7 tips: Bedrijventerreinen vergroenenOndernemen en een groene omgeving gaan prima samen. Groen kan worden ingepast in ruimtes die nu geen functie hebben, zoals langs gevels en hekken. Met kleine maatregelen kun je al een verrassend groot effect bereiken.

Een groener bedrijventerrein zorgt voor:

 • prettige omgeving voor medewerkers en klanten
 • minder hittestress en daardoor hogere productiviteit en lager ziekteverzuim
 • hogere waarde van vastgoed
 • minder energiekosten voor koelen van gebouwen
 • minder wateroverlast
 • leefgebied voor planten en dieren
 • verbeterde uitstraling van uw bedrijf en het bedrijventerrein

7 Tips om jouw bedrijventerrein te vergroenen!

1. Stenen eruit, groen erin

Een makkelijke aanpassing is het vervangen van onnodige verharding rond het gebouw door bloemrijke beplanting. Dat kan bijvoorbeeld langs gevels, bij smalle ongebruikte stoepranden of loze ruimtes tussen parkeerplekken. Er is altijd wel een geschikte plek te vinden.

Is het niet mogelijk om eenvoudig verharding te verwijderen, bijvoorbeeld vanwege een betonnen vloer? Dan kun je ook plantenbakken plaatsen.

2. Klimplanten voorhekwerk

Veel bedrijfslocaties worden omringd door een hek. Klimplanten tegen het hekwerk verbeteren de uitstraling van de locatie en bieden vogels een plek om hun nest te bouwen. Zeker als achter het hek machines, containers of andere materialen staan opgeslagen, zorgt een groene afscheiding ervoor dat de locatie minder rommelig oogt. Als je voldoende ruimte hebt, kun je ook een haag planten.

3. Plant bomen

Is er meer ruimte beschikbaar? Dan is het plaatsen van bomen een goed idee. Bomen hebben een koelend effect, wat vooral op warme dagen prettig is. Bomen kunnen niet overal geplaatst worden. Vraag bij een hovenier naar de beste optie.

4. Maak een groen dak

Heeft jouw bedrijfspand een plat dak? Dan kun je hiervan een groen dak maken. Een groen dak heeft een koelend effect in de zomer en isoleert in de winter. Het levert daardoor een besparing op de energierekening. Het belangrijkste voordeel is dat regenwater wordt vastgehouden, waardoor wateroverlast rondom het pand wordt beperkt. Een groen dak kan ook gecombineerd worden met zonnepanelen. Groen verbetert de opbrengst van zonnepanelen, omdat het dak minder opwarmt.

5. Vergroen de gevels

Heeft jouw bedrijfspand vrij geveloppervlak? Dan levert een groene gevel een positieve bijdrage aan de uitstraling van het pand. Andere voordelen zijn het koelende effect, waardoor het pand op zonnige dagen minder opwarmt en de grotere natuurwaarde. Een groene gevel verkoelt goed. De goedkope variant zijn klimplanten of een heg langs de gevels. Een duurdere variant is gevelbeplanting in de vorm van gevelpanelen.

6. Stimuleer de biodiversiteit

Met nestkasten, bijenkasten en insectenhotels wordt de locatie aantrekkelijker voor vogels, vleermuizen en insecten. Deze voorzieningen zijn alleen zinvol als er genoeg voedsel in de omgeving is. Alleen als op het terrein bloeiende bloemen en andere voedselbronnen aanwezig zijn, zullen de kasten gebruikt worden. Iedere soort heeft een eigen type kast. Stem de keuze van kasten af op de soorten die je wilt helpen en op het voedselaanbod.

7. Maak groene zitplekken

Is er voldoende ruimte op het terrein? Overweeg dan om een groene ruimte te creëren met bijvoorbeeld een bankje. Leuk voor medewerkers als zij in de pauze even buiten kunnen zitten en een mooie wachtplek voor klanten.

Plantkeuze

Ontharden is al winst, vanwege het koelende effect en verbeterde waterafvoer. Planten verfraaien de omgeving en leveren voedsel aan insecten en andere dieren. Welke planten je kiest, hangt af van de dieren die je wilt helpen. Bijen en vlinders komen af op bloeiende beplanting. Door te kiezen voor planten met een verschillende bloeiperiode, is er een groot deel van het jaar voedsel beschikbaar. Andere diersoorten zoeken dichte beplanting om te schuilen of planten met veel blad als voedsel. Beplanting zorgt voor het beste voedsel op de juiste momenten voor diersoorten.

Financiering

Vergroening levert veel op en hoeft niet veel te kosten. Het verwijderen van tegels kost alleen tijd, een nestkast kost hooguit een paar tientjes en planten of een sedumdak kosten enkele tientjes per m2. Een kleine jonge boom plant je zelf voor minder dan €100, een volwassen boom laten aanplanten kan oplopen tot honderden of zelfs duizenden euro’s. Ook voor een groene gevel kunnen de kosten flink oplopen, afhankelijk van de gewenste variant.

Aan de slag

Wil je weten wat de mogelijkheden voor je bedrijf zijn? En of je in aanmerking komt voor een subsidie? De ambassadeurs werklocaties vertellen er meer over via ambassadeurswerklocaties@pzh.nl:

 • Elize Amons
 • Boyd Bartels
 • Ad van den Berg
 • Edwin Markus

Weet jij al hoe je je bedrijf wilt vergroenen en zoek je hulp bij uitvoering? Dan kun je materialen aanschaffen bij tuincentra. Werkzaamheden uitbesteden? De lokale hoveniers helpen je graag verder.