Deel dit op
Op deze pagina vind je de besluiten van Gedeputeerde Staten sinds 1 januari 2017, inclusief de toelichting en de bijlagen. Zo kun je nagaan welke besluiten het college heeft genomen en waarom.
De besluiten van Provinciale Staten vind je in het Stateninformatiesysteem.
De publicaties op deze pagina zijn uitsluitend informatief; ze zijn geen officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht of Provinciewet. Je kunt er geen rechten aan ontlenen.
Woo-verzoeken: Bekijk de informatie over informatieverzoek Wet open overheid.
Huidige resultaten: 2451-2460
Een Gezond en Veilig Zuid-Holland is één van de zeven opgaven van het coalitieakkoord ‘Elke dag beter, Zuid-Holland, 2019-2023'. Hierbij is het bijdragen aan een gezonde leefomgeving een belangrijke ambitie. Een sterke, gezonde natuur met veel groen zorgt voor een gezonde leefomgeving en stimuleert extra bewegen. Om deze reden draagt de provincie bij aan de campagne ‘Nederland Plant Bomen’ van de Evangelische Omroep (EO) door middel van een bijdrage. Met deze campagne moedigt de omroep via een online-campagne plus een serie korte tv-items iedereen in Nederland aan om op een laagdrempelige manier voor voldoende groen en bomen te zorgen door het kopen (en planten) van bomen. In samenwerking met Staatsbosbeheer wordt middels deze campagne in iedere provincie een gebied beschikbaar gesteld waar een nieuw bos komt. Daarnaast worden mensen uitgedaagd om ook hun eigen tuin of omgeving te vergroenen. Ook wordt er kennis verspreid over het belang van bomen voor onder andere onze gezondheid.
23 maart 2021
In deze brief worden de protocolafspraken tussen Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten met betrekking tot de voorhangprocedure bij ontheffingsverzoeken voor wind en zon op land bekrachtigd. Tevens worden de huidige ruimtelijke kaders voor wind- en zonne-energie uiteengezet.
23 maart 2021
Bij de provincie werken advocaten. Een advocaat moet onafhankelijk zijn werkzaamheden kunnen uitvoeren. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland garanderen die onafhankelijkheid door middel van een zogenoemd Professioneel Statuut. Het Professioneel Statuut is een door de Nederlandse Orde van Advocaten voorgeschreven overeenkomst tussen Gedeputeerde Staten als werkgever en een advocaat in dienstbetrekking als werknemer. Gedeputeerde Staten hebben besloten tot ondertekening van deze overeenkomst met mw. mr. J.C. Verlinden-Bijlsma, die onlangs in dienst is getreden.
23 maart 2021
Voor het ontwikkelen en beheren van natuur is het Subsidiestelsel Natuur en Landschap in uitvoering. Onderdeel van dit stelsel is het natuurbeheerplan. De actuele leefgebieden waarbinnen agrarisch natuurbeheer kan plaatsvinden, natuurbeheertypen en ambitiedoelen zijn vastgesteld in het natuurbeheerplan. Jaarlijks wordt een natuurbeheerplan door Gedeputeerde Staten vastgesteld. Gedeputeerde Staten hebben voor het jaar 2022 op 23 maart 2021 het Ontwerp Natuurbeheerplan 2022 vastgesteld. Belanghebbenden kunnen op dit ontwerp van 29 maart 2021 tot en met 10 mei 2021 een zienswijze indienen. Gedeputeerde Staten zullen vervolgens, na behandeling van de zienswijzen, een definitief natuurbeheerplan 2022 vaststellen.
23 maart 2021
Gedeputeerde Staten hebben de Statenvragen van CDA, PvdA en Groen Links in zake steunmaatregelen gemeenten culturele sector beantwoord. De schriftelijke vragen gaan in op de besteding van rijksmiddelen voor cultuur (€ 150 miljoen) door gemeenten. Gedeputeerde Staten vinden dit een zaak tussen Rijk en gemeenten.
