
De provincie vindt het belangrijk dat schone energie voor iedereen bereikbaar en betaalbaar is. Daarom ondersteunen we energieprojecten van inwoners en zetten we ons in voor een inclusieve energietransitie. Wij helpen inwoners om kansen te benutten en knelpunten op te lossen, met financiële ondersteuning, kennisuitwisseling en onderzoek. Zo krijgen inwoners meer zeggenschap over een lokale en duurzame energievoorziening.
1. Financiële ondersteuning
De provincie Zuid-Holland heeft middelen beschikbaar om lokale bewoners initiatieven te ondersteunen bij hun projecten in de energietransitie, met name voor de voorbereidingsfase en onderzoeksfase van warmte-, zon op dak-, opslag- en regionale samenwerkingsprojecten. Wil je hier meer informatie over, neem dan contact op met Joey ten Cate (j.ten.cate@pzh.nl).
Ontwikkelfonds energie-coöperaties
Provincies en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat hebben een ontwikkelfonds opgericht om de voorbereiding van energieprojecten te ondersteunen. Het gaat hierbij om grootschalige energieprojecten, voor bijvoorbeeld windenergie, zon energie op land en zon op grote daken. Gedeputeerde Berend Potjer vertelt er meer over in de video.
Subsidieregeling Zonnig Zuid-Holland
De provincie koppelt eigenaren van grote daken en energiecoöperaties aan elkaar. Bekijk de subsidieregeling zonnig Zuid-Holland.
2. Van elkaar leren
Energie Samen Zuid-Holland is een samenwerkingsverband van Zuid-Hollandse energiecoöperaties en -initiatieven. Het projectbureau Energie Samen Zuid-Holland zorgt ervoor dat de bijna 100 lokale initiatieven en energiecoöperaties in de provincie elkaar weten te vinden voor uitwisseling van kennis en ervaringen en helpt hen bij het realiseren van coöperatieve wind-, zon-, en warmteprojecten. De provincie ondersteunt het projectbureau. Meer informatie over Energie Samen Zuid-Holland.
3. Onderzoek, kennis, advies
Lokaal eigendom en financiële participatie
Hoe kun je ervoor zorgen dat de lokale omgeving zeggenschap heeft over duurzame energieprojecten in hun omgeving? En dat inwoners en belanghebbenden hierin financieel kunnen deelnemen? De provincie en Energie Samen, de koepel en belangenorganisatie van energiecoöperaties, brachten in kaart wat overheden kunnen doen om financiële participatie en lokaal eigendom te stimuleren. Bekijk de Handreiking Financiële participatie.
Warmte initiatieven
Het aantal lokale warmte-initiatieven neemt snel toe. Bewoners werken samen aan plannen om hun wijk van het aardgas af krijgen of te verduurzamen. Ze nemen daarbij de regie steeds vaker in eigen hand. Lees hier ons onderzoek naar warmte-initiatieven in de provincie. Of luister naar aflevering 2 van de podcast ‘De Achtertuin’ over hoe je bewoners betrekt en enthousiast maakt voor de energietransitie.
Naar een inclusieve energietransitie
De provincie werkt aan een energietransitie waarin iedereen mee kan doen. Gemeenten voeren hier de regie. Wij denken dat een inclusieve en rechtvaardige energietransitie het draagvlak voor noodzakelijke maatregelen op lange termijn vergroot en de realisatie kan versnellen. Daarom ondersteunen we gemeenten onder meer met kennis en onderzoek, voor meer informatie zie de pagina Inclusieve energietransitie. Lokale bewoners initiatieven kunnen hier ook een rol in pakken, heb je ideeën over wat jouw initiatief kan doen? Deel die dan vooral met ons (mail j.ten.cate@pzh.nl of met r.ghaddoura@pzh.nl).
Meer informatie
Neem contact op via energie@pzh.nl.
Ontwikkelfonds energie-coöperaties
Voorbeelden van lokale initiatieven die de provincie ondersteunt:
Energiebesparing in de Schilderswijk
Mohammed El Menhali en 4 jongeren uit de wijk namen provinciebestuurder Berend Potjer mee door de Schilderswijk. Als energiecoach gaan de jongeren de wijk in om buurtbewoners te helpen te besparen op hun energiegebruik en -kosten.
Bekijk het filmpje van Omroep West.
Verduurzamen in Benoordenhout
Hoe inwoners zelf hun wijk verduurzamen? Luister naar de Podcast over de aanpak in Benoordenhout.
Wijkenergie werkt
Josee van Linschoten van WijkEnergieWerkt vertelt hoe zij de plannen voor de energietransitie combineert met het creëren van werkgelegenheid voor bewoners uit de wijk. Zo zorgt ze voor schone energie én lokale verbinding! Bekijk Wijkenergie werkt op LinkedIn.
Zonnepanelen voor huurders
In Leiderdorp werkte de provincie mee aan een initiatief om huurders mee te laten delen in zonnepanelen op hun dak. Het resultaat kan ook op andere plekken worden toegepast. Lees het artikel Eerste zonnestroominstallatie voor sociale huurwoningen.