Deel dit op
Op deze pagina vind je de besluiten van Gedeputeerde Staten sinds 1 januari 2017, inclusief de toelichting en de bijlagen. Zo kun je nagaan welke besluiten het college heeft genomen en waarom.
De besluiten van Provinciale Staten vind je in het Stateninformatiesysteem.
De publicaties op deze pagina zijn uitsluitend informatief; ze zijn geen officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht of Provinciewet. Je kunt er geen rechten aan ontlenen.
Woo-verzoeken: Bekijk de informatie over informatieverzoek Wet open overheid.
Huidige resultaten: 391-400
Provincie Zuid-Holland heeft de MKB-Deal: “MKB Deal Circulaire MKB Maakindustrie Metaal, Gemeenten Alphen aan den Rijn, Waddinxveen en Nieuwkoop” goedgekeurd en daarmee subsidie toegekend. Met het sluiten van deze MKB Deal ligt er een gezamenlijke intentie om de samenwerking in de regio te vergroten en te versterken. De partners Koninklijke Metaal Unie en de gemeenten Alphen aan den Rijn, Waddinxveen en Nieuwkoop willen samen ten minste 200 MKB bedrijven raadplegen, namelijk: Over de wijze waarop zij reeds actief zijn op gebied van circulaire maakindustrie en/of ze op andere wijze deelnemen aan de circulaire economie. Tevens is het van belang te achterhalen welke ambitie ze op kort termijn (<3 jaar) willen realiseren en inzicht te krijgen in de mate van ondersteuning die nodig is voor de realisatie van deze ambities. Daarbij toetsen we ook of de geboden ondersteuning aansluit bij de behoeften van de MKB-bedrijven. Aanvullend willen we ten minste 50 bedrijven koppelen aan het Versnellingsteam en ten minste 50 bedrijven koppelen aan lokale, regionale en landelijk initiatieven en projecten op gebied van circulaire maakindustrie/ circulaire economie;
24 september 2024
Op grond van art. 15.47 Wet milieubeheer (Wm) is voor de provincie een nazorgregeling opgesteld. Volgens deze regeling is het provinciaal bestuur na sluiting van een stortplaats verantwoordelijk voor het voorkomen van milieuschade. Om aan die verantwoordelijkheid te voldoen legt de provincie aanslagen nazorgheffing op aan de exploitanten van stortplaatsen. De provincie heeft het provinciaal fonds nazorg gesloten stortplaatsen Zuid-Holland opgericht waarin de nazorgheffingen en behaalde rendementen over die heffingen voldoende (doel)vermogen moeten genereren om aan de eeuwigdurende nazorgverplichtingen te kunnen voldoen. In de begroting 2025 zijn de kosten opgenomen voor de nazorgactiviteiten in 2025, een meerjarenraming voor de periode 2025-2028 en de tarieventabel voor de op te leggen aanslagen nazorgheffing in 2025. Via een wijzigingsbesluit wordt de tarieventabel 2025 opgenomen in de Verordening nazorgheffing gesloten stortplaatsen provincie Zuid-Holland 2022.
24 september 2024
Op dit moment wordt binnen het Samenwerkingsverband Wonen Regio Rotterdam gewerkt aan de actualisering van de regionale huisvestingsverordening. Hierin spreken gemeenten met elkaar af hoe men omgaat met schaarse woningen en worden afspraken gemaakt over de methodiek om de mate van urgentie van woningzoekenden te bepalen en sociale en/of particuliere huurwoningen toe te wijzen. Gemeente Ridderkerk heeft in haar coalitieakkoord “Hart voor een toekomstig Ridderkerk” aan gegeven te gaan werken aan een lokaal woonruimtebemiddelingssysteem. In deze brief geven Gedeputeerde Staten aan dat dit onwenselijk is omdat het afbreuk aan een evenwichtige regionale verdeling van woningen binnen de regio.
24 september 2024
Gedeputeerde Staten hebben antwoord gegeven op de schriftelijke vragen van de VVD en BBB over beheersing wolvenpopulatie. In de beantwoording wordt aangegeven dat er inderdaad een kans is dat de wolf zich op enig moment ook in onze provincie zal laten zien. Veiligheid van mensen staat voorop. Wanneer die veiligheid acuut in het geding is, kan op last van de burgemeester worden ingegrepen. Daarnaast wordt er bij probleemsituaties met wolven door de provincie geacteerd op basis van de interventierichtlijnen welke zijn opgenomen in het interprovinciale wolvenplan.
