Deel dit op
Op deze pagina vind je de besluiten van Gedeputeerde Staten sinds 1 januari 2017, inclusief de toelichting en de bijlagen. Zo kun je nagaan welke besluiten het college heeft genomen en waarom.
De besluiten van Provinciale Staten vind je in het Stateninformatiesysteem.
De publicaties op deze pagina zijn uitsluitend informatief; ze zijn geen officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht of Provinciewet. Je kunt er geen rechten aan ontlenen.
Woo-verzoeken: Bekijk de informatie over informatieverzoek Wet open overheid.
Huidige resultaten: 4241-4250
Zuid-Holland is rijk aan monumentale gebouwen. Deze rijksmonumenten vertellen het verhaal van Zuid-Holland en verlenen kwaliteit en identiteit aan hun omgeving. De provincie Zuid-Holland houdt de monumenten in stand door restauratie te stimuleren en leegstand te voorkomen door middel van herbestemming. De provincie verleent hiervoor subsidie in het kader van de Subsidieregeling restauratie rijksmonumenten Zuid-Holland 2013. Met deze regeling wordt ook subsidie verstrekt voor maatregelen die de toegankelijkheid van het monument vergroten en bijdragen aan de verduurzaming van het monument, om zodoende de herbestemming van monumenten te bevorderen. Gesubsidieerde monumenten zouden voor iedereen zoveel mogelijk toegankelijk moeten zijn. Gedeputeerde Staten hebben besloten om de paragraaf herbestemming van de subsidieregeling restauratie rijksmonumenten Zuid-Holland 2013 te wijzigen om de publieke toegankelijkheid van de monumenten meer te waarderen. Om de monumenten goed te beleven is de publieke toegankelijkheid essentieel. Met de wijziging van de subsidieregeling dienen de monumenten minimaal 30 dagen per jaar geopend te zijn voor het publiek.
7 november 2017
De gemeente Delft heeft voor haar vernieuwde centrum ('Nieuw Delft') een bodemenergieplan laten opstellen, waarin zowel open als gesloten bodemenergiesystemen (voor warmte-koude opslag) zijn gepland. Aangezien de gemeente de vergunningen voor de gesloten systemen verleend, heeft zij het plan vastgesteld voor zover het op gesloten systemen betrekking heeft. De provincie is bevoegd gezag voor het verlenen van vergunningen voor zogenoemde open bodemenergiesystemen. Door deze systemen wordt energie eerst in het bodemwater opgeslagen, die dan later weer aan dit water wordt onttrokken om gebruikt te worden voor het verwarmen dan wel koelen van grote gebouwen (zoals ziekenhuizen, scholen, bibliotheken, kantoren). In een bodemenergieplan (in dit geval Nieuw Delft) kunnen door een planmatige aanpak in een gebied meer systemen worden aangelegd, dan zonder een dergelijke aanpak het geval zou zijn. Hierdoor kan door meer eigenaren een economisch voordeel worden behaald. Bovendien kan, in vergelijking met een traditionele fossiele energievoorziening, een sterke afname van de CO2-uitstoot worden gerealiseerd (milieuvoordeel). Bij het verlenen van vergunningen voor open bodemenergiesystemen in het plangebied zal rekening met het bodemenergieplan worden gehouden.
7 november 2017
De gemeente Lansingerland wil op de locatie Prisma/Bleizo en Overbuurtsche polder tenminste 12 megawatt aan windenergie realiseren. De provincie is normaliter bevoegd gezag voor het verlenen van de omgevingsvergunning, maar kan op grond van de Electriciteitswet die bevoegdheid overdragen aan de gemeente. Daarvan maken Gedeputeerde Staten nu gebruik, waardoor de gemeente de benodigde procedures zelf kan afhandelen. Dit wordt vastgelegd in een overeenkomst tussen gemeente en provincie.
7 november 2017
Om de energietransitie te versnellen werkt de provincie via de energieagenda aan het versnellen van het gebruik en de winning van geothermie. Met onze partners Dutch Association Geothermal Operators (DAGO), EBN B.V., Eneco Warmte en Koude b.v., gemeente Westland, HVC en Hydreco GeoMEC B.V., is gesproken over het bundelen van kennis en kunde met betrekking tot geothermie. Het gaat daarbij onder meer over het gezamenlijk ontwikkelen van een visie op de optimale ontwikkeling van geothermie in Zuid-Holland en deze visie te concretiseren in plannen om aardwarmte systematisch, maatschappelijk verantwoord en veilig te winnen. Op 9 november 2017 heeft Han Weber namens de provincie de overeenkomst ondertekend op het congres "Energietransitie en Geothermie" van de gemeente Westland.
