Windenergie Nissewaard
Juni 2012: Ondertekening convenant Windenergie Rotterdamse regio
Ondertekening van het Convenant windenergie Rotterdamse regio door de toenmalige gemeenten Bernisse en Spijkenisse. Het convenant vloeit voort uit het Energieakkoord en is een bestuurlijke afspraak van de gemeenten in de Rotterdamse regio, de provincie, het waterschap en een aantal maatschappelijke partners. Het moet leiden tot de realisatie van minstens 150 MW windenergie in de regio in 2025.
2012-2018: Gemeenten zoeken geschikte locaties voor windenergie
De vier gemeenten op Voorne Putten gaan zelf op zoek naar geschikte windlocaties op hun grondgebied.
Januari 2017: HVC Landwind sluit samenwerkingsoverenkomst met Waterschap Hollandse Delta
HVC Landwind sluit met grondeigenaar Waterschap Hollandse Delta een samenwerkingsovereenkomst, waarbij HVC Landwind het alleenrecht heeft om op de gronden van het Waterschap projecten te realiseren op het gebied van hernieuwbare energie (wind- en zonne-energie). Dit betreft onder meer locatie Brielse Maasdijk/Plaatweg.
2018: Plaatweg Spijkenisse (Brielse Maasdijk) is aangewezen als locatie windenergie
De gemeenteraad van Nissewaard neemt unaniem de motie “windmolens polder Zuidland en de Beerenplaat” aan waarmee locatie Plaatweg of locatie M in Spijkenisse (hierna: Brielse Maasdijk) als enige windlocatie in de gemeente wordt aangewezen.
Mei 2019: College van B&W stelt startnotitie Windturbines locatie M vast
Het college van B&W stelt de startnotitie Windturbines locatie M vast en vraagt de gemeenteraad om middels een begrotingswijziging een krediet beschikbaar te stellen. Dit krediet is bedoeld voor de planvorming, het doorlopen van de ruimtelijke procedures en bewonersparticipatie. De kosten worden via een anterieure overeenkomst verhaald bij de ontwikkelaar van de projectlocatie HVC.
Juni 2019: Vaststelling Klimaatakkoord waaruit RES Rotterdam Den Haag volgt
Vaststelling van het Klimaatakkoord waar de RES Rotterdam Den Haag uit volgt. De 150 MW uit het windconvenant is onderdeel van de RES-opgave.
December 2019: Gemeente Nissewaard sluit bestuursovereenkomst met provincie
Gemeente Nissewaard (periode 2018-2022) sluit een bestuursovereenkomst met de provincie. De gemeente neemt daarin een inspanningsverplichting op zich om uiterlijk in 2025 ten minste 18 megawatt (MW) windenergie op de Brielse Maasdijk te realiseren.
2020: Verlenging Convenant windenergie Rotterdamse regio
Verlenging van het Convenant windenergie Rotterdamse regio. De gemeente Nissewaard committeert zich opnieuw aan de realisatie van minstens 18 MW windenergie.
Januari 2021: Start NRD-fase van de MER
Start Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD)-fase van de Milieu Effect Rapportage (MER) via collegebesluit. De gemeenteraad wordt op de hoogte gesteld van het collegebesluit en de planning. Hiermee is expliciet geduid dat alle benodigde onderzoeken in het kader van de m.e.r.-procedure gaan over zowel het westelijk deel als het oostelijk deel van de Hartelkering.
Juni 2021: Gemeenteraad stelt de RES 1.0 vast
De gemeenteraad stelt de RES 1.0 vast. De bestaande afspraken over windlocaties en opwek uit het Convenant windenergie worden hierin bevestigd.
2022: Nieuw Coalitieakkoord van gemeente Nissewaard
Nieuw coalitieakkoord van Nissewaard. De coalitie zet in op 3 windturbines ten westen van de Hartelbrug om zo te voldoen aan de bestuurlijke afspraken met de provincie en de regio.
December 2022: Ontwikkelaar HVC vraagt omgevingsvergunning aan
HVC vraagt een omgevingsvergunning aan bij de gemeente voor de bouw en exploitatie van vijf windturbines met bijhorende voorzieningen op de Brielse Maasdijk in Spijkenisse.
September 2023: Aanvraag HVC formeel ontvankelijk verklaard
De aanvraag van HVC is op 6 september 2023 formeel ontvankelijk verklaard.
12 december 2023: Ontwerp-weigeringsbesluit omgevingsvergunning door B&W
Tijdens de extra vergadering op 2 november 2023 heeft de gemeenteraad van Nissewaard besloten niet met de vereiste ontwerpverklaring van geen bedenkingen (hierna: vvgb) in te stemmen. Omdat de raad heeft geweigerd om een ontwerp-vvgb af te geven, moet het college van burgemeester en wethouders ook een ontwerp-weigeringsbesluit nemen op de aangevraagde omgevingsvergunning.
December 2023: Toezegging Gedeputeerde Staten om te bemiddelen
De inzet van de bemiddeling in het vergunningstraject is dat HVC en gemeente Nissewaard tot een oplossing komen waardoor voldaan wordt aan alle juridische en bestuurlijke kaders.
23 april 2024: GS-brief aan Provinciale Staten over conclusie bestuurlijke overleggen
In de eerste maanden 2024 zijn er vier bestuurlijke overleggen geweest, waarin diverse opties zijn verkend. Alle partijen moeten concluderen dat er op dit moment geen realistisch en haalbaar scenario is dat past binnen de gestelde randvoorwaarden van de betrokken partijen. Lees de GS brief.
9 oktober 2024: Gemeenteraad Nissewaard, vvgb definitief niet afgegeven
De vvgb kan alleen worden geweigerd in het belang van een goede ruimtelijke ordening. Het college heeft beoordeeld dat er sprake is van een goede ruimtelijke ordening en deed daarom nogmaals het verzoek aan de raad om de vvgb af te geven. Tevergeefs, want op 9 oktober geeft de gemeenteraad de vvgb definitief niet af.
15 oktober 2024: Weigeringsbesluit omgevingsvergunning door B&W
Met het raadsbesluit over de vvgb is er een bindend advies van de gemeenteraad over de omgevingsvergunning aan het college van burgemeester en wethouders. Zonder een vvgb kan het college niet besluiten tot het verlenen van de aangevraagde omgevingsvergunning. Daarom nemen zij een weigeringsbesluit.
26 november 2024: Beroepsschrift provincie ingediend tegen weigeringsbesluit
Gedeputeerde Staten zijn van mening dat de belangen bij dit weigeringsbesluit onzorgvuldig zijn afgewogen en dat het besluit niet goed is onderbouwd. Daarom heeft de provincie beroep aangetekend bij de Raad van State tegen het weigeringsbesluit. Bekijk de GS brief
25 maart 2025: Collegeontmoeting provincie en gemeente
Gemeente Nissewaard en Gedeputeerde Staten hebben afgesproken nog een ultieme poging te doen om tot oplossingen en alternatieven te komen voor deze casus. Deze gesprekken vinden plaats tussen gemeente Nissewaard, HVC, Waterschap Hollandse Delta en provincie Zuid-Holland.