Deel dit op
Op deze pagina vind je de besluiten van Gedeputeerde Staten sinds 1 januari 2017, inclusief de toelichting en de bijlagen. Zo kun je nagaan welke besluiten het college heeft genomen en waarom.
De besluiten van Provinciale Staten vind je in het Stateninformatiesysteem.
De publicaties op deze pagina zijn uitsluitend informatief; ze zijn geen officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht of Provinciewet. Je kunt er geen rechten aan ontlenen.
Woo-verzoeken: Bekijk de informatie over informatieverzoek Wet open overheid.
Huidige resultaten: 671-680
Als iemand het niet eens is met een beslissing van een ander bestuursorgaan, zoals de gemeente, kan er op grond van bepaalde wetten administratief beroep worden ingesteld bij Gedeputeerde Staten. Een Kamer uit Gedeputeerde Staten behandelt het administratieve beroep. Dit houdt in het horen van degene die het administratieve beroep heeft ingesteld en het bestuursorgaan, waarna de Kamer uit Gedeputeerde Staten een beslissing neemt over het ingestelde beroep. Daarna kan er beroep worden ingesteld bij de bestuursrechter tegen deze beslissing. Met dit besluit wordt de samenstelling van de Kamers gewijzigd door een functionele aanwijzing van portefeuillehouders in plaats van op naam benoemde leden van Gedeputeerde Staten. De toegevoegde waarde van het besluit is dat van geval tot geval flexibiliteit bestaat in de bemensing van de kamers en dat het niet meer aangepast hoeft te worden na een veranderende samenstelling van het college.
19 maart 2024
Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met de voorgestelde beantwoording van schriftelijke vragen die de Zuid-Hollandse fractie Boeren Burger Beweging (BBB) 22 januari 2024 heeft gesteld aan Gedeputeerde Staten. De BBB heeft nadere vragen gesteld over de bijdrage van watervogels aan verslechtering van waterkwaliteit en natuurwaarden. Gedeputeerde Staten geven in hun antwoord onder andere aan dat de bijdrage van watervogels aan de totale nutriëntenbelasting van Nederlands oppervlaktewater gering is. Tevens is in voldoende mate bekend waar in Zuid-Holland stikstofdepositie door watervogels een specifiek knelpunt is voor het halen van de natuur- en/of waterkwaliteitsdoelen.
19 maart 2024
Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland geven Gedeputeerde Staten van Noord-Holland mandaat om het huidige convenant reduceren risicovogelaanvaringen Schiphol 2020-2024 te verlengen en bij de totstandkoming van het nieuwe convenant wederom Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland te vertegenwoordigen. Het Convenant reduceren risico vogelaanvaringen Schiphol 2020-2024 is een vervolg op de convenanten uit 2012-2016 en 2016-2018. Het heeft tot doel het risico van botsingen tussen vliegtuigen en vogels (met name ganzen) op en rond de nationale luchthaven Schiphol te reduceren door verschillende maatregelen te nemen
19 maart 2024
De Statenfractie van Volt heeft vragen gesteld over Emissievrije nieuwbouw. De bouwsector is, volgens de toelichting van de vragensteller, goed voor meer dan een derde van alle broeikasgasemissies in de EU. Daarom hebben de Europese Raad en het Europees Parlement besloten dat alle nieuwbouw vanaf 2030 emissievrij moet zijn en alle bestaande gebouwen in 2050 moeten zijn omgebouwd naar emissievrije gebouwen. Nieuwe overheidsgebouwen moeten vanaf 2028 al emissievrij zijn. Dit past binnen de Europese ‘Fit-for-55’-doelen en het klimaatneutrale doel voor 2050. De vragen zijn met het besluit van Gedeputeerde Staten beantwoord in lijn met eerder genomen besluiten.
