Deel dit op
Op deze pagina vind je de besluiten van Gedeputeerde Staten sinds 1 januari 2017, inclusief de toelichting en de bijlagen. Zo kun je nagaan welke besluiten het college heeft genomen en waarom.
De besluiten van Provinciale Staten vind je in het Stateninformatiesysteem.
De publicaties op deze pagina zijn uitsluitend informatief; ze zijn geen officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht of Provinciewet. Je kunt er geen rechten aan ontlenen.
Woo-verzoeken: Bekijk de informatie over informatieverzoek Wet open overheid.
Huidige resultaten: 2431-2440
Op 25 januari 2021 is een aantal ICT-systemen van IPO/BIJ12 tijdelijk ‘offline’ gezet. Dit was een noodzakelijke voorzorgsmaatregel omdat er kwetsbaarheden waren geconstateerd in de beveiliging van deze systemen. De systemen bleven via een veilig kanaal bruikbaar voor overheidsinstanties en ketenpartners. Met de door Gedeputeerde Staten vastgestelde brief worden Provinciale Staten over de voortgang van deze situatie geïnformeerd.
30 maart 2021
Natuur is van levensbelang. Een robuust geheel van natuurgebieden dat tegen een stootje kan. De biodiversiteit is de afgelopen decennia met 85% afgenomen. Om die teruggang een halt toe te roepen wordt gewerkt aan het versterken en vergroten van natuurgebieden, door bestaande natuur te beschermen en nieuwe natuur aan te leggen: het Natuurnetwerk Nederland. In het Natuurpact (2013) hebben Rijk en provincies afgesproken dat de provincies er verantwoordelijk voor zijn voor de realisatie en beheer van het Natuurnetwerk Nederland. Dit betekent dat er in 2027 in Zuid-Holland in totaal 45.000 hectare beschermde natuur zal zijn, waarvoor deels nieuwe natuur en natuurverbindingen aangelegd moeten worden. Het initiatief voor de nieuw in te richten natuur ligt nu bij bewoners, grondeigenaren en lokaal betrokken maatschappelijke organisaties, de overheid stimuleert en faciliteert. Deze realisatiestrategie blijkt nu echter niet toereikend om binnen de afgesproken termijn het gehele NNN gerealiseerd te hebben. Om deze opgave toch te laten slagen is aanvullende ondersteuning nodig bij zelfrealisatie, een snelle besluitvormingsprocedure die het mogelijk maakt om kansen te benutten zodra ze zich voordoen en een actieve verwervingsstrategie die ook volledige schadeloosstelling en onteigening mogelijk maakt. Met deze instrumenten vergroten we de kansen om daadwerkelijk ook het laatste cruciale stukje van het NNN te realiseren.
30 maart 2021
De vragenstellers vragen aandacht voor het dichtslibben van de vaargeul naar Stellendam vanuit het belang van de bereikbaarheid van deze haven voor de visserij. Dit onderwerp heeft de aandacht van GS, om deze reden heeft de provincie zich aangesloten bij een coalitie van 12 partijen die de aanzanding van de Haringvliet en de effecten daarvan wil laten onderzoeken. Hiervoor is in september 2020 een Samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De resultaten van het onderzoek komen eind 2021 beschikbaar. De coalitie van 12 partijen bespreekt daarna de resultaten en het vervolg dat aan het onderzoek wordt gegeven. Hierin komt ook de toekomst van de vaargeul naar Stellendam aan de orde.
30 maart 2021
Gedeputeerde Staten informeren Provinciale Staten aan de hand van een brief en een presentatie over de onderzoeksresultaten uit de eerste fase van de MIRT-verkenning Oeververbindingen regio Rotterdam. In de MIRT-verkenning doet de provincie samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeente Rotterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, onderzoek naar maatregelen die de bereikbaarheid in de regio Rotterdam moeten verbeteren. Het gaat onder andere om een nieuwe brug of tunnel tussen Kralingen en Feyenoord, beter Openbaar Vervoer en verbetering van de doorstroming op de A16 en op de Algeracorridor (N210). Gedeputeerde Staten vragen aan Provinciale Staten om in de Statencommissie Bereikbaarheid en Energie aandachtspunten mee te geven over de onderzoeksresultaten en overwegingen die hierbij zijn geformuleerd. Deze input kan het college gebruiken in de verdere besluitvorming binnen de MIRT-verkenning om te komen tot een Notitie Kansrijke Oplossingsrichtingen. Deze notitie vormt een tussenstap naar het uiteindelijke Voorkeursbesluit dat naar verwachting in 2022 genomen zal worden. Alle informatie over het project en het proces is ook te vinden op de projectwebsite www.oeververbindingen.nl.
