Het doel van de subsidieregeling Archeologie publieksbereik Zuid-Holland is om het draagvlak voor de archeologie onder de inwoners van Zuid-Holland te vergroten door subsidie te verstrekken voor het betrekken van publiek bij archeologische (publieks)activiteiten, die leiden tot een beter beschermd, bekend en beleefbaar cultureel erfgoed in Zuid-Holland.
Activiteiten
Subsidie wordt verstrekt voor het actief aanbieden of beleefbaar maken bij een breed publiek van archeologie in zijn algemeenheid of archeologie van een bepaalde locatie in Zuid-Holland, door middel van een of meer van de volgende activiteiten:
- het inrichten van een ruimte waar geïnteresseerden interactief of actief kunnen deelnemen aan archeologische activiteiten;
- het organiseren van een archeologische tentoonstelling op een publiektoegankelijke locatie;
- het openbaar toegankelijk maken van een archeologische opgraving, waarbij actieve deelname van belangstellenden wordt gestimuleerd;
- het maken van een publicatie bedoeld voor een breed publiek van de resultaten van een opgraving, een onuitgewerkt veldonderzoek of een synthetiserend onderzoek; of
- het bijdragen aan het verbeelden van archeologie, bij voorbeeld het verbeelden van archeologie in het landschap.
Heb je een idee maar weet je niet of het past, neem contact op via het Contact Centrum.
Kijk voor de gehele subsidieregeling op de link Subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland onderaan de pagina.
Voorwaarden
Op grond van de subsidieregeling publieksbereik archeologie Zuid-Holland kan subsidie uitsluitend worden verstrekt indien wordt voldaan aan de volgende vereisten:
- de activiteit is gericht op het benaderen van een breed publiek als bedoeld in publieksbereik archeologie;
- de activiteit sluit aan op een archeologische opgraving of vondst binnen Zuid-Holland;
- de activiteit wordt bekendgemaakt in de media zoals op de eigen website, op de website van het Erfgoedhuis Zuid-Holland en op sociale media.
Er wordt geen subsidie verleend indien:
- de activiteit uitsluitend is gericht op professionele archeologen;
- het te bereiken publiek alleen de leden van de eigen organisatie betreft;
- het onderwerp en de presentatie uitsluitend voor wetenschappelijk doel is;
- de aanvrager van de activiteit reeds subsidie ontvangt in het kader van de Subsidieregeling erfgoedlijnen Zuid-Holland.
Subsidie kan uitsluitend worden verstrekt aan gemeenten, musea, oudheidkamers, historische verenigingen, stichtingen, en bibliotheken in Zuid-Holland, universiteiten, archeologische bureaus, archeologen en historici.
De hoogte van de subsidie bedraagt maximaal 80% van de subsidiabele kosten van minimaal €500 tot een maximum van €20.000.
Gebruik provinciaal archeologisch depot
Wil je gebruik maken van het provinciaal archeologisch depot? Kijk naar de voorwaarden (en/of de bruikleenovereenkomst) op: https://archeologie.zuid-holland.nl/over-het-depot.
Aanpak
Aanvragen worden behandeld op volgorde van datum van binnenkomst.
Wees er dus op tijd bij. Het is van groot belang om goed de subsidievoorwaarden te lezen en alle formulieren zorgvuldig in te vullen en in te dienen. Alle aanvragen die binnenkomen worden beoordeeld op compleetheid. Op de dag dat het voor dit jaar beschikbare subsidiebudget wordt overschreden, wordt er geloot tussen de projecten die op die dag zijn binnengekomen. Het uur van indiening op deze dag is niet van belang voor deze loting.
Aanvragen die onvolledig zijn ingediend worden niet in behandeling genomen, maar kunnen op ons verzoek worden aangevuld. Het moment van aanvulling geldt dan als ‘nieuw’ moment van aanvraag (met andere woorden ze komen onderop de stapel). LET OP: mogelijk is de regeling dan al uitgeput.
Meer informatie over de procedure rond aanvraag, (tussentijdse) verantwoording, meldingsplicht en vaststelling van subsidies vind je onder Subsidiestelsel. Naast deze regels van de specifieke regeling, zijn op subsidieverstrekkingen ook de regels van de Algemene subsidieverordening van toepassing.
Aanvragen kunnen op 3 manieren worden ingediend waarbij zelf digitaal aanvragen de voorkeur heeft:
- digitaal via het E-formulier voor organisaties. Voor digitaal aanvragen via het E- formulier heb je eHerkenning niveau 2+ nodig. Voor het verkrijgen van eHerkenning verwijzen wij je naar eHerkenning.nl. Er kan niet op basis van jouw persoonlijke DigiD een aanvraag worden ingediend voor een organisatie.
- digitaal via het E-formulier voor particulieren. Particulieren kunnen dit doen door middel van hun DigiD. Deze optie staat alleen open voor particulieren.
- via afspraak met de balie van Team Subsidies. Een verzoek voor een afspraak kun je sturen naar subsidies@pzh.nl. Een van de baliemedewerkers zal dan een afspraak met je inplannen – dit zal veelal op het Provinciehuis zijn, op dinsdagmorgen of vrijdagmorgen. Wacht niet tot het laatste moment met het inplannen van de afspraak. Neem de bijlagen digitaal mee. Zie de regeling voor welke documenten vereist zijn.
Aanvragen, die wij per e-mail of per post ontvangen, worden NIET in behandeling genomen.
Zorg dat je in ieder geval een projectplan en een begroting klaar hebt staan, als je start met het aanvragen van de subsidie.
Contact
Indien je vragen hebt, kun je terecht bij het Contactcentrum, via zuidholland@pzh.nl of via 0704416622.
Termijn
Subsidieaanvragen kunnen van 15 juli tot en met 1 december 2024 worden ingediend en worden na goedkeuring op volledigheid door ons op volgorde van aanvraag ingediend.
Bezwaar en beroep
Naast de regels van de specifieke regeling, zijn op subsidieverstrekkingen ook de regels van de Algemene subsidieverordening van toepassing.
Als je het niet eens bent met het besluit op jouw aanvraag kun je binnen 6 weken bezwaar maken tegen het besluit over jouw aanvraag. Kijk voor meer informatie op de webpagina Bezwaar tegen beslissing provincie.
Wet- en regelgeving
- Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013
- Subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland