Besluiten
Zoeken in de index
Om samen met de regio's, gemeenten en andere betrokken partijen in de provincie Zuid-Holland bij te dragen aan de ontwikkeling van een optimaal mobiliteitsnetwerk is de Subsidieregeling mobiliteit Zuid-Holland 2017 op een aantal punten gewijzigd en wordt een subsidieplafond vastgesteld.
De provincie werkt aan de totstandkoming van integraal en opgavegericht omgevingsbeleid, in aanloop naar de inwerkingtreding van de Omgevingswet. De provincie wil de inwerkingtreding van de Omgevingswet echter niet afwachten, daarom werken sommige onderdelen (modules) van het omgevingsbeleid ook al door in de huidige beleidsprodukten. De startnotitie heeft betrekking op modules die doorwerken in de Visie ruimte en mobiliteit, het Programma ruimte en de Verordening ruimte. Het gaat onder meer om de volgende modules: ladder voor duurzame verstedelijking, detailhandelsbeleid, behoefteramingen bedrijventerreinen, instrumentarium woonbeleid en energietransitie. Ook worden enkele wijzigingen doorgevoerd op de kaarten van de visie, het programma en de verordening.
Europa heeft middelen beschikbaar gesteld voor het vergroten van de toepassing van hernieuwbare energiebronnen. Samen met de gemeenten Rotterdam en Den Haag wil de provincie deze middelen (€4,5 mln + cofinanciering van het rijk van €1,6 mln) inzetten voor het stimuleren in hernieuwbare warmte en restwarmteprojecten voor zowel de vraag- als de aanbodzijde in Zuid-Holland. De middelen van Zuid-Holland worden ingezet via al bestaande fondsen van Rotterdam (SOFIE) en Den Haag (Energiefonds Den Haag (ED).
Bij de realisatie van projecten uit het regionaal investeringsprogramma wordt steeds vaker gezocht naar een mix van Europese financiering van de Europese lnvesteringsbank (EIB) en Europese subsidies. Om de regionale projecten gericht aan deze bronnen te kunnen koppelen wordt de komende zes maanden samengewerkt tussen Den Haag, Rotterdam, provincie Zuid-Holland en EIB aan het opzetten van en regionaal investeringsplatform (European lnvestment Advisory Hub). Doel is een aantal concrete regionale investeringsprojecten te identificeren en uit te werken in concrete te financieren proposities.
In het kader van het landelijke Programma Aanpak Stikstof (PAS) wordt vastgesteld waar en hoeveel stikstofdepositieruimte in Nederland beschikbaar is voor economische activiteiten die stikstof uitstoten. Depositieruimte is alleen beschikbaar indien dit geen nadelige gevolgen heeft voor de aanwezige stikstofgevoelige natuur in Natura 2000 gebieden. Aan een activiteit of project dat stikstofdepositie veroorzaakt op voor stikstofgevoelige natuur in Natura 2000 gebieden kan op aanvraag zogenaamde ontwikkelingsruimte worden toegedeeld, indien depositieruimte beschikbaar is. Voor projecten die van provinciaal belang zijn (prioritaire projecten) wordt een deel van de beschikbare depositieruimte vooraf gereserveerd zodat hun realisatie gegarandeerd is.
Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben besloten de volgende wijzigingen in de provinciale prioritaire projectenlijst van het PAS te doen, mede omdat Gedeputeerde Staten het bevoegd gezag zijn geworden voor projecten die vallen onder het Hoogwaterbeschermingsprogramma: Toegevoegd zijn Broekgraaf gemeente Leerdam, Krachtige lJsseldijken Krimpenerwaard, lJsseldijk Gouda (fase 2), Landelijke verkenning zettingsvloeiing, Verbetering lJsseldijk Gouda fase 1, Capelle/Zuidplas, Fort Everdingen-Ameide Sluis en Ameide-Streefkerk. Afgevoerd van de lijst is de Wegverbreding N211 Wippolderlaan.
