Renovatie provinciehuis
Het gebouw, naar ontwerp van architect Peutz, is beschermd stadsgezicht en huisvest al ruim 50 jaar de Statenzaal, Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten.
De renovatie en verduurzaming van het provinciehuis sluit aan bij bestaande beleidsdoelen rondom klimaat, zoals de Green Citydeal EnergieRijk Den Haag.
Planning
In 2020 is de renovatie van start gegaan. Nadat de werkzaamheden aan het casco medio dit jaar worden afgerond, starten we met de inbouw- en afwerkingswerkzaamheden. De renovatie wordt in 2022 afgerond. Gelijktijdig wordt een plan voor de verduurzaming van de overige panden van het complex uitgewerkt.
Nieuws
4 augustus 2022
Koning heropent hoofdgebouw provinciehuis Zuid-Holland
Zijne Majesteit de Koning heropent woensdagmiddag 14 september het gerenoveerde hoofdgebouw van het provinciehuis van Zuid-Holland in Den Haag. Uitgangspunt voor de renovatie waren circulariteit, duurzaamheid, innovatie en transparantie.
Lees meer over de heropening.
23 mei 2022
We gaan starten met de inrichting van het gerenoveerde hoofdgebouw van het provinciehuis! Deze lampen hebben in opnieuw een plek gekregen in het gebouw. Ze staan symbool voor bewuste keuzes als lichtgebruik, duurzaamheid en circulariteit.
Foto: Alex Hesling overhandigt namens Kuijpers een lamp aan gedeputeerde Willy de Zoete van de provincie om deze nieuwe fase in te luiden.
Het hoofdgebouw van de Provincie Zuid-Holland wordt de komende jaren gerenoveerd en verduurzaamd. Het gebouw vraagt om modernisering en de renovatie moet leiden tot een energieneutraal gebouw. Het nieuwe ontwerp beoogt een meer logische indeling van het gebouw en een visuele verbinding van de Statenzaal met de stad Den Haag, middels een glazen gevel richting het Malieveld.
Duurzaam en energieneutraal
Energie is voor Zuid-Holland belangrijk. We behoren tot één van de meest energie-intensieve regio’s van Europa en hebben altijd op innovatieve manieren in onze energiebehoefte voorzien. Als het gaat om het besparen van energie, geven wij als provincie graag het goede voorbeeld. Daarom is ons hoofdgebouw straks energieneutraal. Met zonnepanelen op het dak en energieopslag in de bodem wekken we de gebouwgebonden energie duurzaam en lokaal op. De gevelisolatie, de driedubbele beglazing en de duurzame dakopbouw zorgen ervoor dat we het koelen en verwarmen tot een minimum beperken.
Klaar voor de toekomst
De provincie zet zich in om energieverbruik te beperken en verduurzamen en om innovaties in Zuid-Holland te stimuleren. We geven invulling aan deze ambities door ons hoofdgebouw en al onze gebouwen op innovatieve wijze klimaatneutraal te maken. Hierbij kiezen we voor vernieuwende verduurzamingstechnieken en materialen. Het hoofdgebouw wordt zo ingericht, dat het flexibel aan te passen is op technologische ontwikkelingen en toekomstige behoeften.
Samen werken aan Zuid-Holland
Zuid-Holland is een provincie om trots op te zijn. Waar heel veel mensen dagelijks samenwerken om Zuid-Holland elke dag beter te maken. En het kan nog beter, zeker met alle uitdagingen waarvoor we staan. Het gerenoveerde hoofdgebouw van ons provinciehuis is de plek om samen te komen én samen te werken. Het gebouw is beschermd stadsgezicht en huisvest al vele jaren Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten: de volksvertegenwoordigers en het dagelijkse bestuur van de provincie Zuid-Holland.
Het laagste punt van het provinciehuis bereikt
Officiële start renovatie provinciehuis
Zonnepanelen op dak provinciehuis
Bevrijdingsdag 2021: kunst in vrijheid
Gunning aanbesteding
De renovatie, inclusief 15 jaar onderhoud, is gegund aan hoofdaannemer Kuijpers die met Kraaijvanger Architects, DGMR en Valstar Simonis een team heeft gevormd.