30 maart 2021
Op 5 maart 2021 heeft de PVV een Statenvraag gesteld over bomenkap bij Heijenoord ten behoeve van windmolens. In de beantwoording van deze vraag is ingegaan op de belangenafweging bij het kappen van deze bomen en op boscompensatie op andere grond. Daarnaast heeft de PVV Statenvragen gesteld over (commerciële) bomenkap in het algemeen. In de beantwoording is aangegeven dat het bosbeleid en bosbeheer vooral gericht is op natuur en recreatie. Er zijn de afgelopen jaren wel relatief veel bomen gekapt. Dit is een gevolg van de Essentaksterfte en het kappen van deze bomen is noodzakelijk met oog op veiligheid van de bezoekers. In de beantwoording zijn daarnaast de bevoegdheden en plichten van de verschillende overheden ten aanzien van het kappen van bomen toegelicht, en er is een overzicht van alle kapmeldingen uit 2019 toegevoegd.
30 maart 2021
De provincie Zuid-Holland heeft een reactie opgesteld op de brief van de gemeente Rotterdam d.d. 18 februari 2021 inzake huisvesting vergunninghouders. In de brief van 18 februari gaat de gemeente in op de problemen die de gemeente het proces van huisvesten van vergunninghouders signaleert en verzoekt om coulance bij de beoordeling door de provincie op de taakstelling huisvesting vergunninghouders van de gemeente Rotterdam. In de reactie geeft de provincie aan dat de inspanningen van de gemeente Rotterdam worden erkend en gewaardeerd. Provincie en gemeente zich inzetten voor verbetering van het proces en dat in de loop van 2021 wordt bepaald of coulance wederom wordt toegepast bij het realiseren van de taakstelling.
30 maart 2021
De provincie stelt aan gemeenten voor de komende twee jaar in vier nieuwe subsidieregelingen ruim 24 miljoen extra euro beschikbaar, om de bouw van betaalbare woningen in Zuid-Holland te versnellen. Met de nieuwe subsidieregeling ‘knelpuntenpot’ kunnen gemeenten een bijdrage vragen om het financiële tekort te dichten in projecten met sociale huur- en middenhuurwoningen. Naast deze subsidieregeling komen er specifiek voor de regio’s Haaglanden en Holland Rijnland twee nieuwe subsidieregelingen voor het versnellen van de bouw van sociale huurwoningen. Voor de Rotterdamse regio bestaat sinds vorig jaar al een dergelijke subsidieregeling. Ten slotte komt er een nieuwe subsidieregeling voor de Vliegende Brigade waarin gemeenten een bijdrage kunnen aanvragen voor capaciteit en expertise om de planvorming van woningbouwprojecten te versnellen. Alle vier de subsidieregelingen worden opengesteld op 19 april 2021 en aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Voor meer informatie over de nieuw subsidieregelingen raadpleeg: https://www.zuid-holland.nl/loket/subsidies/subsidies
23 maart 2021
In deze brief worden de protocolafspraken tussen Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten met betrekking tot de voorhangprocedure bij ontheffingsverzoeken voor wind en zon op land bekrachtigd. Tevens worden de huidige ruimtelijke kaders voor wind- en zonne-energie uiteengezet.
23 maart 2021
Voor het ontwikkelen en beheren van natuur is het Subsidiestelsel Natuur en Landschap in uitvoering. Onderdeel van dit stelsel is het natuurbeheerplan. De actuele leefgebieden waarbinnen agrarisch natuurbeheer kan plaatsvinden, natuurbeheertypen en ambitiedoelen zijn vastgesteld in het natuurbeheerplan. Jaarlijks wordt een natuurbeheerplan door Gedeputeerde Staten vastgesteld. Gedeputeerde Staten hebben voor het jaar 2022 op 23 maart 2021 het Ontwerp Natuurbeheerplan 2022 vastgesteld. Belanghebbenden kunnen op dit ontwerp van 29 maart 2021 tot en met 10 mei 2021 een zienswijze indienen. Gedeputeerde Staten zullen vervolgens, na behandeling van de zienswijzen, een definitief natuurbeheerplan 2022 vaststellen.
23 maart 2021
Door de fietspaden veiliger en comfortabeler te maken dragen we, samen met onze stakeholders, bij aan het beter en duurzaam bereikbaar maken van dorpen en steden in Zuid-Holland. Zo onderzoekt de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH), samen met de betrokken gemeenten en de provincie Zuid-Holland, hoe de fietsroute tussen Pijnacker, Nootdorp, Ypenburg en Den Haag verbeterd kan worden. Deze route kruist het Rijn-Schiekanaal. De huidige brug op de route, de Nieuwe Tolbrug, is te smal en te steil om fietsers een snelle en comfortabele verbinding te bieden. De meest voor de hand liggende oplossing lijkt het aanleggen van een nieuwe (fiets)brug naast de Nieuwe Tolbrug, maar om deze te kunnen bouwen moet er afgeweken worden van de vaarwegrichtlijnen. Gedeputeerde Staten meldt per brief aan de MRDH dat in deze onderzoekende fase afgeweken mag worden van deze richtlijnen mits de consequenties daarvan in beeld worden gebracht, zodat ze later een goed besluit kunnen nemen.
23 maart 2021