Zuid-Holland staat als Deltaprovincie voor grote uitdagingen op het gebied van de fysieke leefomgeving. Zuid-Holland wil actief inspelen op de verandering van het klimaat, bodemdaling, en de transitie richting een koolstofarme economie. De provincie wil investeren in versterking van de Zuid-Hollandse kenniseconomie, waaronder de topsector Water- en Deltatechnologie. Deltares is opgericht als het Delta-instituut van Nederland voor strategisch en toegepast onderzoek op het gebied van duurzaam leven in de delta. Vanuit dit perspectief hebben de provincie en Deltares besloten de onderlinge samenwerking te versterken en te stroomlijnen. Met het opstellen van een gezamenlijke kennis- en onderzoeksagenda zetten de provincie en Deltares stappen richting een nieuwe vorm van samenwerking.
Op basis van Wet geluidhinder is de provincie verplicht eens in de vijf jaar geluidbelastingkaarten vast te stellen voor de provinciale wegen die buiten de zogenaamde agglomeratiegemeenten (dit zijn specifiek in regelgeving aangewezen gemeenten) liggen. De provincie Zuid-Holland heeft de
DCMR Milieudienst Rijnmond opdracht gegeven om de geluidbelastingkaarten en de tabellen op te stellen van wegen waarvoor zij bevoegd gezag is en waarop jaarlijks meer dan 3 miljoen motorvoertuigen passeren (de volgens regelgeving aangewezen provinciale wegen). De geluidbelastingkaarten worden op de website van de provincie gepubliceerd en toegezonden aan het ministerie van lnfrastructuur en Milieu. Ze vormen een deel van de onderbouwing van het Actieplan Geluid, dat de Provincie Zuid-Holland voor 18 juli 2018 zal opstellen en waarin maatregelen beschreven worden om in de jaren daarna de geluidbelasting langs provinciale wegen verder terug te dringen.
Bibliotheken zijn belangrijke maatschappelijke instellingen die zich richten op het overbrengen van kennis, informatie en plezier in lezen. Bibliotheken werken daarvoor samen met andere instellingen zoals scholen. ln veel bibliotheken kun je terecht voor veel meer dan lezen alleen: bijvoorbeeld voor cursussen, debat, ontmoetingen en culturele evenementen. De provincie Zuid-Holland ondersteunt de lokale bibliotheken in de provincie bij het vervullen van hun maatschappelijke taak via de provinciale ondersteunings instelling ProBiblio. Eind 2016 heeft de provincie ervoor gekozen om zich intensiever met de bibliotheken en ProBiblio bezig te houden. Daarvoor is een plan van aanpak opgesteld. De eerste resultaten van deze inspanningen worden nu gedeeld met de Staten.
De provincie werkt samen met de gemeenten en het hoogheemraadschap van Rijnland aan de energietransitie in de regio Holland Rijnland. Daarvoor is een akkoord opgesteld door deze partijen: het Energieakkoord Holland Rijnland 2017-2025. ln dat Energieakkoord staan zogenaamde actielijnen beschreven. De belangrijkste actielijnen zijn de warmtevoorziening voor "na de aardgastijd", het ontwikkelen van duurzame energie met zonnepanelen op gebouwen en "anders kijken naar de ruimte" om te zien of er in de toekomst windmolens of zonneparken rondom de steden en in het buitengebied moeten komen.
De regio's Holland Rijnland, Midden-Holland, Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en Zuid-Holland Zuid hebben alle een actuele en door Gedeputeerde Staten aanvaarde regionale kantorenvisie. Hierin is het beleid van de regio's vastgelegd over onder andere nieuwbouw en verbouw van kantoren en eventuele andere bestemmingen voor kantoren. De aanvaarding van de huidige regionale kantorenvisies verstrijkt op 1 juli 2018. Vandaag is door Gedeputeerde Staten besloten om de aanvaarding met 1 jaar te verlengen tot 1 juli 2019 omdat meer tijd nodig is voor een zorgvuldig proces om tot nieuwe regionale kantorenvisies te komen. De huidige regionale kantorenvisies voldoen bovendien nog.