19 maart 2024
In Zuid-Holland stelt de provincie subsidie beschikbaar voor de sociaaleconomische ontwikkeling van het platteland in de Alblasserwaard, Krimpenerwaard, Zuid-Hollandse Eilanden en Hollandse Plassen via het zogenaamde LEADER programma. LEADER is de afkorting voor ‘Liaison Entre Actions de Développement de l’Économie Rurale’ en betekent de door de gemeenschap geleide sociaaleconomische ontwikkeling van het platteland. De subsidie kan doorlopend worden aangevraagd in de periode van 2024 tot en met 2027 via het portaal van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO). In de Zuid-Hollandse Eilanden kan dit in 2024 via het portaal van de provincie en vanaf 2025 via RvO. De LEADER groepen beoordelen de aanvragen op basis van de door Gedeputeerde Staten goedgekeurde Lokale Ontwikkelingsstrategieën. De Lokale Ontwikkelingsstrategieën zijn in september 2023 goedgekeurd. Inmiddels hebben er wijzigingen in de strategieën plaatsgevonden om de uitvoering mogelijk te maken. De aangepaste strategieën zijn opnieuw goedgekeurd door Gedeputeerde Staten. Ook zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd in de overkoepelende Regeling Europese Landbouwsubsidies Zuid-Holland, onder andere zodat provincies subsidie voor samenwerking voor integrale gebiedsontwikkeling beschikbaar kunnen stellen. Ook is het mogelijk gemaakt voor LEADER gebieden om voorbereidingskosten subsidiabel te stellen. Deze besluiten zijn vastgesteld in kader van het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid ter uitvoering van het Nationaal Strategisch Plan in Zuid-Holland.
19 maart 2024
Door de Partij van de Dieren is op 25 januari 2024 schriftelijke vragen gesteld over Leenheerenpolder. De vragen gaan over de begrenzing van Natura 2000 gebied en de voortgang en invloed van de plannen in de Leenherenpolder. De Leenheerenpolder maakt onderdeel uit van het Natura 2000-gebied Haringvliet en daarmee ook van het Natuur Netwerk Nederland. Het gebied wordt ingericht als zoetwatergetijdennatuurgebied. De provincie is als eigenaar van de gronden verantwoordelijk voor de juiste inrichting op basis van de natuurdoelen van het Natura 2000-gebied Haringvliet. Provinciale Staten van de Provincie Zuid-Holland worden via de begrotingscyclus op de hoogte gehouden van de voortgang van de realisatie van het NNN waar de Leenheerenpolder deel vanuit maakt.
19 maart 2024
Het College van Gedeputeerde Staten informeert Provinciale Staten middels een brief over het gesprek dat zij op 12 maart jl. hebben gehad met demissionair minister De Jonge over de samenwerkingsafspraken Wonen.
15 maart 2024
Het ontwerp-Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) heeft ter inzage gelegen. In deze periode had eenieder de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen. Door de terinzagelegging konden ideeën en opvattingen over het NPLG uit de samenleving worden opgehaald. Gezien het belang van het ontwerp-NPLG voor de provinciale gebiedsprogramma’s landelijk gebied, hebben provincies besloten om via het IPO een gezamenlijke zienswijze in te dienen. De zienswijze kent drie onderdelen; positie van provincies ten opzichte van het NPLG, risico’s die voortvloeien uit de complexiteit van het NPLG en de haalbaarheid, uitvoerbaarheid en uitlegbaarheid van het NPLG. In de zienswijze zijn ook provincie specifieke punten opgenomen. Gedeputeerde Staten biedt de interprovinciale zienswijze op het ontwerp-NPLG met een brief aan Provinciale Staten aan. In deze brief accentueert Gedeputeerde Staten een aantal punten die zij nadrukkelijk over het voetlicht willen brengen.
12 maart 2024
Tot nu toe was de Provincie Zuid-Holland verplicht een Provinciale Adviescommissie Leefomgeving (PAL) te hebben. Met de invoering van de Omgevingswet vervalt die verplichting als omschreven in de Wet Milieubeheer. Daarom heeft Gedeputeerde Staten de meerwaarde van de PAL heroverwogen. Daaruit blijkt dat de Provincie al tal van kritische adviezen en scherpe onderzoeken krijgt. Dit gebeurt onder andere door Kennis Zuid-Holland en het eigen onderzoeksbudget van de fracties in Provinciale Staten. Ook zullen een aantal taken, zoals de lunchlezingen en de Waterman-Lezing, voortaan door de ambtelijke organisatie worden voortgezet.
12 maart 2024
Volt, CU, SP en D66 hebben vragen gesteld naar aanleiding van berichtgeving in de media over drinkwatertekorten in de provincie Zuid-Holland. Ze vragen of GS voldoende doet om een drinkwatercrisis te voorkomen. GS antwoordt dat de provincie nauw samenwerkt met de drie Zuid-Hollandse drinkwaterbedrijven. Dat gebeurt op het gebied van vergunningverlening, zodat de productie van drinkwater groter kan worden, en bij het zoeken naar nieuwe drinkwaterbronnen voor de toekomst. Ook antwoordt GS dat de provincie samenwerkt met verschillende partners aan een actieprogramma beschikbaarheid drinkwaterbronnen in 2030 en aan een nationaal plan van aanpak voor drinkwaterbesparing.
12 maart 2024