Deel dit op
Op deze pagina vind je de besluiten van Gedeputeerde Staten sinds 1 januari 2017, inclusief de toelichting en de bijlagen. Zo kun je nagaan welke besluiten het college heeft genomen en waarom.
De besluiten van Provinciale Staten vind je in het Stateninformatiesysteem.
De publicaties op deze pagina zijn uitsluitend informatief; ze zijn geen officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht of Provinciewet. Je kunt er geen rechten aan ontlenen.
Woo-verzoeken: Bekijk de informatie over informatieverzoek Wet open overheid.
Huidige resultaten: 1201-1210
In het Regionaal waterprogramma 2022-2027 is het provinciale beleid voor een duurzame gietwatervoorziening vastgelegd. De provincie stimuleert de ontwikkeling van een duurzame gietwatervoorziening in de gastuinbouw. Met dit besluit draagt de provincie bij aan uitvoering van een praktijkpilot voor ondergrondse gemeenschappelijke opslag van zoet water in de ondergrond door in het glasgebied De Hooghe Beer in het Westland. Naast de provinciale bijdrage wordt met dit besluit ook een bijdrage vanuit het nationale deltafonds verleend aan het project.
4 juli 2023
Provinciale Staten hebben een motie aangenomen waarin zij vragen om tempo te houden bij de gebiedsprocessen van het Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied en om de verwachtingen bij de gebiedspartijen goed te managen. Gedeputeerde Staten hebben tempo gehouden en een concreet product daarvan is het toetsbaar voorontwerp Zuid-Hollands Programmaplan Landelijk Gebied. De gebiedsgerichte aanpak staat in Zuid-Holland centraal voor het halen van de doelen en het werken aan de opgaven. De samenwerkingsgraad verschilt echter enorm per deelgebied. Om dit verder uit te bouwen is tijd nodig en regelmatig reflecteren. Samen met stakeholders in gebieden ontwikkelen we een toekomstperspectief en maatregelen die daarbij horen. Het voeren van keukentafelgesprekken door de provincie of de gemeente maken daar onderdeel van uit.
4 juli 2023
Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben vragen ontvangen van Partij voor de Dieren over de mogelijke omzetting van een moerasbos naar een bedrijventerrein ter hoogte van het zogenoemde Gavi-kavel in de gemeente Den Haag. De beantwoording van de vragen is vastgesteld in de vergadering van Gedeputeerde Staten van 4 juli 2023. In de beantwoording is onder meer aangegeven dat het Gavi-kavel geen beschermde natuurstatus heeft in het provinciale beleid en er dus geen compensatie van natuurwaarden aan de orde is vanuit de provincie.
4 juli 2023
De Bezwarencommissie van de provincie Zuid-Holland heeft haar jaarverslag over 2022 uitgebracht. Dit jaarverslag bevat wetenswaardige cijfermatige gegevens met betrekking tot de rechtsbeschermingspraktijk in dat jaar, waaronder een analyse van de ontwikkelingen in het aantal ontvangen en behandelde bezwaarschriften en de doorlooptijden van de bezwaarschrift-behandeling. Tevens geeft de commissie aan de hand van haar bevindingen aanbevelingen voor verbetering. Gedeputeerde Staten sturen het jaarverslag ter kennisgeving door aan Provinciale Staten.
4 juli 2023
Het Openstellingsbesluit subsidie doorbraakprojecten biobased bouwen in de Burgerlijke en Utiliteitsbouw Zuid-Holland 2023 is vastgesteld. Hiermee kan subsidie verstrekt worden voor ketenprojecten die gericht zijn op fundamentele vernieuwing en bijdraagt aan systeemverandering op het thema biobased bouwen in de Burgerlijke en Utiliteitsbouw. Subsidieaanvragen kunnen worden ingediend van 16 augustus t/m 4 oktober 2023.
4 juli 2023
Zienswijze concept NRD nieuwe 380 kV hoogspanningsverbinding Geertruidenberg - Krimpen of Crayestein
Het Rijk bereidt de aanleg van een nieuwe 380 kV hoogspanningsverbinding voor tussen de bestaande hoogspanningsstations Geertruidenberg en Krimpen aan den IJssel of Crayestein bij Dordrecht. Netbeheerder Tennet verwacht op dit deel van het net rond 2030 een capaciteitstekort. De aanleg van deze verbinding gebeurt via de Rijkscoördinatieregeling. Als provincie hebben we net als de andere provincie Noord-Brabant en de 16 gemeenten in het zoekgebied alleen een adviserende rol. Op dit moment ligt de concept Nota Reikwijdte en Detailniveau ter inzage. In overleg met de andere overheden in het zoekgebied dienen we hierop een zienswijze in waarin we aandachtspunten meegeven voor de verdere uitwerking van mogelijke tracés voor deze nieuwe hoogspanningsverbinding
4 juli 2023
Het water in de diepe delen van de Grevelingen gaat gestaag in kwaliteit achteruit doordat het zuurstofgehalte afneemt. Al 15 jaar geleden werd duidelijk dat alleen een verbinding met de Noordzee dit probleem echt op kan lossen. Het afgelopen jaar is onderzocht hoe groot de benodigde doorlaat naar zee daarvoor minimaal moet zijn. Uit het rapport van de taskforce die dit heeft onderzocht, blijkt dat tenminste 30cm getijslag op het meer nodig is, maar liever nog 40 cm. Een doorlaat in de Brouwersdam die daarvoor kan zorgen wordt veel duurder het beschikbare budget. Zuid-Holland heeft met de betrokken gemeenten en provincie Zeeland aan de verantwoordelijke ministers gevraagd hoe ze verder willen. Antwoord wordt in oktober verwacht.
4 juli 2023
In 2021 zijn de Subsidieregeling knelpuntenpot sociale huur en middenhuur Zuid-Holland en de Subsidieregelingen spreiding sociale woningbouw regio Rotterdam en sociale woningbouw Haaglanden Zuid-Holland opengesteld voor aanvragen. De gemeenten Rotterdam, Leiden, Hillegom, Lisse, Voorne aan Zee en Pijnacker-Nootdorp hebben een wijzigingsverzoek ingediend omdat zij door omstandigheden niet kunnen voldoen aan de subsidieverplichting van start van de bouw binnen twee jaar. De provincie honoreert - op grond van artikel 11 lid 2 respectievelijk artikel 10 lid 2 van deze subsidieregelingen - de wijzigingsverzoeken van de gemeenten Rotterdam (project Kop Dakpark), Leiden (project Rhijnvreugd), Hillegom (project Savioschool), Lisse (project Rembrandtschool), Voorne aan Zee (project Patrijzenlaan) en Pijnacker-Nootdorp (project Hart van Nootdorp). Hiermee wordt de termijn van 2 jaar voor startbouw verlengd.
4 juli 2023
Eén van de kerntaken van de provincie is het interbestuurlijk toezicht (IBT) op gemeenten. De kern van de Zuid-Hollandse aanpak is ‘vertrouwen in de eigen verantwoordelijkheid en het zelfsturende vermogen van de gemeenten’. Gemeenten die de uitvoering van hun taken op orde hebben, krijgen weinig te maken met de provincie als toezichthouder. Omgekeerd geldt dat als dat niet het geval is de provincie extra aandacht aan die gemeente besteedt om de situatie te verbeteren. De taken waarop de provincie toezicht houdt zijn: Ruimtelijke ordening Omgevingsrecht Monumenten en archeologie Informatie- en archiefbeheer Huisvesting vergunninghouders De afspraken over het interbestuurlijk toezicht tussen provincie en gemeenten zijn vastgelegd in een Bestuursovereenkomst en een daaraan gekoppeld Uitvoeringsprogramma. Bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2024 wijzigen taken voor gemeenten en daarmee ook het interbestuurlijk toezicht daarop. Dit heeft geleid tot een nieuw Uitvoeringsprogramma generiek interbestuurlijk toezicht 2024 dat vanaf 1 januari 2024 gaat gelden.
4 juli 2023
PvdD, D66, SP en VOLT hebben statenvragen gesteld naar aanleiding van de berichten ’Intensieve landbouw onomstotelijk belangrijkste oorzaak achteruitgang Europese vogels’ en ‘Biodiversiteit op landbouwgrond: met de bijdrage van het GLB is de achteruitgang niet tot staan gebracht’. Gedeputeerde Staten geven in de antwoorden aan dat verdere verduurzaming van de landbouw noodzakelijk is om wettelijk vastgelegde doelen te halen. De ontwikkeling van soortgroepen in het agrarisch gebied wordt beschreven. Er zijn al verschillende instrumenten en maatregelen om de negatieve trend te keren. Ook binnen het ZH-PLG heeft dit onderwerp volop de aandacht. De effectiviteit van de huidige maatregelen wordt de komende tijd geëvalueerd. De lessen worden meegenomen in toekomstig beleid.
4 juli 2023