Deel dit op
Op deze pagina vind je de besluiten van Gedeputeerde Staten sinds 1 januari 2017, inclusief de toelichting en de bijlagen. Zo kun je nagaan welke besluiten het college heeft genomen en waarom.
De besluiten van Provinciale Staten vind je in het Stateninformatiesysteem.
De publicaties op deze pagina zijn uitsluitend informatief; ze zijn geen officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht of Provinciewet. Je kunt er geen rechten aan ontlenen.
Woo-verzoeken: Bekijk de informatie over informatieverzoek Wet open overheid.
Huidige resultaten: 3421-3430
DSM Delft heeft aangegeven aan de slag te willen gaan met de restauratie en het hergebruik van het rijksmonumentale gebouw ‘het Grote Kantoor’. DSM viert dat ze 150 jaar bestaan en het Grote Kantoor is recent benoemd tot Nationaal Chemisch Erfgoed. Met een brief aan Biotech Campus Delft feliciteert de provincie Zuid-Holland hen hiermee. Tevens ondersteunt de provincie van harte het plan om Het Grote Kantoor te restaureren. Een subsidiebijdrage van het Rijk zou mooi zijn om de restauratie ervan mogelijk te maken. Met de restauratie wordt het markante gebouw hersteld en zal het een representatieve kantoorfunctie krijgen voor bedrijven die aan Biotech Campus gelieerd zijn. Zo wordt bijgedragen aan het behoud van industrieel erfgoed in Zuid-Holland en wordt bijgedragen aan een aantrekkelijke leefomgeving en krachtige biotechnologie-sector.
8 oktober 2019
In het Natuurpact hebben de provincies afgesproken de bestaande natuur binnen het NNN en het agrarisch natuurbeheer middels de Subsidieregeling Natuur- en Landschapsbeheer te financieren. Daarnaast is afgesproken dat er een robuuste EHS (NNN) zal worden gerealiseerd. Hiertoe is de Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap een van de instrumenten. Uit deze afspraak vloeit voort dat Gedeputeerde Staten jaarlijks een openstellingsbesluit vaststellen en Provinciale Staten hiertoe hoofdsubsidieplafonds vaststellen. Voor 2020 wordt er een aanzienlijk bedrag opengesteld voor natuurbeheer, namelijk 26,5 mln. euro. Het overgrote deel hiervan is nodig voor de continuering van de beheersubsidie van Staatsbosbeheer voor de komende zes jaar. Daarnaast is er nog voor 1 mln. ruimte voor de uitbreiding van het agrarisch natuurbeheer met het oog op de uitvoering van het Actieplan Boerenlandvogels. Hiermee kunnen investeringen ten behoeve van onder andere de patrijs en de grutto met beheersubsidie worden onderhouden. Voor de realisatie van nieuwe natuur en eventuele kwaliteitsimpulsen van bestaande natuur wordt ruim 11 mln. beschikbaar gesteld. Bij de behandeling van de begroting 2020 zullen de hoofdsubsidieplafonds aan Provinciale Staten worden voorgelegd.
8 oktober 2019
Technische wijziging Subsidieregeling Natuur- en Landschapsbeheer Zuid-Holland 2016 (september 2019)
Gedeputeerde Staten hebben de subsidieregeling Natuur- en Landschapsbeheer Zuid-Holland 2016 gewijzigd. Deze regeling waaruit het (agrarisch) natuurbeheer wordt gesubsidieerd is gebaseerd op een interprovinciaal vastgesteld model, waardoor de inhoud voor alle provincies gelijkluidend is. Wijzigingen in dit model worden eveneens interprovinciaal voorbereid en worden per provincie vastgesteld door Gedeputeerde Staten. Wijzigingen worden voorgesteld naar aanleiding van interprovinciale overleggen met provincies, beheerders en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die de SNL 2016 namens de provincie uitvoert en de conformiteit met Europese regels bewaakt.
8 oktober 2019
Op 7 november 2018 is het arrest gepubliceerd van het Europese Hof van Justitie ten aanzien van de Programmatische Aanpak Stikstof, ook wel bekend als het PAS. Dit programma en bijbehorende wetgeving is lange tijd leidend geweest voor de beoordeling van stikstofdepositie bij (ruimtelijke plannen). Op 29 mei 2019 heeft de Raad van State uitspraak gedaan over het PAS met grote gevolgen voor Provincie Zuid-Holland. Uit de uitspraak blijkt dat het PAS niet langer als basis voor toestemmingsverlening mag worden gebruikt. Ook de vrijstelling voor activiteiten onder grenswaarde (meldingen) en voor bemesten en beweiden zijn niet langer geldig. Gezamenlijk met de betrokken ministeries en andere provincies wordt hard gewerkt aan mogelijkheden voor een oplossing.
