Deel dit op
Op deze pagina vind je de besluiten van Gedeputeerde Staten sinds 1 januari 2017, inclusief de toelichting en de bijlagen. Zo kun je nagaan welke besluiten het college heeft genomen en waarom.
De besluiten van Provinciale Staten vind je in het Stateninformatiesysteem.
De publicaties op deze pagina zijn uitsluitend informatief; ze zijn geen officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht of Provinciewet. Je kunt er geen rechten aan ontlenen.
Woo-verzoeken: Bekijk de informatie over informatieverzoek Wet open overheid.
Huidige resultaten: 4351-4360
Gedeputeerde Staten vinden het van belang dat gemeenten hun inwoners betrekken bij de toekomst en leefomgeving van kernen en gemeenschappen. Leefbare kernen met betrokken inwoners dragen namelijk bij aan een aantrekkelijke leefomgeving binnen de provincie Zuid-Holland. Veel gemeenten hebben al een succesvol en actief kernenbeleid, maar zij zijn ook op zoek naar verdere verbeteringen. Met onder meer een handreiking kernendemocratie willen Gedeputeerde Staten de gemeenten inspireren met succesvolle voorbeelden van het betrekken van inwoners bij het kernenbeleid. De acties volgen op een motie van Provinciale Staten, waarin zij aandacht vragen voor de leefbaarheid van de gemeenschappen in onze provincie en het belang van inwonerparticipatie daarbij.
5 december 2017
Bij de behandeling van de Begroting 2018 op 8 november 2017 hebben Provinciale Staten met motie 755 Gedeputeerde Staten gevraagd om een aanbod te doen aan het Rijk teneinde te bewerkstelligen dat een substantieel deel van de beschikbare Rijksfinanciering voor restauratie, herbestemming en toegankelijk maken van Rijksmonumenten in Zuid-Holland wordt besteed. Gedeputeerde Staten hebben Provinciale Staten per brief geïnformeerd over de behandeling van deze motie. Hierin wordt aangegeven dat de provincie middels een brief aan de Minister aandacht zal vragen voor een aantal grote restauratie- en herbestemmingsopgaven van Rijksmonumenten in Zuid-Holland. Tevens wordt aangegeven dat er in IPO verband aandacht wordt gevraagd voor grote restauratieopgaven in Zuid-Holland.
5 december 2017
Bij de behandeling van de begroting 2018 in de vergadering van 8 november 2017 heeft Provinciale Staten 5 moties aangenomen die betrekking hebben op Arbeidsmarkt en Onderwijs. Het betreft de moties M744, M746, M750, M759 en M768. Hoewel elk van deze moties zijn specifieke aandachtspunten kent, heeft Gedeputeerde Staten besloten deze moties in gezamenlijkheid op te pakken. De moties hebben namelijk als overeenkomst dat ze vragen om een (specifiek) arbeidsmarktprobleem te onderzoeken, met relevante spelers het gesprek daarover aan te gaan, plannen of een aanpak te formuleren en Provinciale Staten over de uitkomsten te informeren. In het behandelvoorstel waarin wordt toegelicht hoe Gedeputeerde Staten invulling gaat geven aan de aangenomen moties waarbij de link wordt gelegd met het Human Capital aanpak die de Economic Board Zuid-Holland (EBZ) op dit moment aan het ontwikkelen is.
5 december 2017
Bij de behandeling van de Begroting 2018 op 8 november 2017 hebben Provinciale Staten met motie 760 aandacht gevraagd voor de vereenvoudiging van de procedures bij herbestemming van monumenten tot woningen. Gedeputeerde Staten hebben per brief aan Provinciale Staten aangegeven hoe Motie 760 in behandeling wordt genomen. De transformatie van monumenten naar kleine aantallen woningen binnen stedelijk gebied is over het algemeen goed inpasbaar binnen regionale woningbouwprogramma’s. Er zal worden onderzocht welke regelgeving de herbestemming van monumenten buiten het stedelijk gebied belemmert en er worden gesprekken gevoerd met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en gemeenten over bouwvoorschriften en procedures. Gedeputeerde Staten zullen Provinciale Staten voor de zomer van 2018 informeren over de voorgenomen acties.
5 december 2017
Bij de behandeling van de Begroting 2018 op 8 november 2017 hebben Provinciale Staten met motie 761 aandacht gevraagd voor het versnellen van herbestemming van monumenten door te komen met “Out of the box”-voorstellen en netwerken te stimuleren. Gedeputeerde Staten hebben Provinciale Staten per brief geïnformeerd over de behandeling van deze motie. Hierin wordt aangegeven dat Gedeputeerde Staten de knelpunten voor herbestemming zullen inventariseren en aansluiten bij bestaande contacten en werkgroepen t.b.v. versnelling van herbestemming en contacten met marktpartijen en ontwikkelaars.
5 december 2017
Natuur in Nederland en Zuid-Holland kan kwetsbaar zijn voor stikstofdepositie, afkomstig van stikstofuitstoot van (economische) activiteiten. Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) bewaakt de balans tussen ruimte voor economische ontwikkelingen en bescherming van kwetsbare natuur. Het PAS stelt vast waar en hoeveel stikstofdepositieruimte in Nederland beschikbaar is voor economische activiteiten. Depositieruimte is alleen beschikbaar indien dit geen nadelige gevolgen heeft voor de aanwezige stikstofgevoelige natuur in Natura 2000 gebieden. Het Programma en de beschikbare depositieruimte worden jaarlijks geactualiseerd met het landelijk rekenmodel AERIUS Monitor zodat de laatste inzichten benut worden. Belangrijkste verbetering in deze actualisatie is dat de leefgebieden van soorten opgenomen wordt in het PAS. 28 november 2017 hebben Gedeputeerde Staten ingestemd met herziening van het programma Programmatische Aanpak Stikstof.
28 november 2017
Provinciale Staten hebben in de vergadering van 8 november 2017 besloten de Verordening op de heffing van opcenten op de hoofdsom van de motorrijtuigenbelasting aan te passen. De aanpassing betreft een verlaging van de opcenten van 91,4 naar 90,4. Door dit besluit neemt de lokale belastingdruk voor inwoners en bedrijven in de Provincie Zuid-Holland af. Gedeputeerde Staten hebben de brief aan de Minister van Financiën hieromtrent vastgesteld.
28 november 2017
De provincie heeft op 12 oktober 2016 de energieagenda “Watt Anders” vastgesteld. In deze agenda heeft de provincie zich ten doel gesteld de CO2 emissie in Zuid Holland met minimaal 85% te reduceren. De grootste CO2 emissie in Zuid Holland wordt veroorzaakt door de industrie. Samen met de Provincie, de gemeente Rotterdam en het havenbedrijf Rotterdam heeft het Deltalinqs Energy Forum , van de werkgeversvereniging van het Rotterdams Haven en Industrieel Complex, de jaarlijkse Letter of Cooperation opgesteld om de energietransitie bij de industrie te versnellen. Deze LOC's gaan in op energie-efficiency, het opwekken van duurzame energie, het inzetten van alternatieve energiedragers en grondstoffen en op het verwijderen van CO2. In de energieagenda Watt Anders is aangegeven dat de provincie samen wil werken met de industrie via een Coalition of the Willing. Door deze LOC 2018 te ondertekenen, geeft de provincie invulling aan dit deel van de energieagenda Watt Anders.
28 november 2017
Om een Slimmer, schoner en sterker Zuid-Holland dichter bij te brengen, kunnen inwoners, bedrijven en mede-overheden subsidies krijgen voor activiteiten die aan deze doelen bijdragen. De provincie Zuid-Holland vindt het belangrijk om te laten zien dat die subsidies goed besteed zijn. Het verslag ‘Hoofdlijnenrapportage evaluatie doeltreffendheid subsidies 2015-2016’ beschrijft voor alle subsidieregelingen van de provincie welke vernieuwingen zijn doorgevoerd om ze nog beter aan een maatschappelijk doel bij te laten dragen en tegelijk daarover transparant te kunnen rapporteren. Om de effecten te kunnen meten zijn vervolgens indicatoren nodig, die in de begroting, maar ook voor de monitoring van het effect van andere beleidsinstrumenten (investeringen, regulering, samenwerking) worden gebruikt. Voor zover er nog geen goede indicatoren konden worden vastgesteld, zullen deze in de volgende rapportage, die eind 2018 verschijnt, zijn opgenomen.
28 november 2017
Op 10 augustus 2017 is door de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), afdeling Gouda bezwaar gemaakt tegen de subsidievaststelling aan het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) van 28 juli 2017. Op 1'1 september 2017 heeft de bezwarencommissie het college van Gedeputeerde Staten (GS) geadviseerd het bezwaarschrift van de KNNV niet-ontvankelijk te verklaren. Reden voor het niet-ontvankelijk verklaren is dat de KNNV niet als belanghebbende kan worden aangemerkt. Met het besluit van 28 november 2017 verklaren GS in overeenstemming met het advies van de bezwarencommissie het bezwaar niet ontvankelijk. Het dossier 'Meerjarige projectsubsidie 2015-2016 Stormpoldervloedbos' wordt met voorliggende beslissing op bezwaar afgerond en hiermee komt een einde aan de afdoening van de bezwaarschriften van de KNNV, afdeling Gouda.
28 november 2017