Open data
open_data_header

De provincie Zuid-Holland stelt zoveel mogelijk van haar gegevens beschikbaar als open data. Wij geloven dat open data maatschappelijk en economisch rendement oplevert en bijdraagt aan transparantie. Wij stellen steeds meer van onze informatie beschikbaar als open data.

De datasets zijn te vinden via ons Dataplatform. Denk bijvoorbeeld aan een webservice met archeologische objecten opgegraven in Zuid-Holland, provinciale vaarwegen, bevolkingsprognoses, subsidieoverzichten of geodata.

Bent u op zoek naar statistieken, cijfers of kaarten? Deze kunt u vinden op de pagina 'Feiten, cijfers en kaarten'.

Wat is open data?

Open data is informatie die volgens de definitie van de Rijksoverheid voldoet aan de volgende criteria:

  • de data zijn openbaar;
  • de informatie is minimaal herbruikbaar onder een open licentie;
  • de data zijn bekostigd uit publieke middelen, beschikbaar gesteld voor de uitvoering van die taak;
  • de data voldoen bij voorkeur aan open standaarden (geen barrières voor het gebruik door ICT-gebruikers of door ICT-aanbieders);
  • open data is bij voorkeur computer-leesbaar, zodat zoekmachines informatie in documenten kunnen vinden.

Waarom Open Data?

Open data stelt iedereen in staat om overheidsinformatie te hergebruiken voor nieuwe gebruikstoepassingen. Apps als Buienradar werken bijvoorbeeld met open data van het KNMI. Data over onze provinciale financiën zijn met behulp van open data beschikbaar op de website Open Spending.

Zuid-Holland wil in Nederland voorop lopen in het transparant maken van de provincie: open overheid, open spending en open data. De provincie investeert hiervoor €5 miljoen in de eigen ICT-infrastructuur en werkprocessen, voor een grotere transparantie.

Het programma Transparante en Open Provincie (TOP) werkt aan het bevorderen van transparantie en open data binnen de provincie.

Foto: Creative Commons BY Sebastiaan ter Burg.


Dataplatform

Via Dataplatform zijn alle datasets van de provincie Zuid-Holland te vinden. De data is voor zover mogelijk voorzien van beschrijvingen en metadata. Op deze plek worden ook geregeld nieuwe datasets toegevoegd.

Dataverzoeken of vragen?

Wilt u in contact komen met TOP? Heeft u vragen over specifieke datasets? Feedback over de datakwaliteit? Of heeft u een dataverzoek? Stuur ons dan een bericht. Wij helpen u graag verder.

Open en transparante provincie

Inspirerende voorbeelden van de Nederlandse provincies over open data, open overheid, open spending en open aanpak.