Gerelateerde websites
Vragen en antwoorden
Algemeen
Waarom is het provinciehuis gerenoveerd?
Het gebouw was bouwkundig toe aan modernisering. Bovendien sloot de inrichting niet meer aan bij nieuwe werkprocessen en manieren van samenwerking. De renovatie leidt tot een hedendaags en energieneutraal gebouw. De verduurzaming van het provinciehuis sluit aan bij de ambities die we als provincie hebben voor Zuid-Holland en bestaande beleidsdoelen. Bijvoorbeeld rondom klimaat, zoals de Green Citydeal EnergieRijk Den Haag. Uiteindelijk wil de provincie al haar gebouwen klimaatneutraal maken.
Hoe ziet het provinciehuis er straks uit?
Bekijk een impressie van het nieuwe hoofdgebouw.
Wat is de planning voor de renovatie?
Naar verwachting heeft de aannemer het nieuwe hoofdgebouw medio 2022 opgeleverd, waarna we aan de slag zijn gegaan met de afwerking en inrichting van het pand. Op 14 september 2022 wordt het gebouw officieel geopend. Lees meer.
Hoe ziet de dakluifel er in het definitief ontwerp uit?
Na gesprekken met omwonenden van het provinciehuis en de afdeling Welstand van de gemeente Den Haag is het ontwerp van de dakluifel aangepast. De luifel is met circa één meter ingekort.
Invloed op de omgeving
Wat merkt de omgeving van de renovatie?
Passanten, omwonenden en provinciemedewerkers ervaren mogelijk hinder van/ tijdens de renovatie. Uiteraard proberen we dat zoveel mogelijk te beperken. Als toegangswegen (tijdelijk) niet toegankelijk zijn, staat dit duidelijk aangegeven. Waar nodig zetten we verkeersregelaars in.
Tot wanneer is het fietspad dat loopt achter de achtertuinen van de omwonenden afgesloten?
Het pad achter de achtertuinen is afgesloten tot medio 2022. De tuinen van de woningen aan de Jan van Nassaustraat zijn wel bereikbaar voor de bewoners.
Wat gaat de provincie doen met de grond en het groen rondom het provinciehuis?
Tijdens de bouw is de tuin ingericht als bouwplaats. In afstemming met de direct omwonenden wordt er tijdens de renovatie een plan gemaakt over de inrichting van het groen voor na de renovatie, vergelijkbaar met de situatie van voor de renovatie.
Worden er nog bomen gekapt rondom het provinciehuis?
Na een onafhankelijk onderzoek is gebleken dat er twee kastanjebomen op het provincieterrein aangetast zijn door ziekte. Deze bomen zijn niet te redden en moeten op enig moment worden verwijderd om te voorkomen dat ze omvallen. We moeten nog bepalen wanneer dit gebeurt.
Zijn er risico’s voor de omgeving tijdens de renovatie? Bijvoorbeeld als het gaat om asbestsanering en materieel?
Alle wettelijke voorschriften worden opgevolgd en we zorgen er uiteraard voor dat we aan alle geldende normen voldoen. Zo minimaliseren we de risico’s op en buiten de bouwplaats. De veiligheid van passanten, omwonenden en (provincie)medewerkers is hiermee gewaarborgd.
Verantwoord bouwen
In hoeverre wordt er rekening gehouden met duurzaamheid bij de renovatie?
Duurzaamheid is een belangrijk thema bij de renovatie. Het gerenoveerde pand is energieneutraal. Het gebruik van nieuwe materialen is door het gekozen ontwerp zoveel als mogelijk voorkomen en nieuwe materialen zijn zo duurzaam mogelijk. Dit is getoetst aan de hand van Milieukostenindicator (MKI). Ook hergebruiken we veel materialen (o.a. beton, glas, hout en panelen) uit het oude gebouw in de nieuwe situatie.
Wordt er voldaan aan de geldende stikstofnormen?
Alle keuzes die we hebben gemaakt zijn doorgerekend naar de mate waarin stikstof wordt uitgestoten. Mede doordat we kiezen voor elektrische bouwkranen in plaats van reguliere kranen, blijven we onder het vastgestelde maximum aan stikstofuitstoot.