Staatssecretaris Gräper maakt kennis met cultuur voor iedereen in Zuid-Holland
Demissionair Staatssecretaris Fleur Gräper heeft afgelopen woensdag kennisgemaakt met het diverse aanbod aan cultuur in onze provincie. Zij ging in gesprek met diverse cultuurinstellingen en kreeg meer te horen over het cultuuronderwijs in Zuid-Holland.
Op het programma stond een bezoek aan de Goudse Schouwburg (Gouda) en samen met gedeputeerde Meindert Stolk bezocht zij het Jeugdtheaterhuis (Alphen aan den Rijn) en basisschool Ter Does (Hoogmade). Met dit bezoek hebben wij de staatssecretaris kunnen laten zien dat de provincie zich samen met haar cultuurpartners proactief inzet voor een divers en goed gespreid cultuuraanbod in Zuid-Holland. Betrokkenen hebben ook met elkaar besproken dat wij dat niet alleen kunnen, maar dat steun vanuit het Rijk daarbij ook onontbeerlijk blijft.
Staatssecretaris Gräper over kunst en cultuur
Fleur Gräper: “Kunst en cultuur is voor jongeren heel belangrijk en dat weten ze in Zuid-Holland! Zo geeft de Goudse Schouwburg gratis workshops rap, spoken word en dans voor scholieren. Mooi ook om te zien hoe hier met de Theaterdelta een unieke samenwerking is ontstaan tussen schouwburgen van Dordrecht, Gouda en Leiden. Bij Jeugdtheaterhuis maakte ik kennis met een organisatie die zich inzet om jongeren te laten deelnemen aan cultuur. De jongeren konden mij bovendien nog wat handige tips geven over optreden in het openbaar. Scholen zoals basisschool Ter Does in Hoogmade zetten zich in om cultuureducatie een stevige plek te geven in het onderwijsprogramma. Mooi om te zien hoe Kunstgebouw met hun online dashboard ‘Cultureel Z-H in kaart’ het cultuurlandschap inzichtelijk weet te maken.”
Goudse Schouwburg
In de Goudse Schouwburg sprak Fleur Gräper met de drie directeuren van de Goudse Schouwburg, Kunstmin uit Dordrecht en de Leidse Schouw-Stadsgehoorzaal. De staatssecretaris woonde hier ook een spetterend optreden bij van een aantal jongeren uit het project Express Yourself. In gesprek met de staatssecretaris gaven zij ook aan dat meedoen aan cultuur een belangrijke bijdrage levert aan het ontwikkelen van vaardigheden en de keuzes die je in de verdere leven maakt.
Bovengenoemde cultuurinstellingen zijn onlangs een mooie samenwerking aangegaan binnen het initiatief Theaterdelta, waarmee een divers en gespreid cultuuraanbod ontstaat. Vanuit het Themafonds Cultuurparticipatie Zuid-Holland bestaat de mogelijkheid hier een geldelijke bijdrage voor aan te vragen.
Jeugdtheaterhuis
Vervolgens werd een bezoek gebracht aan Jeugdtheaterhuis in Alphen aan den Rijn. Het Jeugdtheaterhuis biedt verspreid over Zuid-Holland op diverse locaties cultuurcursussen en workshops aan aan jongeren. Een aantal jongeren dat hier lessen volgt was aanwezig bij het bezoek en ging in gesprek met de staatssecretaris. Zo gaven zij aan dat het goed is om te dromen. Het verlegt bijvoorbeeld je grenzen, je ontwikkelt nieuwe vaardigheden en het geeft je vaak meer zelfvertrouwen. Ook maakte de staatssecretaris kennis met de Cultureel Zuid-Holland in kaart, ontwikkeld door Kunstgebouw. Een dashboard voor culturele beleidsontwikkeling.
Basisschool Ter Does
Het bezoek werd afgesloten bij basisschool Ter Does. Hier kreeg de staatssecretaris meer te horen over het programma Cultuur met Kwaliteit. Een landelijk uitgerold programma gericht op goed cultuuronderwijs op elke school voor iedere leerling. Directeur, leraren, Cultuureducatiegroep en Kunstgebouw bespraken met de staatssecretaris het belang van het al op jonge leeftijd betrekken van kinderen bij cultuur. Zij lieten bovendien zien dat cultuur niet alleen een apart vak is binnen onderwijsprogramma, maar je in de andere vakken ook heel goed cultuurelementen kunt verweven. Zo maak je deze vakken tastbaarder en aansprekender voor de nog jonge doelgroep.
Bijdrage provincie aan kunst en cultuur
Meindert Stolk, gedeputeerde voor Cultuur en Erfgoed “Cultuur is belangrijk en iedereen moet hieraan mee kunnen doen, waar je in onze provincie ook woont. Cultuurparticipatie draagt bij aan de persoonlijke en creatieve ontwikkeling van kinderen en volwassenen. En levert een positieve bijdrage aan onze samenleving. Dat vinden wij als provincie ontzettend belangrijk.”
Provincie Zuid-Holland werkt hiervoor samen met cultuurpartners Kunstgebouw, Jeugdtheaterhuis, PopUnie en Stichting Educatieve Orkest Projecten en biedt daarnaast gemeenten tweedelijns ondersteuning op gebied van cultuurparticipatie.