Provinciale Staten vergaderden op 1 februari onder meer over de Vlietzone, het IPO en de gedragscode voor de commissaris van de Koning en de gedeputeerden.
Toekomstbeeld Vlietzone
De afgelopen jaren heeft de provincie samen met de gemeenten Rijswijk, Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Leiden, de hoogheemraadschappen Delfland en Rijnland, de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en vele stakeholders in het gebied aan deze opgave gewerkt. Het resultaat van deze samenwerking is nu klaar in de vorm van het Toekomstbeeld Vlietzone.
In de Statenvergadering werd ingesproken op dit onderwerp door de Vereniging Houdt Vlietrand Groen. In het debat dat volgde werden een drietal moties ingediend. De moties van het CDA die gingen over de regierol van de provincie en de recreatieve ruimte rond de Vliet werden aangenomen. De motie over het Behoud en versterking van biodiversiteit toekomstbeeld Vlietzone van PvdD kon niet op een meerderheid rekenen. Gedeputeerde Koning zegde verder toe in de voorfase van gesprekken met gemeenten over ruimtelijke ontwikkelingen het Toekomstbeeld als uitgangspunt te nemen. Bij voorstellen aan de Staten zal het college altijd proactief melden als het voorstel in strijd is met het Toekomstbeeld.
IPO
Het interprovinciaal overleg IPO, heeft in kaart laten brengen wat er nodig is om als vereniging slagvaardig en efficiënt te kunnen handelen en optreden. Het adviesrapport “Naar Meer Slagvaardigheid” dat het resultaat was van dit onderzoek, stond op de agenda van de vergadering van Provinciale Staten. In het rapport staan een aantal scenario’s voor de toekomst van het IPO: geen grote organisatorische wijzingen of statutenwijziging (scenario 0), geen structuuraanpassingen waarvoor fundamentele statutenwijziging nodig is (scenario 1), fundamentele herziening, inclusief statutenwijziging (scenario 2) en IPO opnieuw opbouwen via andere samenwerkingsvormen (scenario 3).
Verschillende partijen gaven aan dat breed gekeken moet worden naar de scenario’s. Ook werd door een aantal partijen benadrukt dat het goed is om te kijken naar de kosten van het IPO en de begroting niet ongebreideld te laten groeien.
De motie “vernieuwing IPO” van de VVD kon rekenen op een meerderheid binnen Provinciale Staten. In de motie werd het college onder meer verzocht in het IPO te bepleiten dat het IPO wordt hervormd aan de hand van de scenario’s 1, 2 of 3 en te verkennen op haalbaarheid.
De motie “IPO naar de kerntaken” van JA21 werd verworpen. In die motie werd het college gevraagd ieder platform te gebruiken om het IPO weer terug te brengen naar haar kerntaken, en zich daartoe te beperken.
Geactualiseerde gedragscode integriteit commissaris van de Koning en gedeputeerden provincie Zuid-Holland 2022
Provinciale Staten hebben de Gedragscode Integriteit Commissaris van de Koning en Gedeputeerden Provincie Zuid-Holland 2022 vastgesteld. Alle fracties stemden voor.De gedragscode bevat gedragsnormen en regels over de procedures die de transparantie van het handelen van politieke ambtsdragers en van de besluitvorming over de normen en naleving van de normen vergroten. Zij vormt een beoordelingskader en leidraad bij twijfel, vragen en discussies.
Ook het amendement “Grensoverschrijdend gedrag onderdeel integriteit” van de PvdA werd aangenomen.
Moties vreemd aan de orde
JA21 diende een Motie vreemd aan de orde in met de titel “Schaatscentrum De Uithof”. De fractie vroeg het college om proactief in contact te treden met directie, gemeenten, KNSB en sponsors die al gezamenlijk overleggen over een doorstart van het onderdeel ijsbaan van het Uithofcomplex en onderzoek te doen naar financiële middelen in het Provinciebudget. De Motie kon niet op een meerderheid rekenen en werd verworpen.
PvdA diende een motie in over Onafhankelijke informatievoorziening Second Opinion over proces vakantievilla’s Vlietland. Gedeputeerde koning gaf aan de gemeente Leidschendam/ Voorburg deze avond nog een spoeddebat hierover heeft en de uitkomst daarvoor mogelijk bepalend is voor de stemming. Zodoende kozen de indieners er voor de motie nog niet in stemming te brengen en deze vooralsnog aan te houden.
In de motie Stop antisemitisme van ChristenUnie&SGP werd het college opgeroepen met een voorstel te komen hoe de provincie kan bijdragen aan het bevorderen van educatie over de Holocaust en kan bijdragen aan bewustwording en het terugdringen van antisemitisme. Meerdere partijen gaven aan de motie op te vatten als een motie tegen elke vorm van discriminatie en de motie als zodanig te steunen. De motie werd unaniem aangenomen.
In de motie “Leg privéjets aan banden” die SP indiende werd het College onder meer verzocht om bij het Rijk te pleiten voor het invoeren van een belasting op het kerosineverbruik van privévluchten. De motie werd verworpen.
Mondelinge vragen
ChristenUnie&SGP stelde mondelinge vragen over het toekomstige hoogspanningstracé bij de Biesbosch/Molenlanden. Ook stelde deze fractie mondelinge vragen over de bevrijdingsfestivals in Den Haag en Rotterdam. De PvdA stelde mondelinge vragen over de energietoeslag door gemeenten.