Herindelingen
Het samengaan van 2 of meer gemeenten in een (nieuwe) grotere gemeente wordt herindeling genoemd. De Wet arhi (algemene regels herindeling) vereist in dat geval een herindelingsprocedure, zie animatie.
De provincie Zuid-Holland bestaat uit 52 gemeenten. Dit zijn 23 gemeenten minder dan 10 jaar geleden. Deze gemeenten zijn door middel van een gemeentelijke herindeling samengegaan.
Rol provincie
Voor de provincie is het van belang dat de bestuurlijke inrichting in Zuid-Holland voldoende krachtig en ondersteunend is aan het oplossen van maatschappelijke opgaven. De provincie biedt de gemeenten ondersteuning en advies wanneer deze willen herindelen. Zo is de praktische provinciale Handreiking gemeentelijke herindeling opgesteld.
Als in een bepaalde regio opgaven en kansen voor inwoners, instellingen en bedrijven worden gemist, dan gaat de provincie hierover het gesprek aan met gemeenten. De provincie zal met gemeenten in regionaal verband afspraken maken hoe zij intergemeentelijke samenwerking en/of samenvoeging inhoud en vorm willen geven. De provincie zal deze afspraken toetsen aan procesvoortgang en samenhang. Indien dat samenwerking of samenvoeging vraagt, verwacht de provincie dat hier invulling aan wordt gegeven. Indien nodig voert zij regie op het proces om te zorgen dat de bestuurskracht op orde is en blijft.
Actuele herindelingen
Er zijn op dit moment geen lopende herindelingen. Op 1 januari 2019 zijn door middel van een herindeling de volgende nieuwe gemeenten ontstaan:
Hoeksche Waard: Herindelingsadvies Hoeksche Waard
Molenlanden: Herindelingsadvies Giessenlanden en Molenwaard
Vijfheerenlanden (provincie Utrecht): Herindelingsadvies Vijfheerenlanden