Provinciale Staten stellen jaarstukken vast, stemmen in met vermindering aantal geborgde zetels waterschappen, stellen een burgerberaad in en nemen besluiten over warmte
Provinciale Staten vergaderden op 15 juni. Op de agenda stonden onder meer de jaarstukken, vermindering van het aantal geborgde zetels bij de waterschappen, burgerberaad en warmte.
Minder geborgde zetels waterschappen
Provinciale Staten hebben besloten om het aantal geborgde zetels in het algemeen bestuur van Waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap van Rijnland, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en Hoogheemraadschap van Delfland terug te brengen van 9 naar 7. Amendement 721 van Ja21 is aangenomen, wat betekent dat de vermindering van het aantal geborgde zetels ten laste komt van de categorie bedrijven. Daarmee is het aantal geborgde zetels voor de categorieën natuur en ongebouwd gelijk gebleven en is het aantal zetels voor de categorie ingezetenen met twee toegenomen.
Voor Hoogheemraadschap Rijnland geldt dat de vermindering van het aantal geborgde zetels pas definitief is als de provincie Noord-Holland een gelijkluidend besluit heeft genomen. Het proces dat geleid heeft tot vermindering van het aantal geborgde zetels bij waterschappen in Zuid-Holland is gestart in 2021 toen Provinciale Staten een initiatiefvoorstel van PvdA hiertoe hebben aangenomen.
Jaarstukken aangenomen
Een grote meerderheid van Provinciale Staten stelde de jaarstukken 2021 vast. Tegen stemden Forum voor Democratie, PVV en Ja21.
In totaal werden er drie moties aangenomen, allen op het gebied van participatie. Met motie 1089 van PvdA werd het college verzocht om jaarlijks een begrotingsdag te organiseren en motie 1092 van Denk riep het college op om te verkennen of in 2023 een hybride verantwoordingsdag georganiseerd kan worden. De derde motie die werd aangenomen was die van het CDA. In motie 1090 vroeg de fractie aan het college om, samen met Provinciale Staten, in gesprek te gaan met de initiatiefnemers van het Driestarcollege te Gouda en Wolfert College te Rotterdam over de organisatie van een Provinciale Projectdag op scholen in het Voortgezet Onderwijs en MBO-scholen.
Kaderstellende bespreking dichtheden bij woningbouwplannen
Provinciale Staten was in grote lijnen enthousiast over de aangeboden gespreksnotitie. Gesproken werd over verbetering kwaliteit leefomgeving, dubbel ruimtegebruik, groen en oog houden voor maatwerk. De motie die de ChristenUnie-SGP en SP samen hadden voorbereid werd uiteindelijk niet ingediend. Dankzij de toezegging van Gedeputeerde Koning om bij toekomstige voorstellen over verdichting en leefomgeving voor de terinzagelegging aan te geven hoe de participatie is vormgegeven en, indien al bekend, wat de uitkomsten zijn. Dit was voor de fracties voldoende om de motie niet in te dienen.
Burgerberaad Provincie Zuid-Holland
GroenLinks diende motie 1094 ’Eerste Burgerberaad Zuid-Holland’ in. Eerder was er in Provinciale Staten tijdens een ronde tafelgesprek gesproken over de inzet van een burgerberaad. De motie van GroenLinks kon op veel steun rekenen. Het college wordt gevraagd om in de periode juli 2022 – februari 2023 een burgerberaad te organiseren. D66 pleitte met motie 1095 ‘jongeren zijn ook burgers’ voor de waarborging van jongeren in dit proces. Deze motie kreeg onvoldoende steun.
WLQ+ en verkoop WbR
Provinciale Staten hebben ingestemd met het convenant met het Rijk en Gasunie over de aanleg van een warmteleiding tussen de WLQ en de Leidse regio (WLQ+) en met de lijst van voorwaarden (term sheet) met Vattenfall Warmte en de gemeente Rotterdam over de overdracht van de aandelen in Warmtebedrijf Holding B.V. en reserveren hiervoor een bedrag van € 20,1 mln. Tegen stemden Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie, JA21, PVV en Groep Otten.
Amendement 722 van DENK behaalde een meerderheid. Met dit amendement wilde DENK voorkomen dat de middelen binnen hetzelfde doel in de Begroting voor iets anders kunnen worden ingezet.
Moties vreemd aan de orde
Forum voor Democratie dienden drie moties vreemd aan de orde in.
Motie 1099 om boeren niet te onteigenen in het kader van het stikstofbeleid haalde het niet. Dat gold ook voor motie 1079 waarin werd gevraagd om de website van provincie Zuid-Holland te zetten dat de Provinciale Staten van Zuid-Holland de situatie van de mensenrechten van de Chinese bevolking ten zeerste betreuren en dat er op provinciaal niveau heroverweging plaatsvindt ten aanzien van bestaande (handels)relaties. Motie 1098 over het per direct verwijderen van de Oekraïense vlag totdat dit onderwerp besproken is in Provinciale Staten en hierover gestemd is, haalde het ook niet.
In memoriam Hubert Fermina, vertrek Statenlid van Hunnik en installatie Statenlid Van Gerven
Aan het begin van de vergadering stonden Provinciale Staten stil bij het overlijden van oud-Statenlid Hubert Fermina. Fermina was Statenlid van 1986 tot 1990 namens D66.
Afscheid werd genomen van vertrekkend Statenlid Anneloes van Hunnik van GroenLinks. Van Hunnik, die onlangs wethouder is geworden in de gemeente Altena, was sinds april 2015 lid van Provinciale Staten en was de laatste jaren fractievoorzitter. Als opvolger van Van Hunnik werd Nol van Gerven geïnstalleerd als nieuw Statenlid voor GroenLinks.
Insprekers
Aan het begin van de vergadering was er ruimte voor de insprekers. Vier personen spraken in naar aanleiding van het Statenvoorstel over de geborgde zetels van de waterschappen. Twee insprekers spraken in over WLQ plus en de verkoop van het warmtebedrijf Rotterdam. Zij pleitten tegen het voorgestelde besluit om de warmteleiding aan te leggen.