24 september 2024
De provincies Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland werken samen met de inliggende waterschappen aan de waterveiligheid in West-Nederland. Totaal ligt in West-Nederland 4488 km aan regionale keringen waarvan 2373 km in Zuid-Holland. Regionale keringen beschermen land tegen water uit het regionale watersysteem (n beheer bij waterschappen). Dit zijn dijken langs boezemwater, kades of andere kleine keringen. Deze waterkeringen zijn belangrijk voor de waterveiligheid. Daarom zijn in de provinciale verordening voor deze keringen veiligheidsnormen vastgesteld. De keringen die niet aan de norm voldoen worden door de waterschappen verbeterd. Jaarlijks rapporteren de waterschappen aan Gedeputeerde Staten over de voortgang van de verbeteropgave. Deze voortgangsrapportages laten een actueel beeld zien van de verbeteropgave aan de regionale waterkeringen. Inmiddels voldoet ruim 81% (1942 km) van het totaal aan regionale keringen in Zuid-Holland aan de veiligheidsnormen. In 2023 zijn er geen acute waterveiligheidsrisico’s geweest.
24 september 2024
Deze zomer vonden meerdere verdrinkingen plaats op zwemlocaties. Provinciale Staten hebben hierover schriftelijke vragen gesteld. De vragen richten zich op de oorzaken van de verdrinkingen en wat de provincie doet om verdrinkingen te voorkomen. In de beantwoording erkennen Gedeputeerde Staten dat het aannemelijk is dat gebrek aan ervaring met zwemmen in zee één van de oorzaken van de verdrinkingen is. Verder duidt de provincie haar eigen rol en die van de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH). In het kort: De provincie laat alle officiële zwemlocaties controleren op veiligheid en hygiëne en de provincie heeft financieel bijgedragen aan de Reddingsbrigade. Tot slot geven Gedeputeerde Staten aan geen rol voor de provincie te zien in het zwemonderwijs.
24 september 2024
Een reactie op de 22 mei 2024 aan GS toegezonden brief van de regio Midden-Holland. Hierin wordt een aantal administratieve correcties voorgesteld. De betrokken wethouders van de regio worden uitgenodigd om met gedeputeerde Koning over het vervolg te praten.
24 september 2024
De Subsidieregeling mobiliteit Zuid-Holland (SRM) is eerder dit jaar, op 25 juni 2024, op een aantal punten gewijzigd. Na deze wijziging is geconstateerd dat er een onduidelijkheid bestond bij een van de artikelen uit paragraaf 2.2.2 Gedragsbeïnvloeding verkeersveiligheid. Met deze wijziging wordt die onduidelijkheid weggenomen.
24 september 2024
Het provinciale Omgevingsbeleid wordt regelmatig vernieuwd om het actueel en toepasbaar te houden. Dit is nodig omdat de samenleving steeds verandert en nieuwe vraagstukken opwerpt. In haar beleid wil de provincie hier zo goed mogelijk op inspelen. De aanpassingen die in 2024 (hierna ‘Herziening 2024’) worden doorgevoerd zijn breed ingestoken en hebben zowel betrekking op het instrument van de Omgevingsvisie als op het Omgevingsprogramma en de Omgevingsverordening. Het gaat om een kwaliteitsslag en actualisatie van deze instrumenten, bijvoorbeeld door verwijzingen naar verouderde wetgeving van voor de Omgevingswet aan te passen. Daarnaast zullen er ook enkele inhoudelijke wijzigingen plaatsvinden naar aanleiding van afspraken in het provinciale coalitieakkoord. Verder is Herziening 2024 voor een belangrijk deel tot stand gekomen door structuurwijzigingen in het Omgevingsbeleid, daarbij is op het niveau van ambities, beleidsdoelen en beleidskeuzes/-prestaties een koppeling gemaakt met de begroting, zodat de door PS vastgestelde beleidsdoelen beter kunnen worden nagestreefd. Dit besluit heeft betrekking op de wijziging van het Omgevingsprogramma Zuid-Holland.
24 september 2024
Gedeputeerde Staten (GS) heeft besloten tot vrijgave van de Notitie Reikwijdte- en Detailniveau (NRD), behorende bij de milieueffectrapportage (planMER) van de Regionale Energiestrategie (RES) Rotterdam Den Haag (RDH). In het kader van uitwerking en uitvoering van de afspraken uit de RES 1.0 van de regio Rotterdam Den Haag, is de energieregio gestart met een planMER. Doel van de planMER is om bij te dragen aan de tijdige realisatie van de ambitie uit de RES 1.0, door te helpen in de stap van het uitwerken van zoekgebieden naar concretere zoeklocaties. De eerste stap in de plan-mer procedure is de NRD. De NRD bevat de onderzoeksagenda en uitgangspunten voor het uit te voeren milieuonderzoek. Alle colleges in de regio Rotterdam Den Haag is gevraagd een besluit te nemen over vrijgave van de NRD voor terinzagelegging. GS heeft besloten de NRD vrij te geven voor terinzagelegging, onder voorwaarde dat de risico's die de DCMR heeft geconstateerd (als formeel adviseur van GS) worden opgelost in het vervolg van de procedure.
24 september 2024