Erfgoed en cultuur
Erfgoed en cultuur maken de omgeving mooier, oorspronkelijker en aantrekkelijker.
Door ons cultureel erfgoed te beschermen, beleefbaar te maken en te ontwikkelen, krijgt het een waardevolle toekomst.
De provincie Zuid-Holland wil erfgoed graag doorgeven aan volgende generaties. Want erfgoed maakt de omgeving mooier, het onderstreept een oorspronkelijke identiteit en biedt kansen voor economische spinoff. Dit vraagt om het zichtbaar en toegankelijk maken van erfgoed zodat inwoners, liefhebbers, toeristen en alle geïnteresseerden ervan kunnen genieten. Want het erfgoed is van ons allemaal.
Wat doet de provincie?
Erfgoed willen we goed beschermen en bewaren. Met ons ruimtelijk beleid beschermen we molens, kastelen en buitenplaatsen, maar ook boerderijlinten en oude verkavelingspatronen, die soms meer dan 1000 jaar terug gaan. Op onze Cultuurhistorische kaart kunt u dat terugvinden.
Waaruit bestaat Zuid-Hollands erfgoed?
Onder de grond bevinden zich waardevolle resten van het verleden, die heel soms moeten worden opgegraven (archeologie). De mooiste voorwerpen laten we u graag zien in ons Archeologiehuis, dat voor iedereen gratis toegankelijk is.
Met molens heeft Zuid-Holland altijd al een speciale band gehad. De provincie Zuid-Holland telt de meeste: 228. Ze worden bediend door vrijwilligers en wij zorgen er mede voor dat ze er goed bij blijven staan. Behalve molens kent Zuid-Holland nog talrijke andere rijksmonumenten, die natuurlijk van tijd tot tijd om restauratie vragen. Eigenaren van onrendabele rijksmonumenten kunnen bij ons terecht voor een bijdrage in de kosten. Het gaat om rijksmonumenten, niet zijnde woonhuizen. Daarvoor bestaan belastingfaciliteiten.
Een aaneenschakeling van erfgoed: onze erfgoedlijnen
De provincie werkt ook aan groepen monumenten die aan één geografische lijn liggen en die één en hetzelfde verhaal vertellen. Denk aan: de kust, rivier of trekvaart, de binnenduinenrand of een eiland. Dit noemen we erfgoedlijnen. Het zijn er 7: de Limes, de Waterdriehoek Kinderdijk/Dordrecht/Biesbosch, de Oude Hollandse Waterlinie, de Landgoederenzone, de Trekvaarten, Goeree Overflakkee en de Atlantikwall.
Cultuur: wat doen we daarvoor?
- De provincie Zuid-Holland ondersteunt gemeenten bij de uitvoering van hun taken op het gebied van cultuurparticipatie en -educatie. Cultuurparticipatie wordt gezien als een gemeentelijke taak. De primaire verantwoordelijkheid hiervoor ligt dan ook bij de gemeenten.
- Samen met de provincie Noord-Holland subsidiëren wij ProBiblio. ProBiblio ondersteunt de gemeentelijke basisbibliotheken bij hun werk/
- Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland. De provincie Zuid-Holland faciliteert het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland. Het cultuurfonds is te bereiken via: 0704417709 / 0704417568 en zuidholland@cultuurfonds.nl.
- Met het Impulsprogramma Recreatie en Toerisme verbindt de provincie erfgoed en cultuur aan recreatie en toerisme. Uitgangspunt is dat private en andere partijen zoals gemeenten en bewonersgroepen zelf het initiatief voor ontwikkeling nemen. De provincie ondersteunt door de initiatieven en partijen te verbinden en de juiste (ruimtelijke) voorwaarden te scheppen.
Monumenten en energie
Verduurzaming van het erfgoed speelt een belangrijke rol bij restauratie en herbestemming van monumenten. De provincie vraagt daarom aandacht hiervoor.
Nieuws
- Zeven erfgoedlijnen en het verhaal van Zuid-Holland
- Bezoek met compliment voor Fort Wierickerschans
- Cultuurprijs Zuid-Holland 2020 uitgereikt aan Elten Kiene
- Subsidie restauratie en herbestemming voor vier Zuid-Hollandse monumenten
- 17 gesubsidieerde projecten bij subsidie publieksbereik archeologie
- Erfgoeddealproject klimaatbestendige Kastelen en Landgoederen gehonoreerd
- Holland Tafel zet zoektocht naar het Ontstaan van Holland voort
- Springlevende Buitenplaats Ockenburgh aanwinst voor Zuid-Hollandse Landgoederenzone
Limes in Zuid-Holland

Lees hier alles over de Romeinse Limes in Zuid-Holland. En bekijk het filmpje.
Ontstaan van Holland

Wat weet u over het ontstaan van Holland? Lees hier alles over dit provinciale project of doe mee!
Aanjaagteam voor erfgoed

Bent u eigenaar van een religieus-, industrieel- of agrarisch rijksmonument? Het aanjaagteam voor erfgoed helpt eigenaren van bijvoorbeeld monumentale kerken, boerderijen en industriële panden een nieuwe bestemming te vinden.
ProBiblio: Ondersteuning bibliotheken

De provincie ondersteunt de lokale bibliotheken bij het vervullen van hun maatschappelijke taak via de professionals van ProBiblio. Zij bieden kennis en ondersteuning op het gebied van vernieuwende activiteiten, samenwerking met andere partijen en het leenverkeer tussen bibliotheken.
Digitalisering erfgoedcollecties

De provincie stimuleert in 2020 collectie beherende erfgoedinstellingen om hun collecties digitaal te ontsluiten via het programma 'Digitalisering cultureel erfgoed'.