Provincie draagt haar laatste molens over aan Rijnlandse Molenstichting
In een zonovergoten polderlandschap, bij het geluid van de zacht zoevende molenwieken heeft afgelopen zaterdag 9 maart 2024 de Commissaris van de Koning, Jaap Smit, het eigenaarschap van de molendriegang van de Driemanspolder overgedragen aan voorzitter Kees Wassenaar van de Rijnlandse Molenstichting. Op deze feestelijke bijeenkomst overhandigde gedeputeerde Meindert Stolk hen ook een wachtstok, die symbool staat voor de verantwoordelijkheid voor het laten malen van de molens.
Commissaris van Koning, Jaap Smit: “Waar met de overdracht van de molens aan de Rijnlandse Molenstichting er voor ons een einde komt aan een tijdperk, begint voor deze molens een nieuwe toekomst. Binnen de prachtige molenfamilie van de Rijnlandse Molenstichting zijn de molens meer dan in goede handen. Mijn complimenten aan eenieder die zich dag in dag uit inzet voor het draaiend houden van deze en andere molens in Zuid-Holland.”
De molens van de molendriegang in de gemeente Leidschendam-Voorburg waren de laatste 3 exemplaren die de provincie nog in eigendom had. In de afgelopen decennia zijn alle molens die nog in bezit waren van de provincie overgedragen aan partners die inmiddels op uitstekende wijze zorgdragen voor het behoud en het beleefbaar houden van deze indrukwekkende Rijksmonumenten.
Gedeputeerde Meindert Stolk: “De afgelopen 65 jaar heeft de provincie samen met de molenaars en een grote schare vrijwilligers de zorg gehad voor deze molendriegang. Die zorg dragen we nu met een gerust hart over aan de Rijnlandse Molenstichting door hen een symbolische wachtstok te overhandigen. Wij zijn ervan overtuigd dat zij de historische molens op duurzame wijze in stand zullen houden, zodat ook toekomstige generaties kunnen blijven genieten van deze machtige windmachines.”
In natte tijden moest ook in de nacht het water uit de polder worden gemalen. Omdat dat alleen kan als alle 3 de molens in bedrijf zijn, was het wenselijk als een molenaar de wacht zou houden en tijdens de wacht het polderpeil in de gaten zou houden. Dan kon hij de andere molenaars waarschuwen dat er gemalen moest worden. Om geen misverstand te laten ontstaan kreeg de molenaar die wachtdienst had de wachtstok en kon deze na de wachtdienst doorgeven aan de volgende molenaar. De wachtstok werd bij de molen neergezet.
Rijnlandse Molenstichting
De Rijnlandse Molenstichting voegt de molendriegang toe aan hun 49 andere poldermolens in het gebied. De provincie heeft ervoor gezorgd dat de molendriegang van de Driemanspolder in de afgelopen jaren de nodige restauratie- en onderhoudswerkzaamheden heeft ondergaan, zodat deze klaar is voor de toekomst. De Rijnlandse Molenstichting krijgt bij de overdracht bovendien van de provincie een bedrag mee voor het onderhoud voor de komende jaren.
Voorzitter Rijnlandse Molenstichting, Kees Wassenaar: “We hebben als Rijnlandse Molenstichting de wachtstok en daarmee ook de molens met plezier van de provincie overgenomen, onder de belofte dat we er goed voor zullen zorgen. Daarvoor zijn wij als stichting ook opgericht: om onze poldermolens ook voor toekomstige generaties te behouden. Samen met onze vrijwillige molenaars. Want alleen een draaiende molen heeft toekomst.“
Historie
De 3 achtkantige molens, ook wel zogenoemde grondzeilers, werden in 1672 gebouwd om de Driemanspolder droog te malen en het water uit te slaan op de naastgelegen Stompwijksche Vaart. De driegang functioneerde tot 1951 en werd na restauratie bestemd voor reservebemaling. Sinds 1958 was de provincie Zuid-Holland eigenaar van de 3 molens aan de Stompwijkseweg 24 t/m 28 te Leidschendam.
De molens vormen tezamen een zogenaamde driegang, waarmee het polderwater trapsgewijs wordt opgemalen naar de Rijnlandse boezem. Ze vormen een als één geheel functionerend Rijksmonumentaal complex. De 3 molens zijn alle voorzien van een woning en van oudsher altijd bewoond geweest. De provincie heeft de molens destijds van de polder overgenomen om ze ook voor toekomstige generaties te behouden en draagt ze nu over aan een partij die als doelstelling de instandhouding van molens in de regio Rijnland heeft.
De provincie draagt haar rijksmonumenten, en in dit geval de molens, een warm hart toe. Jaarlijks gaat er veel subsidie naar (groot)onderhoud en restauraties. Daarnaast kunnen molenaars en hun stichtingen draaipremies ontvangen voor het draaiend houden van de molens. Meer informatie op onze subsidiepagina.
Meer informatie
Molendriegang van de Driemanspolder (gemeente Leidschendam-Voorburg)
V.l.n.r. Commissaris van de Koning, Jaap Smit – voorzitter Rijnlandse Molenstichting, Kees Wassenaar – gedeputeerde Meindert Stolk – bij de bovenste molen van de Molendriegang van de Driemanspolder.