De commissie KNM vergadert woensdag 30 juni om 13.00 uur over voorjaarsnota en kadernota met behulp van Microsoft Teams. Via https://pzh.notubiz.nl/ kunnen belangstellenden de vergadering rechtstreeks en integraal volgen. Ook het inspreekrecht blijft bestaan.
Insprekers kunnen zich nog tot 12.00 uur de dag voorafgaand aan de vergadering melden bij de commissiegriffier.
De contactgegevens van de commissiegriffier staan op de agenda van de betreffende vergadering. Die kunt u in de kalender vinden. De insprekers worden als deelnemer aan de vergadering toegevoegd zodat zij digitaal kunnen inspreken of zij kunnen hun bijdrage schriftelijk indienen bij de commissiegriffier.
De procedurevergadering wordt zoveel mogelijk schriftelijk afgehandeld. Dit betekent dat Statenleden van tevoren bij de commissiegriffier doorgeven waarbij zij willen afwijken van de agenda. Ter vergadering zullen alleen die onderwerpen aan bod komen die afwijken van de voorstellen op de agenda.
Voorjaarsnota 2021
De Voorjaarsnota is een bijstelling van de Begroting 2021 op basis van (recente) ontwikkelingen. Het gaat dus om de stand van zaken van het huidige jaar.
In de Statencommissie Klimaat, Natuur en Milieu worden de volgende ambities en doelen uit de Voorjaarsnota besproken:
Ambitie 5 Versterken natuur in Zuid-Holland
Beleidsdoel 5-1: Gezonde natuur
Beleidsdoel 5-2: Toekomstbestendige landbouw
Beleidsdoel 5-3: Leven met water
Ambitie 7 Een gezond en veilig Zuid-Holland
Beleidsdoel 7-1: Bevorderen verbetering milieukwaliteit en gezondheid
Beleidsdoel 7-2: Gezonde en bewegingsvriendelijke leefomgeving
Beleidsdoel 7-3: Klimaatbestendig Zuid-Holland, opgewassen tegen de effecten van klimaatverandering en bodemdaling
De commissie brengt een advies uit ten behoeve van de besluitvorming in Provinciale Staten op 14 juli 2021.
Kadernota 2022-2025
De Kadernota 2022-2025 gaat in op de vraag hoe de provincie er in financiële zin voorstaat en geeft de kaders aan waarbinnen de Begroting 2022 wordt opgesteld. Het college blikt vooruit op de ambities in de tweede helft van deze periode en de periode daarna. Deze Kadernota bevat een schets van de prioritaire opgaven met doorwerking in de komende 2, 6 en 15 jaar. In de Statencommissie Klimaat, Natuur en Milieu worden de volgende ambities en doelen uit de Kadernota besproken:
Ambitie 5 Versterken natuur in Zuid-Holland
Beleidsdoel 5-1: Gezonde natuur
Beleidsdoel 5-2: Toekomstbestendige landbouw
Beleidsdoel 5-3: Leven met water
Ambitie 7 Een gezond en veilig Zuid-Holland
Beleidsdoel 7-1: Bevorderen verbetering milieukwaliteit en gezondheid
Beleidsdoel 7-2: Gezonde en bewegingsvriendelijke leefomgeving
Beleidsdoel 7-3: Klimaatbestendig Zuid-Holland, opgewassen tegen de effecten van klimaatverandering en bodemdaling
De commissie brengt een advies uit ten behoeve van de besluitvorming in Provinciale Staten op 14 juli 2021 over de thema’s uit de Kadernota die de Statencommissie Klimaat, Natuur en Milieu betreffen.
Soortenbeleid
Sinds 2017 zijn provincies, door de invoering van de wet natuurbescherming, verantwoordelijk voor het natuurbeleid. In de vorige bestuursperiode is een eerste stap gezet met het opstellen van de Visie Rijke Groenblauwe Leefomgeving. Dit beleid bestaat uit veel onderdelen, waaronder soortenbescherming, faunabeheer en exotenbestrijding. Deze onderwerpen liggen sterk in elkaars verlengde en hangen met elkaar samen.
Omdat dit een nieuw onderwerp is voor de Provincie heeft oud Gedeputeerde Bom - Lemstra voorgesteld om met de commissie in gesprek te gaan over dit onderwerp.
Initiatiefvoorstel PvdD Kleine marterachtigen van de vrijstellingslijst
De Partij voor de Dieren heeft in februari 2021 een initiatiefvoorstel ingediend om kleine marterachtigen van de provinciale vrijstellingslijst te halen. Op verzoek van de Partij voor de Dieren is deze bespreking gepland tijdens dezelfde vergadering als de bespreking van het soortenbeleid.
Onder kleine marterachtigen vallen onder andere de bunzing, hermelijn en de wezel. Belangrijkste redenen om dit te doen is enerzijds de kwetsbaarheid of gevoeligheid van deze soorten in Zuid-Holland en anderzijds hun belang in de Zuid-Hollandse natuur. Deze soorten worden gezien als een indicator voor een gezond (lokaal) natuurlijk systeem. Partij voor de Dieren stelt daarom voor de kleine marterachtigen van de provinciale vrijstellingslijst te halen en de Omgevingsverordening Zuid-Holland daarop aan te passen.
Aan de commissie wordt gevraagd een advies te formuleren voor Provinciale Staten over het initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren.