De commissie RWE vergadert woensdag 26 mei om 14.00 uur over de Bestuurlijke Overeenkomst ontwikkeling Middengebied Zuidplaspolder, Huisvesting Arbeidsmigranten en de jaarstukken 2020
met behulp van Microsoft Teams. Via de webcast kunnen belangstellenden de vergadering rechtstreeks en integraal volgen. Ook het inspreekrecht blijft bestaan.
Insprekers kunnen zich als gebruikelijk tot 48 uur van te voren aanmelden bij de commissiegriffier. De contactgegevens van de commissiegriffier staan op de agenda van de betreffende vergadering. Die kunt u in de kalender vinden. De insprekers worden als deelnemer aan de vergadering toegevoegd zodat zij digitaal kunnen inspreken of zij kunnen hun bijdrage schriftelijk indienen bij de commissiegriffier.
De procedurevergadering wordt zoveel mogelijk schriftelijk afgehandeld. Dit betekent dat Statenleden van tevoren bij de commissiegriffier doorgeven waarbij zij willen afwijken van de agenda. Ter vergadering zullen alleen die onderwerpen aan bod komen die afwijken van de voorstellen op de agenda.
Bestuurlijke Overeenkomst ontwikkeling Middengebied Zuidplaspolder
In het provinciaal Omgevingsbeleid is de Zuidplaspolder opgenomen als strategische, duurzame reservering voor woningbouw. De plannen voor grootschalige woningbouw in de Zuidplaspolder dateren al van voor 2004. In 2004 is de Zuidplaspolder door de Rijksoverheid aangewezen als woningbouwlocatie in de Nota Ruimte.
Daarna zijn provincie en gemeenten gestart met planvorming en grondverwerving. Om hier uitvoering aan te kunnen geven is in 2004 door gemeenten en provincie de Grondbank RZG Zuidplas opgericht. Op dit moment zijn de deelnemers: provincie Zuid-Holland (40%) en de gemeenten Rotterdam (40%), Zuidplas (9%), Gouda (6%) en Waddinxveen (5%).
In de afgelopen 17 jaar is er veel ontwikkeld in de Zuidplaspolder: er zijn bedrijventerreinen gerealiseerd (rondom de A12), de provincie heeft de Moordrechtboog aangelegd en er zijn woningen gebouwd grenzend aan de bestaande dorpen (zoals bij Zevenhuizen-Zuid). De ontwikkeling van woningbouw in het Middengebied van de Zuidplaspolder (grofweg omgrensd door de N219, de spoorlijn Den Haag – Gouda en de A20) is echter nog steeds niet van de grond gekomen.
In de afgelopen 1,5 jaar is intensief samengewerkt tussen de gemeente Zuidplas en de Grondbank wat heeft geresulteerd in een Bestuurlijke Overeenkomst Middengebied Zuidplaspolder. In deze overeenkomst zijn afspraken opgenomen over de integrale ontwikkeling van het Middengebied van de Zuidplaspolder en raakt aan vele, publiekrechtelijke belangen van de provincie. Daarnaast spelen er ook nog privaatrechtelijke belangen van de provincie als gevolg van haar deelname aan de Grondbank en vanwege de verkoop van provinciale gronden in het gebied. In de brief van GS worden al deze belangen kort toegelicht.
Het vaststellen van deze overeenkomst is een bevoegdheid van Gedeputeerde Staten. GS leggen deze overeenkomst wel aan de commissie voor om wensen en bedenkingen kenbaar te kunnen maken. Er wordt dus geen besluit gevraagd van Provinciale Staten.
De overeenkomst wordt ook door de gemeente Zuidplas en de overige deelnemers aan de Grondbank, de gemeenten Rotterdam, Gouda en Waddinxveen, aan de desbetreffende gemeenteraden voorgelegd. Tevens wordt het Masterplan voor het Middengebied van de Zuidplaspolder ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad van Zuidplas.
Na bespreking in de Statencommissie Ruimte, Wonen en Economie en alle betrokken gemeenteraden, zal de overeenkomst indien en waar nodig, worden aangepast en vastgesteld door GS, het college van B&W van Zuidplas en het Dagelijks Bestuur van de Grondbank, waarna deze ondertekend zal worden. De planning is dat de ondertekening begin juni 2021 kan plaatsvinden zodat daarna gestart kan worden met de uitvoering van deze overeenkomst.
In deze vergadering geeft de commissie haar wensen en bedenkingen aan over de Bestuurlijke Overeenkomst Middengebied Zuidplaspolder.
Huisvesting Arbeidsmigranten
De motie 951 ‘Onmenselijke woonomstandigheden arbeidsmigranten’ is door Provinciale Staten aangenomen. Met het behandelvoorstel, de aanbevelingen uit het rapport van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten en de uitkomsten van het congres over de huisvesting van arbeidsmigranten kan het onderwerp nu worden besproken in de commissie.
Gedeputeerde Staten hebben in de notitie 'Opbrengst Programma huisvesting arbeidsmigranten 2019-2021’ aanbevelingen gedaan.
De commissie spreekt over de notitie 'Opbrengst Programma huisvesting arbeidsmigranten 2019-2021'. Daarnaast adviseert de commissie of PS motie 951 al dan niet als afgehandeld te beschouwen.
Jaarstukken 2020
In de jaarstukken legt het college van GS verantwoording af over zowel het beleid (doelen en prestaties) als de financiën (rekeningresultaat en balans). Het rekeningresultaat over 2020 is € 40,8 miljoen positief, € 24,1 miljoen hiervan is beklemd.
PS oefenen hun controlerende rol uit met de bespreking en vaststelling van de Jaarstukken.
Doel van de bespreking in de commissie is een advies formuleren ten behoeve van de besluitvorming in PS op 16 juni 2021 ten aanzien van de volgende ambities en doelen uit de Jaarstukken:
Ambitie 4 Een concurrerend Zuid-Holland
- Beleidsdoel 4-1 Innovatie: richting duurzaam en digitaal
- Beleidsdoel 4-2 Creëren van een rijk vestigingsklimaat
Ambitie 6 Sterke steden en dorpen in Zuid-Holland
- Beleidsdoel 6-1 Voldoende juiste woningen op de juiste plek
- Beleidsdoel 6-2 Vitaliteit en kwaliteit in de leefomgeving
- Beleidsdoel 6-3 Afspraken met regio’s