschillende programma’s werken we aan een lokaal, gezond, innovatief voedselsysteem waarin we zonder verspilling voedsel produceren en consumeren. Dit doen we aan de hand van 7 heldere ambities.

Onderwerpen

Onderwerpen
  • Voedselprogramma's
  • Voedselvisie Zuid-Holland

1. Voedsel uit de regio

Voedsel dat dichtbij is geproduceerd, zorgt voor minder transport, meer transparantie en sterkere banden tussen boeren en inwoners. In Zuid-Holland zetten we in op korte ketens en regionale afzet. Dat versterkt niet alleen de economie, maar draagt ook bij aan duurzaamheid en een toekomstbestendige voedselproductie in de tuin- en landbouw.

Naar detuinvanholland.nl

Downloads

  • Voedselvisie - Toekomst van ons voedsel (pdf, 878 kB)
  • Beeldende samenvatting Voedselvisie (pdf, 13 MB)

2. Inwoners eten zich gezond

Gezonde voeding is de basis voor een gezond leven. We stimuleren bewustwording, educatie en de beschikbaarheid van gezond en betaalbaar voedsel voor iedereen. Door samen te werken met scholen, zorginstellingen en verschillende maatschappelijke initiatieven maken we gezonde keuzes makkelijker.

Naar Gezondheid & welzijn

3. Zuid-Holland als gidsregio voor toekomstbestendige voedselproductie

De toekomst van voedselproductie vraagt om innovatie, samenwerking en durf. Zuid-Holland neemt hierin het voortouw. We ontwikkelen een innovatief voedselsysteem dat bestand is tegen klimaatverandering en past binnen de draagkracht van de aarde. Van korte ketens en natuur inclusieve oplossingen tot nieuwe eiwitten en hoogtechnologisch oplossingen.

Meer over landbouw

4. Zero-waste in Zuid-Holland

Voedselverspilling tegengaan is een van de meest directe manieren om impact te maken. Zuid-Holland werkt aan een circulair voedselsysteem waarin reststromen worden benut, verspilling wordt voorkomen en afval nieuwe waarde krijgt. Van boer tot bord en weer terug.

Meer over natuurlijke reststromen

5. Toekomstperspectief voor agrarische ondernemingen

Boeren zijn onmisbaar in het voedselsysteem van morgen. Daarom ondersteunen we agrarische ondernemers in de transitie naar duurzamere bedrijfsmodellen. Dat betekent ruimte voor innovatie, nieuwe verdienmodellen en beleid dat perspectief biedt – nu en in de toekomst.

Meer over landbouw

6. Nieuwe eiwitbronnen

De eiwittransitie is een essentieel onderdeel van duurzamere voedselproductie. In Zuid-Holland stimuleren we de ontwikkeling en alternatieve eiwitten. Dit draagt bij aan het ontwikkelen van hoogwaardige eiwitten om aan de groeiende vraag te voldoen, gezondheid én klimaatdoelen.

7. Biotechnologie maakt Zuid-Holland leidend in duurzame voedselproductie

Zuid-Holland heeft alles in huis om een koploper te zijn in biotechnologie. Er zijn sterke kennisinstellingen en innovatieve bedrijven. Vooral in Delft en Leiden zitten veel biotechnologische bedrijven bij elkaar. Ook zijn er goede campussen waar start-ups en groeibedrijven werken aan nieuwe technieken. Zij gebruiken biotechnologie om op een duurzame manier grondstoffen te maken. Deze grondstoffen helpen bij het bouwen aan een toekomstbestendig en minder belastend voedselsysteem. Denk bijvoorbeeld aan technieken zoals precisiefermentatie en celkweek.

Lees meer over de eiwittransitie

Krachtig Zuid-Holland

Volg ons op sociale media

  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Mastodon
  • Instagram
  • Archief website
  • Cookies
  • Privacy
  • Toegankelijkheid
  • Ict-kwetsbaarheid melden
  • Home
  • Onderwerpen
  • Actueel
  • Politiek en bestuur
  • Online regelen
  • Organogram
  • Contact