7 november 2017
Gedeputeerde Staten(GS) hebben de beantwoording van de Statenvragen 3340 van het CDA met betrekking tot het transport in uitvoering RijnlandRoute vastgesteld. Het gaat daarbij onder meer over vragen welke afspraken met de aannemerscombinatie Comol5 zijn gemaakt om de overlast voor de omgeving te minimaliseren en de verkeersdoorstroming op de N44 en A44 zo min mogelijk te belemmeren. GS geven aan dat in het contract met Comol5 afspraken zijn gemaakt om hinder voor omgeving en voor het verkeer zoveel mogelijk te beperken. Enkele voorbeelden hiervan zijn het zo veel mogelijk gebruik maken van de stilst mogelijke funderingstechniek, zo veel mogelijk vervoer over water en daarmee de doorstroming op de wegen zo min mogelijk te belemmeren en op locaties plaatsen van geluid- en zichtschermen tijdens de werkzaamheden. Voor de uitvoering van de werkzaamheden onderhoudt Comol5 met de omgeving over werkzaamheden in het gebied. Het onderhouden van contacten met ondernemers(verenigingen) en omwonenden zijn hier voorbeelden van.
7 november 2017
In Zuid-Holland werken we samen met onze partners aan een gezond(er) en veilig(er) leefmilieu. Dit doen we onder andere door vooruitstrevend in te zetten op de uitvoering van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). Via twee sporen wordt door Gedeputeerde Staten ingezet om de uitvoering van provinciale VTH taken te versterken, namelijk in het programma Impuls VTH en de structurele doorontwikkeling van de VTH taken. In de brief aan Provinciale Staten geven we kort een overzicht van onze inspanningen en bereikte resultaten tot op heden.
7 november 2017
Gedeputeerde Staten hebben de beantwoording van de statenvragen 3334 van D66 met betrekking tot 'zeer zorgwekkende stoffen in Zuid-Holland' vastgesteld. In de beantwoording wordt ingegaan op het juridisch kader en het beleid en de beleidsontwikkelingen rondom zeer zorgwekkende stoffen. Verder wordt de meerjarenaanpak van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland om de emissie van zeer zorgwekkende stoffen terug te dringen toegelicht en wordt de relatie tussen de provinciale aanpak en het landelijke en Europese stoffenbeleid beschreven.
7 november 2017
De provincie Zuid-Holland stelt 575.000 euro aan POP-3 subsidie beschikbaar voor kennisoverdracht aan landbouwers voor de verbetering van de waterkwaliteit. Het realiseren van mooi en schoon water is één van de kernopgaven van het provinciaal waterplan. De provincie Zuid-Holland stelt 550.000 euro aan POP-3 subsidie beschikbaar aan jonge landbouwers voor het doen van duurzame investeringen in de agrarische onderneming. De provincie Zuid-Holland stelt, vanwege het grote aantal ingediende subsidieaanvragen, 1,3 miljoen euro extra aan POP-3 subsidie beschikbaar voor samenwerkingsprojecten voor innovaties in de grondgebonden landbouw. De regels in de Uitvoeringsregeling POP-3 Zuid-Holland voor het in samenwerking aanvragen van subsidies zijn gewijzigd.
7 november 2017
Dit voorjaar heeft de provincie een proces opgestart voor onder andere de openbare verkoop van grond in de Crezeepolder en de polder Nieuw Lekkerland. Met de verkoop regelt de provincie ook het duurzaam beheer van deze gebieden, die alle deel uitmaken van het Natuurnetwerk Nederland. Helaas is nu gebleken dat er in dit verkoopproces intern procedurele fouten zijn gemaakt. In het belang van een zorgvuldige procedure hebben Gedeputeerde Staten daarom besloten de inschrijving voor de Crezeepolder en de polder Nieuw Lekkerland niet te gunnen en het proces na wijzigingen over te doen. Het streven is om zo mogelijk in het eerste kwartaal van 2018 een nieuwe verkoopprocedure voor de Crezeepolder te starten. Aankondigingen hiervoor zullen via de provinciale website en lokale media worden gedaan. Omdat er voor Nieuw Lekkerland maar één inschrijver voldeed aan de gestelde eisen zal met deze aanbieder verder een gesprek volgen.
7 november 2017
Gedeputeerde Staten hebben de beantwoording van de statenvragen met betrekking tot problemen bij de jeugdzorg in Zuid-Holland Zuid vastgesteld. De vragen zijn door de fractie van GroenLinks gesteld naar aanleiding van een artikel in het tijdschrift Binnenlands Bestuur van 3 oktober met als titel 'Chaos jeugdzorg loop uit de hand'. Uit dit artikel blijkt dat twee instellingen de door de regio Zuid-Holland-Zuid geboden vergoedingen voor 2018 te laag vinden om goede kwaliteit van zorg te bieden. Hierdoor zou het voor veel kinderen met een zorgvraag onduidelijk zijn of zij vanaf 2018 hun vertrouwde jeugdzorgbeschermer kunnen houden. De vragen gaan over de rol van de provincie als financieel toezichthouder en bewaker van de kwaliteit van het lokaal bestuur in Zuid-Holland. In de beantwoording is aangegeven dat de rol van de provincie beperkt is, omdat bij de decentralisatie van het sociaal domein de primaire verantwoordelijkheid van onder andere de jeugdzorg is belegd bij de gemeenten, met het Rijk als stelselverantwoordelijke. Uiteraard heeft de provincie wel een rol wanneer er concrete signalen zijn dat de kwaliteit van het lokaal bestuur in het geding komt. Dat vereist dan per geval een kwalitatieve analyse.
7 november 2017