23 maart 2021
Het stikstofdossier raakt Nederland en de twaalf provincies. De Zuid-Hollandse problematiek is uniek. Stikstofgevoelige natuurgebieden gaan hier samen met grote nodige ontwikkelingen zoals de woningbouwagenda. Onze inzet is gericht op natuurherstel, bronnenaanpak en het mogelijk maken van maatschappelijke ontwikkelingen. Naast natuurherstel en het vinden van stikstofruimte in onze Gebiedsgerichte Aanpak Stikstof, is een provinciaal generieke aanpak nodig. In deze Uitvoeringsagenda Stikstof stellen wij onze inzet voor. Met alleen de gebiedsgerichte aanpak en alleen in Zuid-Holland lossen we het stikstofprobleem niet op. Een geloofwaardige inzet en samenwerking daarop is belangrijk om nu stikstofruimte te vinden, in de toekomst een toegankelijk economisch klimaat te hebben, en gedurende het hele tijdstraject onze natuur op orde te hebben.
23 maart 2021
De provincie werkt mee aan Europese en nationale energiedoelen om de CO2-uitstoot te verminderen en het energieverbruik te reduceren. In Zuid-Holland is veel restwarmte beschikbaar. Ook is de Zuid-Hollandse bodem geschikt voor geothermie. Bij de winning van geothermie in de bebouwde omgeving kan de gewonnen warmte in de zomer niet direct worden afgezet bij gebruikers. Voor het rendabel krijgen van geothermie-installaties in de gebouwde omgeving is het tijdelijk kunnen opslaan van deze warmte cruciaal. Wanneer dit in de ondergrond gebeurt, is het belangrijk om meer inzicht te krijgen in de effecten op bodem en grondwater. Echter, opslag van warmte met temperaturen hoger dan 30°C valt buiten de bestaande kaders van de Waterwet. In deze planperiode kan en wil de provincie daarom enkele vergunningen verlenen voor midden- en hogere temperatuursystemen. Deze systemen worden gezien als ‘pilot-projecten’, waarvoor uitgebreide monitoring van temperaturen, energiebalans, concentraties en microbiologische activiteit vereist is.
23 maart 2021
Door de fietspaden veiliger en comfortabeler te maken dragen we, samen met onze stakeholders, bij aan het beter en duurzaam bereikbaar maken van dorpen en steden in Zuid-Holland. Zo onderzoekt de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH), samen met de betrokken gemeenten en de provincie Zuid-Holland, hoe de fietsroute tussen Pijnacker, Nootdorp, Ypenburg en Den Haag verbeterd kan worden. Deze route kruist het Rijn-Schiekanaal. De huidige brug op de route, de Nieuwe Tolbrug, is te smal en te steil om fietsers een snelle en comfortabele verbinding te bieden. De meest voor de hand liggende oplossing lijkt het aanleggen van een nieuwe (fiets)brug naast de Nieuwe Tolbrug, maar om deze te kunnen bouwen moet er afgeweken worden van de vaarwegrichtlijnen. Gedeputeerde Staten meldt per brief aan de MRDH dat in deze onderzoekende fase afgeweken mag worden van deze richtlijnen mits de consequenties daarvan in beeld worden gebracht, zodat ze later een goed besluit kunnen nemen.
23 maart 2021
Recent heeft de rechtbank Den Haag diverse uitspraken gedaan over besluiten van de provincie in het kader van faunabeheer. De Partij voor de Dieren heeft hierover enkele vragen gesteld en Gedeputeerde Staten hebben deze vragen beantwoord.
23 maart 2021
De provincie stelt aan gemeenten voor de komende twee jaar in vier nieuwe subsidieregelingen ruim 24 miljoen extra euro beschikbaar, om de bouw van betaalbare woningen in Zuid-Holland te versnellen. Met de nieuwe subsidieregeling ‘knelpuntenpot’ kunnen gemeenten een bijdrage vragen om het financiële tekort te dichten in projecten met sociale huur- en middenhuurwoningen. Naast deze subsidieregeling komen er specifiek voor de regio’s Haaglanden en Holland Rijnland twee nieuwe subsidieregelingen voor het versnellen van de bouw van sociale huurwoningen. Voor de Rotterdamse regio bestaat sinds vorig jaar al een dergelijke subsidieregeling. Ten slotte komt er een nieuwe subsidieregeling voor de Vliegende Brigade waarin gemeenten een bijdrage kunnen aanvragen voor capaciteit en expertise om de planvorming van woningbouwprojecten te versnellen. Alle vier de subsidieregelingen worden opengesteld op 19 april 2021 en aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Voor meer informatie over de nieuw subsidieregelingen raadpleeg: https://www.zuid-holland.nl/loket/subsidies/subsidies
23 maart 2021