8 oktober 2019
Statenlid Hoogendam van de Socialistische Partij heeft diverse vragen gesteld over het achterstallig onderhoud van recreatiegebieden van Staatsbosbeheer. In de beantwoording van deze vragen geven Gedeputeerde Staten tekst en uitleg bij dit onderwerp. Bij de eigendomsoverdracht van het Ministerie van LNV naar Staatsbosbeheer is geen geld beschikbaar gesteld voor het beheer en onderhoud van deze gebieden. Staatsbosbeheer heeft het beheer van deze gebieden nu noodgedwongen beperkt tot het minimum (veiligheid en toegankelijkheid van het gebied). Het college stelt voor dat Staatsbosbeheer met relevante partners verschillende oplossingen voor het financieringsprobleem verkent.
8 oktober 2019
Gedeputeerde Staten hebben op 24 september 2019 de beantwoording van de Schriftelijke Statenvragen 3538 van de VVD, over brugopening in de spits voor de zandaanvoer Rijnlandroute vastgesteld. Provinciale Staten hebben gevraagd hoe het kan dat de Lammebrug in Leiden tijdens de spits (tussen 07:00 - 09:00 en 16:30 - 18:30) in 2018 vaker geopend zijn dan in 2017. Gedeputeerde Staten hebben geantwoord dat het grotere aantal openingen wordt veroorzaakt door het aantrekken van de economie, waardoor er meer transport over water plaats vindt, zandtransport voor het bouwrijp maken en de aanleg van een aantal woningbouwprojecten in Katwijk en zand en grondtransporten t.b.v. de Rijnlandroute. Op de vraag of, om hinder voor het wegverkeer te beperken, nog aanvullende maatregelen worden getroffen heeft Gedeputeerde Staten geantwoord dat de voor aanleg Tjalmaweg/Europaweg benodigde hoeveelheid zand aanzienlijk minder is dan voor het tunnel tracé Rijnlandroute. Aanvullende maatregelen zijn daarom niet nodig.
1 oktober 2019
De provincie Zuid-Holland ondertekent op 10 oktober 2019 de overeenkomst ‘Gebiedsgericht samenwerken in Waterpoort voor de periode 2020-2030’. De ondertekening is een vervolg op de deelname door Zuid-Holland aan het gebiedsnetwerk sinds 2013. Waterpoort wordt gevormd door het gebied rondom het Volkerak-Zoommeer en beslaat gemeenten binnen zowel Noord-Brabant, Zuid-Holland als Zeeland. De samenwerking vindt plaats tussen overheden, ondernemers, maatschappelijke partijen en burgers en heeft als doel de kansen die de ligging rondom het water van het Volkerak-Zoommeer biedt, te benutten voor wonen, economie, recreatie en natuur.
1 oktober 2019
De stichting Het Zuid-Hollands Landschap (ZHL) wil de besturing van het ZHL veranderen in een Raad van Toezicht Model. Hiervoor is een statutenwijziging nodig. In de huidige statuten staat dat het College van Gedeputeerde staten van Zuid-Holland en de Minister belast met de zorg voor het natuurbehoud (op dit moment de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) moeten instemmen met de wijziging. Naast de wijziging van het besturingsmodel zijn ook de artikelen met betrekking tot gesubsidieerde grond gewijzigd. Hiermee wordt aangesloten met het vastgestelde Handelingskader gesubsidieerde gronden. Met dit besluit wordt ingestemd met deze wijzigingen.
1 oktober 2019
Bij een grote brand in het Zuid-Hollandse dorp Streefkerk zijn op donderdag 22 augustus 2019 bijna 1500 varkens omgekomen. Door de Partij voor de Dieren zijn vragen gesteld over dit voorval en de (brand)veiligheid van stallen in het algemeen. Het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) van de gemeente Molenlanden is vanuit de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) het bevoegd gezag bij de veehouderij in Streefkerk en verantwoordelijk voor de vergunningverlening, toezicht en handhaving. Gedeputeerde Staten hebben vanuit de Wabo geen formele betrokkenheid.Op basis van het Actieplan Stalbranden 2018-2022 en zoals aangegeven in de recente voortgangsbrief dierenwelzijn landbouwhuisdieren van minister Schouten wordt er landelijk gezocht naar maatregelen om de (brand)veiligheid in stallen te verbeteren. Via het Interprovinciaal Overleg (IPO) wordt onder andere vanuit Zuid-Holland het onderwerp aangekaart, om de urgentie voor het treffen van maatregelen om incidenten te voorkomen extra bij de minister onder de aandacht te brengen.
1 oktober 2019
Voor elk kalenderjaar stelt het Bestuur van de provincie een begroting op waarin het volgende beschreven staat: 1. Wat wil de provincie bereiken? 2. Wat gaat de provincie daarvoor doen? 3. Wat mag dat kosten? Gedurende het jaar wordt gemonitord in hoeverre deze doelen worden bereikt en wordt bekeken of het wellicht nodig is om bij te sturen om de doelen alsnog te bereiken. Het kan ook zo zijn dat gedurende het jaar ontwikkelingen plaatsvinden die invloed hebben op de plannen van het Bestuur van de provincie. Alle bijstellingen die nodig zijn om de bestaande doelen te behalen en alle nieuwe voornemens die het Bestuur heeft worden in de voor- en najaarsnota voorgelegd aan de Provinciale Staten.
1 oktober 2019